Foto: Kadrs no filmas "Babetes svētki"
Radīt tādu kino, ka skatītājam nevilšus jādomā par sava ledusskapja saturu un, iespējams, jau laikus jāsagatavo pa rokai kāds šķīvis ar plānām cietā siera plēksnītēm, šķiņķa rozetēm un olīvām, nav pārāk populārs izaicinājums režisoriem. Tomēr, tie kuri pie tā ķērušies, radījuši neticami garšīgus kinodarbus, kas ļauj novērtēt gan ēst gatavošanas kaislību, gan pagatavotā baudīšanu.

Šādas filmas šogad vienkopus pirmo reizi būs apkoptas Gastronomisko filmu festivālā, kas Rīgā, kinoteātrī "Splendid Palace" notiks no 20. līdz 26. martam. Tas līdz ar filmu seansiem piedāvās sarunas ar ekspertiem īpašos lektorijos, kā arī dažādus tematiskos gardumus.

Festivāls, ko rīko vīna bārs "Tinto" un "Cafe Film Noir", tiks atklāts 20. martā ar Francijas virtuvei veltītu kinolektoriju. Tajā varēs noskatīties raidījuma "Sirmais. Kulta ēdieni" sēriju par Franciju, ko ar stāstījumu par Francijas virtuves garšām un tradīcijām papildinās Francijas Institūta direktors Latvijā Žils Bonviāls un pavārs Žeremī Fontēns no Francijas. Arī turpmākajās festivāla dienās notiks līdzīgi tematiskie pasākumi. Tāpat plānoti divi seansi bērniem, kuros varēs noskatīties animācijas filmas "Gardēdis" un "Princese un varde".

Sagaidot festivālu, piedāvājam deviņas filmas kas slavina ēdiena un garšu kultūru, kā arī nelielu ieskatu atsevišķās ar ēšanu un gardēdību saistītas latviešu kino epizodes. Vērts pievērst uzmanību, ka lielākā daļa no sarakstā iekļautajām filmām ir arī festivāla programmā. Precīzs pasākumu un seansu plāns – "Splendid Palace" mājaslapā.

'Šefpavārs uz riteņiem'


Filma "Chef" ("Šefpavārs uz riteņiem", 2014) ir par nebaidīšanos eksperimentēt, radošumu un liktenīgām nejaušībām. Galvenais varonis Karls ir talantīgs šefpavārs izsmalcinātā restorānā, taču standarta ēdienkarti viņš uzskata par ierobežojumu.

Viņam nākas izvelēties starp stabilu darbu un iespējām radīt izcilus un unikālus ēdienus, Karls nespēj nodot savu profesiju un drīz vien tiek atlaists.

Taču liktenis piespēlē piedāvājumu no viņa šķirtās bagātās sievas pievienoties viņai braucienā uz Maiami kopā ar abu dēlu.

Izpētot Maiami vietējo kultūru un paradumus, viņš izvēlas uzsākt kubiešu virtuves biznesu un viss iet no rokas, jo no šķirtās sievas vīra viņš dāvanā saņem treileri, kurš meistarīgi tiek pārveidots par ceļojošu virtuvi. Ar dēla palīdzību viņš sociālajos tīklos gūst lielu popularitāti un turpmākos panākumus jau var balstīt uz to, ko pieprot vislabāk – gardēžu apbrīnotu ēdienu gatavošanu.
Filmas režisors un galvenās lomas atveidotājs ir aktieris un komiķis Džons Favro, filmā spēlē arī Skārleta Johansone, Sofija Vergara, Roberts Daunijs Juniors, bet izsmalcinātā Losandželosas restorāna direktora lomā – pats Dastins Hofmans.

'Mīlestība un citroni'


Zviedrijas romantiskā komēdija "Sma citroner gula" ("Mīlestība un citroni") par draudzības spēku un labu ēdienu, arī par mīlestību un drosmi sekot saviem sapņiem. Filmas pamatā ir komerciāli veiksmīgās zviedru rakstnieces Kajsas Ingemarsones (1965) romāns ar tādu pašu nosaukumu.
Filmas galvenā varone Agnese ir šefpavāre, ēst gatavošana ir viņas lielā kaislība. Viņai ir labs darbs, draugs, kurš viņu mīl un labākā draudzene , kura vienmēr ir, kad viņu vajag.

Tomēr no darba viņu atlaiž, draugs pamet, paliek vien labākā draudzene. Abas kopā viņa atver jaunu restorānu un arī jauna mīlestība nav ilgi jāgaida.

'Babetes svētki'


Ja runājam par gastronomijas mākslas izcilu atspoguļojumu kino, tad neviena programma nevar iztikt bez Dānijas filmas "Babetes svētki" ("Babettes gæstebud". 1987) dažos tulkojumos arī "Babetes mielasts", kas saņēmusi arī "Oskara" balvu kategorijā "Labākā ārvalstu filma".

Filma veidota pēc populārās dāņu rakstnieces Kārenas Bliksenas stāsta ar tādu pašu nosaukumu. Stāsts latviešu valodā iekļauts krājumā "Likteņa anekdotes" ("Atēna", 1998).

Stāsts un filma ir ēdiena kā mākslas darba slavinājums. Noslēpumainā bēgle francūziete Babete ierodas Dānijas provinces ciematiņā, kur visi iedzīvotāji vēl dzīvo jau sen mirušā mācītāja stingro tikumu varā. Babete ļauj vaļu savai pavārmākslas ģenialitātei, bet, kad laimē loterijā, viņa sarīko grandiozas franču vakariņas ar bruņurupuču zupu, kaviāru, Foie Gras, izsmalcinātiem sieriem un paipalām.

'Ceļojums uz Itāliju'

Viens no jaunākajiem gastronomiskā kino meistardarbiem ir britu filma "The Trip To Italy" ("Ceļojums uz Itāliju 2014), kurā viegli, nepiespiesti un krāšņi apvienotas divas galvenās Itālijas baudas – skaisti skati un garšīgs ēdiens.

Filmas sižets ir satriecoši vienkāršs – tikai ceļojums, ēdiens un joki. Divi draugi – britu komiķi Stīvs Kogans un Robs Braidons – dodas uz Itāliju, lai apmeklētu tās skaistākās vietas un baudītu labas maltītes – no Ligūrijas jūras piekrastes līdz Kapri salai.

'Šefs'

Pavārmākslas virsotnes, protams, nāk no franču virtuves un tās apjūsmotas ne vienā vien filmā. Šoreiz sarakstā iekļaujam filmu, ko varēs noskatīties arī Rīgā – pašu francūžu veidoto "Comme un Chef" ("Šefs", 2012).

Filma ir elegants stāsts par ēdiena gatavošanas visaugstākās līgas meistariem, bet tajā netrūkst arī jautrības un romantikas. Tā kārtējo reizi apliecina – cik tomēr iedzimtā talanta īpatņiem mēdz būt grūti sevi dzīvē apliecināt. Tomēr filmas galvenā varoņa Žaka apņēmība komiskā veidā dara savu, tā sastopoties ar savas dzīves elku un reizē ari radošo sāncensi franču klasiskās virtuves guru Aleksandru.

'Šefs Ādams Džons'

ASV filma "Burnt" (2015) Gastronomisko filmu festivālā tiks demonstrēta ar nosaukumu "Šefs Ādams Džons". Sižeta centrā – stāsts par populāru šefpāvaru, kurš sliktu ieradumu dēļ zaudē savu restorānu Parīzē, kura klasifikācija bija pazemināta līdz apkaunojošām divām zvaigznēm. Taču galvenais varonis nezaudē cerību un savāc kopā savu komandu, lai pārvērstu kādu Londonas restorānu un beidzot saņemtu trīs zvaigznes.

Galvenajā lomā – seksīgākais starp dzīvajiem žurnāla "People" vērtējumā – Bredlijs Kūpers. Filmā piedalās arī Sjēna Millere, Omars Sī, Uma Turmane, Emma Tompsone un citi.

'Simts soļu ceļojums'

"Simts soļu ceļojums" ir gastronomisks Pelnrušķītes stāsts par kādu jaunu indiešu puisi – iedzimtu pavārmākslas ģēniju, kurš kopā ar savu lielo ģimeni nokļūst kādā Francijas mazpilsētā un atver savu ēstuvi tieši pretim izsmalcinātam franču restorānam. Sākas mīlas un naida pilna sāncensība un jaunā indiešu pavāra izaugsmes stāsts.

Filma veidota pēc Ričarda K. Moraiša tāda paša nosaukuma romāna motīviem, ko "The New York Times" pēc iznākšanas nodēvēja par "Graustu miljonāra" un "Gardēža" apvienojumu.

Filmā galveno lomu spēlē Manišs Dajāls, bet franču virtuves ekspertes, stingrās Malorī kundzes lomā – "Oskara" balvas ieguvēja Helēna Mirrena.

'Džulī un Džūlija'

Viena no pēdējo gadu visvairāk slavinātajām filmām par ēst gatavošanas mākslu un ēdiena baudīšanu ir 2009. gadā tapusī "Julie & Julia" ("Džulī un Džūlija"). Tās pamatā kādas reāls amerikāņu pēckara diplomāta sievas Džūlijas Čaildas stāsts, ēst gatavošanas aizrautība un sarakstītā pavārgrāmata.

Džūlija Čailda pēc pārcelšanās uz gardēžu Meku Franciju kaislīgi vēlējās iemācīties franču kulinārijas noslēpumus, taču par nelaimi, neviena franču pavārgrāmata vēl nebija izdota angļu valodā. Tādas grāmatas izdošanas kļūst par viņas mērķi, tādēļ viņa iestājas slavenajā Cordone Bleu pavārskolā, kļūstot par pirmo amerikāņu sievieti, kam tas izdevies. Viņas galvenā rūpe ir atturēt amerikāņus no saldētiem un konservētiem pusfabrikātiem, parādot cik brīnišķīgs ir svaigi gatavots ēdiens.

Pusgadsimtu vēlāk, ņujorkiete Džulī Pauela, kas neveiksmīgi mēģinājusi rakstnieces karjeru, uzstāda sev uzdevumu – gada laikā pagatavot visas 524 receptes, kas publicētas Čaildas pavārgrāmatā. Savus panākumus un kļūmes viņa atspoguļo interneta blogā.

Džūlijas Čaildas lomā – izcilā Merila Strīpa, kura par šo lomu saņēmusi vienu no savām 20 "Oskara" balvas nominācijām. Džulī Pauelas lomā – Eimija Adamsa.

'Ēd, lūdzies, mīli'

Filmas "Eat, Pray, Love" ("Ēd, lūdzies, mīli", 2010) pamatā ir dāmu literatūras bestsellers ar tādu pašu nosaukumu. Autore – Elizabete Gilberta. Ēšanas baudai kā laimīgas un harmoniskas dzīves sastāvdaļai pievēršas filmas un arī grāmatas pirmā daļa, kad galvenā varone Liza, pametusi vīru un karjeru, dodas uz Itāliju, kas ir labākā vieta pasaulē, kur novērtēt vienkārša, kvalitatīva un garšīga ēdiena nozīmi un atgūt arī dzīvotprieka apetīti.

Galvenajā lomā – "Oskarotā" aktrise Džūlija Robertsa.

Pavārmāksla un ēšanas bauda latviešu filmās

Ēšanas baudas slavinājums un pavāru meistarība latviešu kino parādās salīdzinoši maz. Pirmās prātā nāk drīzāk izteiksmīgas bada ainas, nevis tik garšīga ēšana, ka pašam prasās pa rokai turēt kādu kārumu.

Tomēr pārskatot pašmāju kinematogrāfa populārākos darbus – aptaujā par apetītelīgāko epizodi latviešu kino noteikti uzvar Eduarda Pāvula atveidotā Ērmanīša slavenā "Vien' maz' cūciņ'" aina no filma "Vella kalpi" (1970), kur galds lūzt no cepešiem un miestiņš pludo.

Tāpat viena garšīgākajām un izteiksmīgākajām ēšanas un ēdiena pasniegšanas ainām pašmāju kino ir filmā "Emīla nedarbi", kur mazais palaidnis uz dzīrēm Kathultas sētā saaicina visus nagabmājas iemītniekus. Tur galdā tiek celtas treknas desas, smalki pudiņi un citi gardumu, bet nabagmājas komandante tiek aizvilināta prom ar 17 dažādiem sieriem.

Savukārt izsmalcinātu gatavošanu ar prieku un baudu var atrast nelielā epizodē Vara Braslas filmā "Ūdensbumba resnajam runcim", kur Gundara Āboliņa atveidotais varonis Ivo pārsteidz ar gliemežu franču gaumē šmorēšanu – "tā teikt, sāksim ar franču gliemežiem, beigsim ar latviešu kotletēm".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!