Foto: LETA
16. marta pēcpusdienā tuvinieki, kolēģi, kā arī valsts augstākās amatperonas atvadījās no pagājušajā nedēļā mūžībā aizgājušas Latvijas kormūzikas leģendas – diriģenta Gido Kokara.

Pavadīt izcilo maestro pēdējā gaitā bija ieradušies dažādu paaudžu kordziedātāji un koru vadītāji, diriģenta talanta cienītāji un bijušie kolēģi, kā arī kultūras ministre Dace Melbārde (NA), premjers Māris Kučinskis (ZZS) un citas amatpersonas.

Jau ziņots, ka Gido Kokars mūžībā devās pagājušajā ceturtdienā, 9. martā, 95 gadu vecumā.

Gido Kokars bijis Rīgas kamerkora "Ave Sol" direktors un uzvedumu daļas vadītājs (no 1969. gada); diriģents un kora mākslinieks (1969-1987). Gido bija skolotāju kora "Daina" dibinātājs, ilggadējs kora "Daile" vadītājs, gaidīts svētku viesdiriģents Zviedrijā, Vācijā, Itālijā un Čehijā.

Kordiriģents ir Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas goda profesors. Kokars strādājis Mūzikas akadēmijā kopš 1961. gada – bija akadēmijas vecākais pasniedzējs, vēlāk – docents, savukārt kopš 1983. gada bijis Mūzikas akadēmijas profesors.

Gido Kokars deviņos Vislatvijas Dziesmu svētkos bijis virsdiriģenta godā. Abi brāļi apbalvoti ar Triju Zvaigžņu ordeni un ir Latvijas Lielās mūzikas balvas ieguvēji. Brāļi Kokari savas dzīves laikā izaudzinājuši vairākas diriģentu un dziedātāju paaudzes, un viņu devums latviešu kora mākslā ir nepārvērtējams.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!