Foto: LETA
Latvijas vadošā biatloniste Baiba Bendika sestdien savās sezonas beidzamajās sacensībās ierindojās 56.vietā Pasaules kausa sezonas noslēdzošā, devītā, posma desmit kilometru iedzīšanā.

Kopumā iedzīšanā finišu sasniedza 57 biatlonistes.

Tikmēr pie savas otrās uzvaras karjerā, no kurām abas gūtas divu dienu laikā, sestdien tika Mari Laukanena no Somijas, kura šaušanā pieļāva vienu kļūdu. Somiete finišā par 26,5 sekundēm apsteidza titulēto čehieti Gabrielu Koukalovu, kura šaušanā bija nekļūdīga.

Uz goda pjedestāla zemākā pakāpiena sestdien stājās francūziete Žistīna Braisā, kura šaušanā pamanījās pieļaut četras kļūdas. Savukārt šīs sezonas Pasaules kausa ieguvēja Laura Dālmeiere no Vācijas, kura piektdien sprintā bija tikai 31.vietā, iedzīšanā pakāpās līdz devītajai pozīcijai.

Tikmēr šaušanā sešas kļūdas pieļāvusī Bendika no uzvarētājas atpalika par nepilnām septiņām minūtēm.

Bendika pirmajā šaušanā pieļāva kļūdu, taču pēc tās viņa bija 49.vietā, tomēr turpinājums viņai nebija sekmīgs, jo ne pārāk ātrais solis distancē viņai lika atkrist uz sesto desmitu, turklāt otrajā ugunslīnijā pieļautās divas kļūdas lika atkrist vēl zemāk. Arī nākamajās divās šaušanās latvieti pieļāva kopumā trīs kļūdas, kas noslēgumā lika ieņemt 56.pozīciju.

Dālmeiere ieguva Mazo kristāla globusu kā labākā sezonas sportiste tieši iedzīšanas disciplīnā. Iepriekš vāciete bija jau nodrošinājusi triumfu arī sezonas kopvērtējumā, tādējādi tiekot pie Lielā kristāla globusa.

Kā vēstīts, piektdien sprintā Bendika neaizvēra vienu mērķi un ieņēma 44.vietu, tikai par desmit sekundēm atpaliekot no pirmā četrdesmitnieka un iespējas tikt pie Pasaules kausa kopvērtējuma punktiem.

Bendika pēc dažiem veiksmīgiem startiem sezonas gaitā un 27.vietas pasaules čempionāta iedzīšanas distancē, iepriekšējos divos etapos uzrādīja ļoti pieticīgus rezultātus, atzīstot, ka sezonas beigām viņai vairs nav spēka.

Pasaules kausa kopvērtējumā vienas sacensības pirms sezonas beigām Dālmeiere tikusi pie 1179 punktiem, bet viņai ar 1052 punktiem seko Koukalova, kamēr trešā ar 933 punktiem ir somiete Kaisa Mekereinena, kura sestdien bija septītajā vietā.

Tikmēr Bendika ar 44 punktiem ieņem 70.vietu.

Pašlaik 23 gadus vecā Dālmeiere ir piektā vāciete vēsturē, kura ieguvusi Pasaules kausu, bet pirmā kopš 2012.gada, kad savu trešo titulu ieguva Magdalēna Noiere. Pērn Pasaules kausu ieguva baltkrieviete Darja Domračeva, kura rudenī deva dzīvību bērnam un sacensību apritē atgriezās janvārī.

Tikmēr plkst.16 sāksies 12,5 kilometru iedzīšanas sacensības kungiem.

Rastorgujevs distancē dosies minūti un astoņas sekundes aiz sprinta sacensību uzvarētāja Juhannesa Tīngnēsa Bē.

Kā vēstīts, sprintā Rastorgujevam bija visātrākais solis trasē, taču trīs kļūdas ugunslīnijā liedza pacīnīties par augustu vietu un nācās samierināties ar 23.pozīciju. Tikmēr pieredzējušais Ilmārs Bricis savas karjeras, visticamāk, pēdējās Pasaules kausa posma sacensībās ieņēma 93.vietu, bet Daumants Lūsa ierindojās 97.pozīcijā, apsteidzot desmit biatlonistus.

Šīs bija sezonas pēdējās sacensības, kurās skaitījās punkti Nāciju kausa kopvērtējumam, bet šī ieskaite bija vitāli svarīga, lai 2018.gada Phjončhanas olimpiskajās spēlēs startētu ar pilnu komandu, ko darīs kopvērtējuma 20 labākās komandas. Pēc 22 sacensībām Nāciju kausa ieskaitē Latvijas vīri atrodas 21.vietā, 50 punktus zaudējot Somijai.

Rastorgujevs pēc kārtējā neveiksmīgā pasaules čempionāta sezonas beigās uzņēmis labu sportisko formu, jo iepriekšējā etapā viņš gan sprintā, gan iedzīšanā bija ļoti tuvu pjedestālam, beigās gūstot septīto un devīto vietu. Latvijas sportista labākie rezultāti šosezon ir divas gūtas sestās vietas.

Divas sacensības pirms sezonas beigām Pasaules kausa kopvērtējumā pirmo vietu ar 1282 punktiem ieņem Martēns Furkads, kuram ar 853 seko Antons Šipuļins, bet trešais ir J.T.Bē. Tikmēr Rastorgujevs ar 360 punktiem ir 25.pozīcijā.

Furkads Pasaules kausā vīriem triumfējis sesto reizi pēc kārtas, turklāt viņš panākumu bija nodrošinājis jau divus posmus pirms sezonas beigām. Furkads kļuvis par otro sportistu vēsturē, kurš sešas reizes ieguvis Pasaules kausu, sekojot leģendārajam Ūlem Eināram Bjērndālenam, taču francūzis trofeju ir izcīnījis sešus gadus pēc kārtas, kas nebija pa spēkam norvēģim, kuram garākā sērija bija divas sezonas.

Sezonas pēdējā posma noslēgumā vētdien risināsies masu starta sacensības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!