Foto: LETA

Mūžībā 84 gadu vecumā devies viens no ansambļa "Čikāgas piecīši" dibinātājiem Alberts Legzdiņš, informē producents Juris Millers.

"Nupat no Amerikas pienāca skumja ziņa – vakarnakt mūs atstājis brīnišķīgs cilvēks, mūziķis, ansambļa "Čikāgas piecīši" sirds un dvēsele Alberts Legzdiņš," portālā "Facebook" raksta Millers.

Ansambli "Čikāgas piecīši" 1961. gada pavasarī pēc grupas dalībnieku tikšanās kādā latviešu jaunatnes sarīkojumā Čikāgā dibināja 1933. gadā dzimušais Legzdiņš, Modris Avotiņš, Uldis Ievans un Jānis Rinkušs.

Lai arī grupa atradās ASV, izpildītās dziesmas bija par Latviju un dzimteni. Ansambļa izpildīto dziesmu tekstos bieži saklausāms humors un satīra. Sākumā grupa nezināja, ka viņus sadzird arī Padomju Latvijā, taču viņu 1989. gada koncerts Mežaparka estrādē izpelnījās lielu atsaucību un tika plaši apmeklēts. Šāda popularitāte dzimtenē ansamblim bija pārsteigums.

2013. gadā leģendārajam trimdas ansamblim piešķīra Latvijas Mūzikas ierakstu Gada balvu par mūža ieguldījumu. Pats Legzdiņš saņēmis arī Triju zvaigžņu ordeni.

"Kopumā šais gados ansambļa sastāvā darbojušies vairāk nekā 30 mūziķu un dziedātāju, un, ja kopā savienotu visas tās magnetofona lentes, kurās savulaik Latvijā tika pārskaņotas Piecīšu dziesmas, ar tām droši vien varētu apjozt pat visu zemeslodi. Arī viņu koncertu ģeogrāfija apver visus apdzīvotos kontinentus, izņemot Āfriku," par "Čikāgas piecīšiem" raksta muzikoloģe Daiga Mazvērsīte.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!