Foto: AP/Scanpix
Svētdien Itālijā tika aizvadīts prestižais pasaules tūres viendienas velobrauciens "Milāna – Sanremo", kurā triumfēja "Sky" komandas Polijas riteņbraucējs Mihals Kvjatkovskis, pēdējos metros apsteidzot Peteru Saganu. Aktīvi un pamanāmi bija arī abi Latvijas sportisti. Toms Skujiņš iesaistījās dienas atrāvienā, liekot par sevi runāt vairāk nekā 230 kilometru garumā, bet Aleksejs Saramotins bija vadošais "Bora – Hansgrohe" komandas spēks Skujiņa atāviena likvidēšanā.

Simtiem tūkstoši līdzjutēji klātienē un vairāki miljoni pie televīzijas vai datora ekrāniem, sestdien sekoja līdzi pasaulē garākajam viendienas šosejas velobraucienam "Milāna - Sanremo". 291 kilometru garajā distancē devās kopumā 200 dalībnieki no visām 18 pasaules tūres komandām, kā arī septiņām uzaicinātajām profesionālajām kontinentālajām vienībām. Par prieku Latvijas riteņbraukšanas faniem, prestižajās pavasara sacīkstēs startēja arī divi mūsu valsts pārstāvji – 34 gadus vecais Aleksejs Saramotins, kurš pārstāv pasaules čempiona Petera Sagana "Bora – Hansgrohe" vienību, kā arī šo sacensību debitants, 25 gadus vecais carnikavietis Toms Skujiņš ("Cannondale – Drapac").

291 kilometru garajā distancē tika iekļauti vairāki kāpumi, no kuriem lielākais bija trases vidusdaļā, kad dalībnieki pacēlās vairāk nekā 500 metru augstumā virs jūras līmeņa. Īstā cīņa gan solīja risināties pēdējos 20 kilometros, bet par vienu no trases izšķirošajām vietām bija jāuzskata "podžio" stāvais kāpums un tam sekojošais nobrauciens pēdējo 10 kilometru laikā.

Dalībnieku vidū bija vadošie pasaules klasiku sportisti un liela daļa planētas top sprinteru. Galvenā favorīta loma tika atvēlēta Alekseja Saramotina komandas biedram Peteram Saganam, kurš izceļas gan arī visai labu sprintu, gan arī ar spēju veikt izrāvienus vēl pirms finiša. Lieki piebilst, ka Aleksejam bija pilnībā jākoncentrējas komandas uzdevumu veikšanai, kas sekmētu gatavību parādīt savu labāko sniegumu Saganam. Arī Toms Skuiņš šajā sacīkstē vēl nebija savas komandas līderis, uz kuru strādātu pārējie komandas biedri, tomēr carnikavieti bija lielāka cerība ieraudzīt dienas atrāvienā.

Par prieku Latvijas līdzjutējiem Tomam distances sākuma daļā izdevās iesaistīties desmit sportistu lielā atrāvienā, kas drīz vien arī noformējās par dienas atrāvienu. Ar latvieti, desmit sportistu līderu grupā, kurā lielākoties ietilpa sportisti no pro kontinentālajām komandām, bija arī viņa komandas biedrs Viliams Klārks. Pēc veiktajiem 50 kilometriem, peletons ļāva bēgļiem iegūt vairāk nekā 4 minūšu pārsvaru, kas gan turpmākajā distances daļā būtiski nepieauga, bet saglabājās gana stabils. Toms bija viens no aktīvākajiem atrāviena dalībniekiem, liekot par sevi runāt gan pārraižu komentētājiem, gan līdzjutējiem.

Lielajā grupā kontroli uzņēmās favorītu komandu pārstāvji. Aktīvi līderpozīcijas pirmajā distances daļā uzņēmās aizvadītā gada uzvarētāja Arno Demāra pārstāvētā "FDJ" vienība, kā arī "Quick – Step Floors" un "Bora – Hansgrohe" vienības. Sevi peletona priekšā sevi lieliski parādīja arī otrs Latvijas pārstāvis šajās sacensībās Aleksejs Saramotins. Viņa uzdevums bija samazināt Toma Skujiņa atrāviena pārsvaru, kas arī izdevās. Aleksejs ilgstoši bija lielās grupas priekšā, kāpinot tās tempu. 63 kilometrus pirms finiša pārsvars bija sadeldēts līdz 2 minūtēm un 10 sekundēm, ar tendenci turpināt dilt.

Sākoties sacensību pēdējai stundai, no peletona pie atrāviena centās pārcelties Francijas komandas "AG2R La Mondiale" pārstāvis Aleksiss Gužārs, tomēr viņa centieni nebija sekmīgi. Drīz vien peletons panāca atrāvienā esošos sportistus. Toms Skujiņš tika panākts kā viens no pēdējiem, peletonā atgriežoties 26 kilometrus pirms finiša. Latvietis, kura pirmais treneris ir Jānis Krišlauks, atrāvienā pavadīja vairāk nekā 230 kilometrus.

Tuvojoties Sanremo dalībniekiem bija jāpievar vairāki salīdzinoši nelieli kāpumi. Sekoja vairāki izrāvieni, kā rezultātā lielās grupa kļuva skaitliski mazāka. Peletona priekšā toni noteica sprinteru komandas. Leģendāro "podžio" kāpumu kā pirmais iesāka un arī pievarēja "Sunweb" vācu komandas Nīderlandes riteņbraucējs Toms Dūmulēns, kuram sekoja "Sky" komanda un Sagans.

Izšķirošais izrāviens notika sešus kilometrus pirms finiša, kad no visiem atrāvās Sagans. Slovākijas riteņbraucējam tehniskajā nobraucienā pievienojās "Sky" komandas pazīstamais velosportists Mihals Kvjatkovskis un "Quick – Step Floors" franču sportists Žiljēns Alafilips. Trijotnei izdevās iegūt vairāk nekā desmit sekunžu pārsvaru pār sekotāju grupu. Sākoties pēdējam kilometram, bija skaidrs, ka uzvarētājs būs kāds no šīs trijotnes. Vadību līderu grupā uzņēmās Sagans, kurš arī pirmais uzsāka sprintu. Dramatiskā cīņā pēdējos metros abi sekotāji Saganu panāca, bet 2014. gada pasaules čempions Kvjatkovskis arī apsteidza.
Kvjato izcīnīja savu pirmo uzvaru "Milāna – Sanremo" velobraucienā, finišējot pēc 7 stundām 8 minūtēm un 39 sekundēm. Tāds pats laiks arī Sganam, kuram jāsamierinās ar otro vietu, kā arī labi sezonu aizvadošajam francūzim Alafilipam. Sekotāju grupa finišēja 5 sekundes vēlāk. Ceturtā vieta sacensībās "Katusha" sprinterim Aleksanderam Kristoffam.
Abi Latvijas braucēji izpildīja savu komandu dotos uzdevumus, parādot aktīvi sevi pasaules riteņbraukšanas sabiedrībai. Toms Skujiņš finišēja 82. vietā, bet Aleksejam Saramotinam 179. pozīcija.

Milāna – Sanremo velobrauciens - 291 km distance:
1. Michal Kwiatkowski, Polija, Team Sky, 07:08:39
2. Peter Sagan, Slovākija, Bora-Hansgrohe, +00:00:00
3. Julian Alaphilippe, Francija, Quick-Step Floors , +00:00:00
4. Alexander Kristoff, Norvēģija, Katusha-Alpecin, +00:00:05
5. Fernando Gaviria, Kolumbija, Quick-Step Floors, +00:00:05
6. Arnaud Demare, Francija, FDJ, +00:00:05

82. Toms Skujiņš, Latvija, Cannondale – Drapac, +00:03:55
179. Aleksejs Saramotins, Bora – Hansgrohe, +00:14:15

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!