Foto: LETA

Koalīcijas politiķi pagaidām nesaskata būtiskus riskus saistībā ar Zviedrijas mediju koncernam "Modern Times Group" (MTG) piederošā Baltijas raidorganizācijas biznesa potenciālo jauno īpašnieku.

Vienlaikus politiķi uzsver - ja valdībai būs jādod atļauja šim darījumam, tad arī tas tiktu izvērtēts, bet pagaidām ir samērā maz pieejamas informācijas.

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētāja Inese Laizāne (VL-TB/LNNK) sacīja, ka pagaidām nav plašas informācijas par šo darījumu, un, ja tas tiktu vērtēts, tad tā varētu būt ierobežotas pieejamības informācija. Līdz ar to pagaidām politiķe nevēlējās sīki komentēt šo jautājumu.

Viņa piebilda, ka komisija varētu skatīt situāciju ar MTG īpašnieka maiņu tad, kad šis jautājums nonāks arī valdības darba kārtībā.

Līdzīgi situāciju komentēja arī "Vienotības" priekšsēdētāja vietnieks Edvards Smiltēns, kurš norādīja, ka pašlaik nav pārāk daudz informācijas saistībā ar jauno MTG īpašnieku. Vienlaikus politiķis piebilda, ka pagaidām arī nav pamata aizdomām, ka varētu būt problēmas saistībā ar koncerna īpašnieka maiņu.

Savukārt Zaļo un zemnieku savienības valdes priekšsēdētājs Armands Krauze pauda - ņemot vērā, ka investīciju kompānija "Providence Equity Partners" Baltijas valstīs pārvalda mobilo telekomunikāciju uzņēmumu grupu "Bite Group", būtiskas bažas potenciālie investori nerada.

Vienlaikus Krauze piebilda, ka šo jautājumu vērtēs kompetentas iestādes, ja šis jautājums būs valdības darba kārtībā. Viņš akcentēja, ka Latvijai ir būtiski, lai mediji nenonāktu tādu īpašnieku rokās, kuri ir negatīvi noskaņoti pret Eiropas Savienību un Latviju, un varētu mēģināt mērķtiecīgi izplatīt propagandu.

Ziņots, ka arī neoficiāli pagaidām neizskan būtiskas bažas saistībā ar potenciālo MTG Baltijas īpašnieku.

Kā ziņots, Zviedrijas mediju koncerns MTG pārdevis savu raidorganizāciju biznesu Baltijas valstīs starptautiskajai privātā kapitāla investīciju kompānijai "Providence Equity Partners".

Darījums ietver 100% biznesa daļu pārdošanu par 115 miljoniem eiro, kas atbilst uzņēmuma vērtībai. Lēmums pārdot Baltijas biznesu izriet no MTG notiekošajām pārmaiņām, mainot biznesa fokusu no tradicionālas raidorganizācijas uz globālu digitālo izklaides vidi, norāda uzņēmumā.

Šo jautājumu gan vēl vērtēs Konkurences padome. Iespējams, sava atļauja būs jādod arī valdībai, ņemot vērā plānotos Nacionālās drošības likuma grozījumus. Tie paredz noteikt tiesības valdībai uzlikt par pienākumu nacionālajai drošībai nozīmīgu komercsabiedrību īpašniekiem, kuriem ir būtiska līdzdalība sabiedrībā, pārdot savu uzņēmuma daļu.

"Providence Equity Partners" Baltijas valstīs pārvalda mobilo telekomunikāciju uzņēmumu grupu "Bite Group", kā arī kontrolē 28,5% Latvijas interneta un kabeļtelevīzijas pakalpojumu sniedzēja "Baltcom" kapitāldaļu.

MTG, kas kopš 1998. gada darbojas Latvijā, pieder telekanāli TV3, TV3+, TV6, LNT, "Kanāls 2" un radiostacija "Star FM", kā arī interneta portāli "Tvplay" un "Skaties". MTG Igaunijā pieder televīzijas kompānija "Viasat Eesti", televīzijas kanāli TV3, TV6 un TV3+. Savukārt Lietuvā MTG pieder televīzijas kanāli TV3, TV3+, TV6 un "Viasat Sport Baltic".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!