Foto: Sputnik/Scanpix
Pasaules kausa sezona biatlonā noslēdzās ar nelielu skandālu, jo Starptautiskā Biatlona savienība (IBU) nolēma pažēlot Francijas biatlonistu Martēnu Furkadu par aizmāršību un viņa trenera rīcību pirmajā šaušanā svētdien notikušajās masu starta sacensībās.

Jau vēstīts, ka svētdien Furkads triumfēja masu starta sacensībās, aiz sevis atstājot latvieti Andreju Rastorgujevu, kurš pirmo reizi kāpa uz goda pjedestāla Pasaules kausa posmos. Pirmajā šaušanā Furkads aizkavējās, jo viņš bija aizmirsis pārlādēt savas šautenes aptveri ar patronām. Šīs problēmas viņam palīdzēja atrisināt treneris, lai arī tas nav atļauts.

"Es aizmirsu pārlādēt savu aptveri pirms sacensību sākuma. To es sapratu pirms pirmā šāviena. Tā bija milzīga kļūda," pēc sacensībām teica Furkāds.

Pēc tam, kad žūrija pieņēma lēmumu nesodīt Furkadu par šo incidentu, sportists neslēpa prieku par šo lēmumu. "Es uzskatu, ka mums ir lieliska žūrija," smaidot teica Furkāds. "Es saprastu, ja mani diskvalificētu par kaut kādu drošības noteikumu pārkāpumu, bet šodien es neko tādu neizdarīju. Es jau tā zaudēju daudz laika savas muļķīgās kļūdas dēļ. Es priecājos, ka žūrija man piedeva manus smadzeņu traucējumus."

Starptautiskā Biatlona federācija (IBU) vēlāk pamatoja lēmumu nediskvalificēt Furkadu.

"Pirmajā šaušanā Furkads pacēla roku, lai lūgtu palīdzību, jo viņam aptverē nebija patronas. No sākuma neviens nereaģēja uz viņa lūgumu palīdzēt, tāpēc viņš piecēlās kājās, taču oficiālās amatpersonas joprojām nereaģēja. Viņš gatavojās doties pie viņiem pēc patronām, taču treneris viņam pameta aptveri. Parasti tas nav pieļaujams, bet žūrija nolēma, ka Furkads visu darīja pareizi, bet kļūdījās treneris. Būtu pārāk bargi sodīt sportistu trenera kļūdas dēļ," teikts IBU paziņojumā.

Pats Rastorgujevs par šo incidentu pārāk nedomāja, uzsverot, ka viņam vajadzēja uzvarēt trasē.

"Formāli Furkadam īsti taisnība nebija, taču viņš uzvarēja godīgā cīņā," atzina otrajā vietā palikušais Rastorgujevs, kurš citēts portālā "championat.com". "Viņš mums visiem deva iespēju atrauties. Jācīnās un jāuzvar trasē. Viņš nevienam netraucēja, viņš pats pazaudēja laiku un viņam vajadzēja konkurentus noķert."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!