Foto: DELFI

Lai gan kādreizējais Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas pārvaldes direktors un VID ģenerāldirektora vietnieks Kaspars Čerņeckis pērn paredzēja, ka vairāki "lielie" kriminālprocesi, kas tika sākti viņa laikā, līdz gada beigām tiks izbeigti, tomēr VID sniegtā informācija liecina, ka atsevišķas tā dēvētās "lielās lietas" vai nu jau nodotas kriminālvajāšanas sākšanai prokuratūrai, vai arī tajās vēl notiek izmeklēšana.

Portāls "Delfi" piedāvā īsu ieskatu dažu lietu virzībā.

Notver naudas atmazgātājus būvniecībā un vaino 11 miljonu zaudējumos

Foto: DELFI

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) darbinieki 2014. gada vasarā kriminālprocesā, kas tika sākts par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu būvniecības jomā, divās dienās veica 87 kratīšanas privātmājās, birojos un iesaistīto personu automašīnās Rīgā, Jūrmalā, Jelgavā, Liepājā un Grobiņā. Tika lēsts, ka noziedzīgais grupējums valstij nenomaksātos nodokļos radījis kaitējumu vairāk nekā 11 miljonu eiro apmērā. Toreizējais Finanšu policijas pārvaldes (FPP) priekšnieks Kaspars Čerņeckis skaidroja, ka šī ir klasiska shēma – valstij tiek nodarīti zaudējumi, apakšuzņēmējam nesamaksājot nodokļus.

VID portāls "Delfi" uzzināja, ka 2014. gada jūnijā FPP tika sākti trīs kriminālprocesi par vairāku uzņēmumu iespējamo izvairīšanos no nodokļu nomaksas, veicot aizdomīgus finanšu darījumus ar mērķi samazināt valsts budžetā maksājamo PVN, dokumentu noformēšanu par faktiski nenotikušiem darījumiem un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu, nodarot valstij zaudējumus lielā apmērā. Pašlaik šajos kriminālprocesos notiek pirmstiesas izmeklēšana, tiek apzinātas visas kriminālprocesā iesaistītās personas, to loma izdarītajā noziedzīgajā nodarījumā, lai sauktu pie atbildības vainīgas personas un iespēju robežās atlīdzinātu valstij radīto kaitējumu.

Vienā kriminālprocesā, kas sākts par grāmatvedības noteikumu pārkāpšanu, izvairīšanos no nodokļu maksāšanas, kas valstij nodarījusi liela apmēra zaudējumus, un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu lielā apmērā vai noziedzīgā grupā, valstij nodarīto zaudējumu apmērs ir 4,52 miljoni eiro. Šajā kriminālprocesā 15 personas ir atzītas par aizdomās turētajiem. Šīm personām piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi.

No minētā kriminālprocesa pirmstiesas izmeklēšanas laikā ir izdalīti vēl trīs citi kriminālprocesi, kas nosūtīti kriminālvajāšanas uzsākšanai par dažāda veida noziedzīgu nodarījumu izdarīšanu.

Konkrētajā "lielajā" kriminālprocesā 2016. gadā tiesa par noziedzīgi iegūtiem un ieskaitāmiem valsts budžetā atzina 100 000 eiro.

Savukārt otra kriminālprocesa ietvaros, kas uzsākts par izvairīšanos no nodokļu maksāšanas organizētā grupā un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu lielā apmērā vai organizētā grupā, zaudējumu apmēru VID vēl precizē. Šajā kriminālprocesā septiņas personas ir atzītas par aizdomās turētām. Arī šīm personām piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi.

No konkrētā pamata kriminālprocesa ir izdalīti vēl divi citi kriminālprocesi par noziedzīgiem nodarījumiem valsts ieņēmumu jomā, no kuriem viens kriminālprocess jau ir nosūtīts kriminālvajāšanas uzsākšanai. Arī šajā kriminālprocesā tiesa par noziedzīgi iegūtiem un ieskaitāmiem valsts budžetā ir atzinusi naudas līdzekļus – kopumā 45 163 eiro.

Trešā kriminālprocesa ietvaros, kurš uzsākts par izvairīšanos no nodokļu nomaksas organizētā grupā un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju lielā apmērā vai organizētā grupā, valsts budžetam nodarīto zaudējumu apmērs ir aptuveni 96 519 eiro. Kriminālprocesā viena persona ir atzīta par aizdomās turēto. Pašlaik minētajā kriminālprocesā, sadarbojoties ar kriminālprocesu uzraugošo prokuroru, turpinās pirmstiesas izmeklēšana.

VID norāda, ka pēc visu kriminālprocesuālo darbību veikšanas kriminālprocesi tiks virzīti prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai, lai vainīgās personas sauktu pie likumā paredzētās kriminālatbildības. Tāpat arī tiks lūgts atlīdzināt valstij nodarītos zaudējumus. Izmeklēšanas interesēs plašāka informācija netiks sniegta.

Mahinācijas degvielas apritē nes 1 miljona eiro zaudējumus

Foto: Reuters/Scanpix

2015. gada 22. janvārī Valsts ieņēmumu dienests (VID) informēja, ka iepriekšējā gada nogalē Finanšu policijas pārvalde (FPP) atklājusi organizētās noziedzības grupējumu, kas darbojās degvielas jomā. Šī kriminālprocesa laikā tobrīd bija aizturētas sešas personas, tajā skaitā viena persona tika apcietināta. VID bija veicis arī vairāk nekā 40 kratīšanas, kuru laikā izņemta skaidra nauda 1,5 miljonu eiro apmērā, tostarp pie vienas personas dzīvesvietā izņemta skaidra nauda 832 675 eiro apmērā.

VID portālam "Delfi" skaidro, ka 2014.gada beigās FPP sākusi kriminālprocesu par vairāku savstarpēji saistītu personu izdarītu krāpšanu lielā apmērā un izvairīšanos no nodokļu nomaksas lielā apmērā, kas veikta Latvijā un citu Eiropas Savienības dalībvalstu teritorijā. Tāpat process sākts par degvielas nelegālu apriti, kur savstarpēji saistīta personu grupa organizēja degvielas ievešanu akcīzes preču noliktavās Latvijā. Lai izvairītos no nodokļu maksāšanas, tika īstenota sarežģīta darījumu shēma, kurā tika iesaistītas akcīzes preču noliktavas citās ES dalībvalstīs un panākts, ka par brīvam apgrozījumam izlaistajiem naftas produktiem netika samaksāts akcīzes nodoklis.

VID aplēses liecina, ka valsts budžetam nodarīto zaudējumu apmērs lēšams ne mazāk kā viena miljona eiro apmērā, taču tas vēl tiek precizēts.

Ieņēmumu dienestā norāda, ka kopš kratīšanu un sākotnējo izmeklēšanas darbību veikšanas šobrīd kriminālprocesā notiek aktīvas izmeklēšanas darbības, lai iegūtu jaunus un nostiprinātu jau esošos pierādījumus.

Tāpat notiekot darbs pie izņemto pierādījumu apskates, analīzes, sistematizācijas un nostiprināšanas, kas, kā norāda VID, ir ļoti sarežģīts, ilgstošs un skrupulozs process.

Šobrīd kriminālprocesā 10 personas atzītas par aizdomās turētām. Vienai personai, kuras identitāti VID gan neatklāj, pēc aizturēšanas uz diviem mēnešiem tika noteikts drošības līdzeklis – apcietinājums, taču pēc tam tiesa apcietinājumu mainīja pret 80 000 eiro drošības naudu, tāpēc minētā persona vairs neatrodas apcietinājumā.

Kriminālprocesā VID noteicis arestu aptuveni 2 miljoniem eiro. Tā kā kriminālprocesā vēl notiek izmeklēšana, VID izmeklēšanas interesēs plašāku informāciju nesniedz.

Naudas atmazgāšanā iesaistīts uzkopšanas nozares milzis

Foto: stock.xchng

2013. gadā VID informēja, ka Finanšu policijas pārvaldes (FPP) amatpersonas, 9. oktobrī veicot 30 kratīšanas Rīgā un Rīgas rajonā, apturēja noziedzīga grupējuma darbību, kura pakalpojumus izmantoja viens no Latvijā lielākajiem uzkopšanas un apsaimniekošanas nozares pakalpojumu sniedzējiem. Noziedzīgi iegūtie līdzekļi tikuši izmantoti "aplokšņu algu" izmaksai.

Kriminālprocesu VID bija sācis 12. septembrī. VID tolaik informēja, ka izmeklēšanas gaitā noskaidrots – noziedzīgais grupējums organizēja fiktīvu uzņēmumu darījumu ķēdes, lai izvairītos no nodokļu nomaksas un legalizētu noziedzīgā ceļā iegūtus finanšu līdzekļus. Lai samazinātu valsts budžetā maksājamā pievienotās vērtības nodokļa (PVN) apmēru un legalizētu noziedzīgi iegūtos finanšu līdzekļus, shēmas "klienti" savās PVN atskaitēs iekļāva faktiski nenotikušus darījumus ar fiktīviem uzņēmumiem, tādējādi samazinot sava uzņēmuma valsts budžetā maksājamo nodokļu apmēru.

VID portālu "Delfi" informēja, ka kriminālprocesu sācis par personu grupas darbībām, izveidojot savstarpēji saistītu uzņēmumu darījumu ķēdes, kuras vērstas uz izvairīšanos no nodokļu nomaksas lielā apmērā un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu lielā apmērā, kas valsts budžetam nodarījis 576 989 latu jeb aptuveni 820 981 eiro zaudējumus.

Pēc grupējuma darbības apturēšanas vienam noziedzīgās grupas dalībniekiem ticis piemērots apcietinājums no 2013. gada 11. oktobra līdz 2014. gada 19. martam.

Šajā kriminālprocesā 2016. gada 5. janvārī Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesa aptuveni 92 000 eiro tika atzīti par noziedzīgi iegūtiem un ieskaitīti valsts budžetā.

Ieņēmumu dienestā norāda, ka 2016. gada janvārī kriminālprocess tika nosūtīts Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētai prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai kopumā pret astoņām personām, kuras tiek vainotas 932 284 eiro zaudējumu nodarīšanā valsts budžetam.

Šobrīd visām astoņām personām tikušas celtas apsūdzības.

Likums par izvairīšanos no nodokļu maksāšanas lielā apmērā vai personu grupā kā sodu paredz piemērot brīvības atņemšanu uz laiku līdz 10 gadiem, ar mantas konfiskāciju vai bez tās, kā arī atņemot tiesības veikt uzņēmējdarbību vai ieņemt konkrētu amatu uz laiku no diviem līdz pieciem gadiem.

Negodīgiem uzkopšanas uzņēmumiem pa pēdām – VID sāk vēl vienu procesu

Foto: Shutterstock

Pēc iepriekšminētās shēmas atklāšanas 2013.gadā tika sākts vēl viens process pret noziedzīgu grupējumu, kura pakalpojumus izmantoja viens no lielākajiem uzkopšanas uzņēmumiem Latvijā. VID bija noskaidrojis vēl 15 uzņēmumus, kas izmantoja grupējuma pakalpojumus.

VID informē, ka arī šis kriminālprocess 2016. gada nogalē ir nosūtīts Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētajai prokuratūrai.

Tajā tiek lūgts sākt kriminālvajāšanu par izvairīšanos no nodokļu maksāšanas lielā apmēra un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu lielā apmērā personu grupā, kā arī nelikumīgu maksāšanas līdzekļu izmatošanu kopumā pret četrām personām.

Metāla tirgoņi nodara ap 10 miljonu eiro zaudējumus

Foto: LETA

Valsts ieņēmumu dienests (VID) kopš 2010. gada bija sācis vairākus kriminālprocesus par nelikumībām metāla pirkšanā un pārdošanā.

Tā 2010. gada martā VID informēja, ka Finanšu policijas pārvaldes (FPP) darbinieki apturējuši naudas atmazgāšanā iesaistīta grupējuma darbību, kurš no 2008. gada beigām līdz 2009. gada beigām bija legalizējis ap 8,7 miljoniem latu jeb 12,38 miljoniem eiro. Savukārt valstij nodarītie zaudējumi šajā kriminālprocesā tika lēsti ap 1,5 miljoniem latu jeb 2,13 miljoniem eiro.

VID nobloķēja uzņēmumu kontus un veica 16 kratīšanas dažādos birojos un iesaistīto personu dzīvesvietās.

Portāls "Delfi" VID uzzināja, ka šis kriminālprocess 2013. gada 4. decembrī tika nosūtīts Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētai prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai kopumā pret sešām personām.

Kriminālprocess kvalificēts pēc Krimināllikuma 218. panta 2. daļas – izvairīšanās no nodokļu nomaksas, kas valstij nodarījusi zaudējumus lielā apmērā, par ko likums kā sodu paredz piemērot brīvības atņemšanu uz laiku līdz četriem gadiem, un 195. panta 3. daļas – noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšana lielā apmērā vai organizētā grupā, par ko kā sods paredzēta brīvības atņemšana no trim līdz 12 gadiem.

VID informē, ka šī kriminālprocesa ietvaros par noziedzīgi iegūtu mantu tika atzīti un valsts budžetā ieskaitīti kopumā 35 714 eiro.

Savukārt 2014.gada maijā, saskaņā ar VID sniegto informāciju, kriminālprocesā, kur iesaistīts liels metālapstrādes uzņēmums, bija veiktas vairāk nekā 50 kratīšanas un ir tika aizturēti vairāk nekā desmit cilvēki. Tika lēsts, ka valsts budžetam nodarīti vairāk nekā desmit miljonu eiro zaudējumi.

VID portālu "Delfi" informēja, ka šajā kriminālprocesā Finanšu policijas pārvaldē (FPP) turpinās pirmstiesas izmeklēšana. Kriminālprocesā par aizdomās turētām atzītas desmit personas.

VID veic jau iegūto pierādījumu nostiprināšanu un citas izmeklēšanas darbības, lai kriminālprocesu virzītu kriminālvajāšanas uzsākšanai uz prokuratūru. Izmeklēšanas interesēs plašāka informācija netiks sniegta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!