Foto: LETA

Valsts Kultūrkapitāla fonds (VKKF) mērķprogrammas "Latvijai–100" konkursā 77 projektiem sadalījis 550 000 eiro, liecina informācija VKKF mājaslapā.

Lielāko finansējumu – 20 000 eiro – saņems pieci projekti. Atbalstu 20 000 eiro apmērā VKKF piešķīra diviem Vides filmu studijas projektiem – dokumentālam vēsturiskam televīzijas ciklam "Atslēgas. Gadsimta vēstures atradumi" un multimediālam projektam "Latvija mūža garumā".

Tāpat 20 000 eiro finansiālu atbalstu saņēma Latvijas televīzijas dokumentālo raidījumu cikls "Latvijas kino Latvijas simtgadei", Daugavpils Māla Mākslas centra rīkotā Latvijas starptautiskā keramikas biennāle, kā arī filmu studijas "Deep Sea Studios LV" projekts "Zigfrīds Meierovics".

Finansējumu 19 400 eiro apmērā saņēma biedrības "Staro 100" festivāls "Latvijas goda aplis".

Savukārt 15 000 eiro atbalstu saņēma pieci projekti, tostarp projekts "Ceļojums laikā", interaktīvi objekti Turaidas muzejrezervāta Latvijas simtgadei veltītajā ekspozīcijā, projekts "Latvija 100 dienās Latvijas Kultūras vēstnieku acīm", izstāde "Māksla un zinātne: radio - astronomija" Planetārās astronomijas kongresā Rīgā un Latvijā, kā arī Latvijas modes palātas veidotā ekspozīciju un notikumu cikla "Gadsimts modē Latvijā" pirmais etaps.

Kā informēja Latvijas valsts simtgades birojā, atbalstu saņēma arī jauniešu projekti, tostarp Rīgas skeitborda skolas projekta "Brīvības vēstneši" turpinājums un Andžeja Grauda Bungu skolas atbalsta biedrības rīkotais "Baltijas bundzinieku samits", kas šogad tiks veltīts tieši Latvijas valsts svētkiem. Turklāt Latvijas Jaunā teātra institūts organizēs domāšanas un jaunrades darbnīcas bērniem un jauniešiem "Iztēlojies 2068.gadu!".

Atbalsts sniegts arī vietējo kopienu projektiem, piemēram, "100 laikmetīgi gulbji Latvijai", kas ir Gulbenes novada iniciatīva, lai stiprinātu piederības sajūtu savam novadam un Latvijai. Projekta rezultātā taps vides objekts - gulbja attēls no novadnieku portretiem. Savukārt Krāslavā tiks īstenots māmiņu kluba projekts "Mēs Krāslavā = Mēs Latvijā", lai nodrošinātu jēgpilnu bērnu brīvā laika pavadīšanu un veicinātu lokālpatriotismu.

Reģionos gaidāmi arī daudzveidīgi simtgadei veltīti koncerti - čellu svētki Aucē, kuros profesionāli mākslinieki mūzikas instrumenta spēlē iesaistīs Auces mūzikas skolas audzēkņus, koncertcikls "Trīs kilogrami mūzikas" Bauskā, džeza orķestru atbalsta biedrības koncerti reģionos, vīru kopas "Vilki" koncerti Latvijas skolās un metālopera "Kurbads" Limbažos Lielezera amfiteātrī, kuram par pamatu ņemta Anša Puškaiša pasaka ar tādu pašu nosaukumu un kuras muzikālais kodols būs folkmetāla grupa "Skyforger".

Atbalstu guvusi arī asociācijas "Lauku ceļotājs" iniciatīvu tālāk attīstīt jaunus Latvijas apceļošanas maršrutus, laikmetīgā mākslas biennāle Cēsīs, turklāt turpināsies diasporas iniciatīva "Stāstu sega" - projekts, kas notiek jau no 2016.gada, un tā rezultāts būs simboliska lielizmēra sega no daudziem gabaliņiem, kurus darina latvieši, kuri dzīvo ārpus Latvijas robežām.

Savukārt Somijas stikla muzejā norisināsies stikla mākslinieka un dizainera Arta Nīmaņa personālizstāde, bet organizācija "Mēs - latvieši pasaulē" īstenos projektu "Latvijas pēdas pasaulē", Latvijā un pasaulē popularizējot informāciju par ar Latviju saistītu cilvēku sasniegumiem pasaulē.

Jau ziņots, ka konkursā tika iesniegti 312 projekti, kuru kopējais pieprasītais finansējums sasniedz 4 988 634 eiro. Apmēram 40 projekti nebija noformēti atbilstoši nolikumam un netika izskatīti.

Mērķprogramma veidota, lai nodrošinātu Latvijas valsts simtgades svinību daudzveidīgu un kvalitatīvu kultūras pasākumu un norišu sagatavošanu un īstenošanu, prioritāri atbalstot norises bērnu un jauniešu iesaistei. Mērķprogrammā varēja pieteikt projektus, kas ar radošiem līdzekļiem un aktīvu sabiedrības līdzdalību paplašina zināšanas un izpratni par Latvijas valstiskuma būtību, tā tapšanas vēsturi un priekšnoteikumiem, tajā skaitā atklājot kultūras lomu nācijas un valsts veidošanās procesā.

Tāpat varēja iesniegt projektus, kas radošiem līdzekļiem godina Latvijas valsts un valstiskuma tapšanā nozīmīgas personības un cilvēku grupas, kas dažādos laikos ziedojušas savu dzīvi un dzīvību, savas zināšanas un talantus Latvijai un tās uzplaukumam, kā arī izceļ Latvijas valsts tapšanā un tālākajā attīstībā svarīgas vērtības.

Mērķprogrammā atbalstāmi arī projekti, kas vērsti uz sabiedrības iesaisti Latvijas kultūrvides sakopšanā un bagātināšanā un kas rada jaunas paliekošas vērtības, apvienojot tradicionālās vērtības un prasmes, to laikmetīgās izpausmes un tehnoloģiju iespējas, un projekti, kas paredz par Latviju vēstošu starptautisku aktivitāšu sagatavošanu un īstenošanu ārpus Latvijas, īpaši attiecībā uz valstīm, kuras ir spēlējušas nozīmīgu lomu Latvijas valsts tapšanā vai valstīm, kuras tuvākajā laikā svin simtgades, tostarp Igaunija, Lietuva, Somija, Polija, Islande, Lielbritānija un ASV.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!