Foto: Sandijs Bruders

Partnerībā ar BlueOrange kopš oktobra Rīgas Tehniskajā universitātē (RTU) darbojas unikāla atbalsta iniciatīva – IdeaLAB jeb ideju laboratorija. Jau pats nosaukums rāda, ka šī ir vieta jaunām un radošām idejām. Te jaunie izgudrotāji sastop mentorus, investorus un mācībspēkus.

Viens no IdeaLAB aizgādībā attīstītajiem projektiem ir eHarv – unikāla un videi draudzīga iekārta, kas uzkrāj riteņbraukšanas laikā radīto enerģiju.Sekojot instrukcijām, kompakto iekārtu ir viegli uzstādīt jebkuram velosipēdam. eHarv iekārtā iebūvētā USB kontaktligzda ļauj uzlādēt jebkuru ierīci - vai tas ir mobilais telefons, navigācijas iekārta vai GoPro kamera.

Idejas autors ir uzbeku students Akmalidins Alimovs, kurš Rīgā studē jau kopš 2013.gada un patlaban RīgasTehniskajā universitātē maģistrantūrā apgūst elektronikas zinības. Pērn projektā iesaistījies vēl viens uzbeku students Farmondžons Akmalovs, kurš Rīgā apgūst uzņēmējdarbību, un eHarv projektā atbild par finanšu jautājumiem. Abi jaunieši ar IdeaLAB atbalstu radījuši perspektīvu biznesa plānu, kurš jau izpelnījies starptautisku interesi.

Unikāls, jo efektīvs

Doma izgatavot šādu uzlādes iekārtu Akmalidinam radusies, ar velosipēdu apceļojot Latviju. „Es biju meža vidū - nekurienē. Mans plāns todien bija doties uz Siguldu un nakti pavadīt pilsdrupās. Telefons izlādējās, un mežā vietas, kur to uzlādēt, protams, nebija. Tā kā orientācijai izmantoju telefonu, plāni pamatīgi sarežģījās," viņš stāsta. Pēc šī brauciena viņš nolēmis iegādāties eHarv līdzīgu produktu, taču pamatīgi vīlies: velosipēdam pievienojamā ierīce darbojusies, taču, lai kaut ko uzlādētu, bija vajadzīgs pārlieku ilgs laiks un ļoti ātra pedāļu mīšana. Students nolēma radīt ierīci, kas būtu praktiskāka un efektīvāka. Liekot lietā savas studiju laikā iegūtās zināšanas un izdomu, puisis radīja pirmo eHarv prototipu, kuram tirgū līdzīgu pagaidām nav - ar eHarv mobilo telefonu iespējams uzlādēt tieši tik pat ātri, kā tas būtu, izmantojot parastu elektrības kontaktligzdu savā dzīvoklī, pie tam pat lēnas mīšanās laikā (sākot no 15-16 km/h).

No prototipa līdz gatavam pirmās paaudzes eHarv produktam palīdzēja nokļūt IdeaLAB. Mentoru aizgādībā jauniešu sākotnējā ideja ir attīstījusies tālāk un pārtapusi vairāku modeļu iekārtās, ko jaunie uzņēmēji gatavi piedāvāt galvenokārt velosipēdu ražotājiem un velo īres kompānijām. Viens no eHarv modeļiem aprīkots ar GPS iekārtu, kas nepieciešamības gadījumā ļauj viegli noteikt velosipēda atrašanās vietu. Otrs eHarv modelis, kas domāts pārsvarā individuāliem lietotājiem, uzbūvēts tā, ka to viegli noņemt no velosipēda statīva un paņemt līdzi, ja velosipēds tiek atstāts pieslēgts uz ielas un pastāv garnadžu risks. Savukārt trešais eHarv modelis aprīkots ar tā saukto superkondensatoru, kas, atšķirībā no parastām baterijām, kuras efektivitāti zaudē jau pāris gadu laikā, enerģijas uzkrāšanai ļauj to pilnvērtīgi izmantot pat 10 gadus un vairāk. Nākotnē ar superkondensatoru tehnoloģiju plānots aprīkot visus eHarv modeļus.


Foto: Sandijs Bruders

Zaļā enerģija, videi draudzīgi materiāli

Kā uzskata eHarv attīstītāji, zaļās tehnoloģijas un atjaunojamie energoresursi jau tuvākajā nākotnē kļūs par pasaulē dominējošajiem, un šajā pārliecībā balstās arī viņu uzņēmējdarbības vīzija. „Mūsu produkts ir lielisks veids, kā dot savu artavu vides aizsardzībā un emisijas gāzu samazināšanā. Lietojot eHarv, tiek uzkrāta un praktiski likta lietā velosipēdista saražotā enerģija. Pie tam arī pati eHarv iekārta pārsvarā ir izgatavota no videi draudzīgiem materiāliem," stāsta idejas autors.

Jaunie uzņēmēji sava produkta galveno tirgu saredz valstīs, kur velobraukšanas kultūra ir nostiprinājusies, un velosipēds kļuvis par teju galveno pārvietošanās līdzekli. Akmalidins lepojas, ka projekts jau izpelnījies starptautisku interesi, tai skaitā -Vācijā.

Izstrādāto tehnoloģiju studentu kompānija iecerējusi piedāvāt galvenokārt uzņēmējiem. Piemēram, velo īres kompānijām iespēja braukšanas laikā lādēt mobilos telefonus var kļūt par klientiem ērtu papildu servisu. Savukārt velo ražotāji eHarv iekārtas varētu integrēt pašos velosipēdos. Tas nozīmētu, ka jaunās paaudzes velosipēdi nākotnē pārdošanā nonāktu jau ar tajos iebūvētu iekārtu uzlādes veikšanai braukšanas laikā. Projekta autori uzsver, ka darbs pie iekārtas uzlabošanas arvien turpinās, un produktu viņi gatavi piemērot jebkura uzņēmēja un ražotāja vajadzībām.

IdeaLab – izšķirošais atbalsts biznesa sākšanai

Akmalidins neslēpj, ka iekļūšana IdeaLAB atbalstīto projektu vidū bija izšķirošs solis eHarv attīstībā. „Šeit mums bija iespēja saņemt mentoringu, praktisku un finansiālu atbalstu, kā arī reālas atsauksmes par to, cik mūsu ideja ir laba un dzīvotspējīga. IdeaLAB telpās mums bez maksas ir pieejami 3D printeri, lāzergriešanas iekārtas un cits nepieciešamais aprīkojums. Mums ir ļoti paveicies, ka esam šajā projektā," viņš saka.

Jau tuvāko nedēļu laikā eHarv produktu tirdzniecība sāksies vietnē Amazon, kas piedāvā īpašu atbalstu tā sauktajiem startapu projektiem. Tāpat attīstībai nepieciešamos līdzekļus eHarv plāno piesaistīt ar pūļa finansēšanas vietnes „Indiegogo" palīdzību.

RTU IdeaLab projektā līdz šim kopumā uzņemtas 60 komandas, kopā 149 jaunieši, kuri uzsākuši savu biznesa ideju attīstību, lai no labas idejas nonāktu pie reāla produkta. Katrs projekts IdeaLAB saņem individuālu pieeju darbības plāna izstrādē. Atšķirībā no biznesa inkubatoriem IdeaLAB bez ekspertiem un konsultācijām piedāvā arī iekārtas, kas ļauj izgatavot prototipu vai pat gatavu produktu nelielā apjomā.

RTU ideju laboratorijas IdeaLAB lielākais sadarbības partneris ir BlueOrange.


Projekta eHarv autors Akmalidins Alimovs. Foto: Sandijs Bruders.

Piebilde. BlueOrange ir zīmols, kuru lieto Baltikums Bank AS.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!