Foto: Publicitātes foto. Gintars Rinkēvičs

Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris (LNSO) 7. aprīlī plkst. 19.00 aicina uz koncertu "Klasikas virsotnes. Mālera Pirmā", kurā mūzikas mīļotāji tiks iepriecināti ar diviem skaistiem un apjomīgiem romantisma laikmeta lieldarbiem – Johannesa Brāmsa Dubultkoncertu un Gustava Mālera Pirmo simfoniju, portālu "Delfi" informē LNSO pārstāvji.

Koncertā, kas notiks Lielajā ģildē, solisti būs LNSO koncertmeistars, vijolnieks Georgijs Sarkisjans un čellists Ēriks Kiršfelds. Pie diriģenta pults – izcilais lietuviešu diriģents Gintars Rinkēvičs.
Johannesa Brāmsa Dubultkoncerts komponēts 1887. gada vasarā Šveicē pie Tūnas ezera – Brāmss vienmēr izvēlējās krāšņi kalnotas un ezerotas vasaras atpūtas vietas.

Gustava Mālera Pirmā simfonija komponēta laikā, kad Māleru zināja un augstu vērtēja kā operdiriģentu, savukārt kā komponists viņš tobrīd vēl bija samērā margināla parādība, un ir arī jāatgādina, ka Pirmās simfonijas sacerēšanas laikā Māleram tikai 27 gadi. Simfonija ir jūsmīga, brāzmaina, vietumis groteska, un noskaņu maiņas te ir straujas kā Mālera apbrīnotā rakstnieka-fantasta E. T. A. Hofmaņa stāstos.

Vijolnieks Georgs Sarkisjans kopš 2015. gada rudens ir LNSO koncertmeistars. Viņš savā mūziķa ikdienā apvieno regulāru koncertēšanu Vācijas orķestros, dažādos kameransambļa sastāvos un LNSO, kur spēlē kopš 2013. gada.

2016. gada maijā Georgs Sarkisjans sniedza spožu solokoncertu ar Baha, Hindemita, Onegēra mūziku un par šo koncertu tika nominēts Lielajai mūzikas balvai 2016 kategorijā “Par izcilu sniegumu kamermūzikā”.

Čellists Ēriks Kiršfelds ir viens no Latvijas vadošajiem solistiem un kamermūziķiem, Liepājas Simfoniskā orķestra čellu grupas koncertmeistars, bijis ilggadējs “Kremerata Baltica” čellu grupas koncertmeistars no orķestra dibināšanas. Regulāri spēlē Sinfonietta Amsterdam. JVLMA docētājs. Ieguvis Latvijas Lielo mūzikas balvu 2009 par izcilu darbu ansamblī. Aktīvi koncertē gan kā solists, gan dažādos kameransambļos. Veicis daudzus ieskaņojumus Latvijas Radio. Spīķeru stīgu kvarteta dalībnieks.

Gintars Rinkēvičs ir viens no izcilākajiem starptautisku atzinību guvušiem lietuviešu diriģentiem, Lietuvas Mūzikas un teātra akadēmijas profesors, Lietuvas Valsts simfoniskā orķestra dibinātājs (1988), mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents. Vairāku starptautisku sacensību, toskait Herberta fon Karajana konkursa laureāts. Kopš 2007. gada Gintars Rinkēvičs ir Novosibirskas akadēmiskā simfoniskā orķestra mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents.

No 1996. līdz 2003. gadam bijis Latvijas Nacionālās operas galvenais diriģents, no 2007. līdz 2009. gadam – galvenais viesdiriģents. Divkārtējs Latvijas Lielās mūzikas balvas laureāts (1997, 2000). Triju Zvaigžņu ordeņa virsnieks.

Stundu pirms koncerta LNSO gaidīs klausītājus Lielās ģildes Baltajā zālē uz Oresta Silabrieža vadītajām “Pirmskoncerta sarunām”, kurās var tuvāk iepazīt vakara programmā iekļautos skaņdarbus un to autorus. “Sarunas” var apmeklēt, uzrādot vakara koncertam nopirkto ieejas biļeti. Šoreiz būs tikšanās ar jauniešu iemīļoto mūzikas vēstures pasniedzēju Ivetu Grundi.

Sekojot daudzu citu nozīmīgu Eiropas kultūras institūciju praksei, LNSO dāvā iespēju jauniešiem un studentiem, uzrādot personu apliecinošu dokumentu, stundu pirms LNSO vakara koncertiem iegādāties neizpirktās biļetes par īpaši draudzīgu cenu – viena biļete maksās 5 eiro. Biļetes uz LNSO koncertiem var iegādāties “Biļešu paradīzes” tirdzniecības vietās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!