Foto: Uldis Pūcītis – Edgars, Vija Artmane – Kristīne filmā "Purva bridējs"
15. aprīlī 80. jubileju svinētu viens no visu laiku vīrišķīgākajiem un talantīgākajiem latviešu aktieriem – Uldis Pūcītis. Atsaucot atmiņā spilgto skatuves mākslinieku, Latvijas Nacionālā arhīva Latvijas Valsts kinofotofonodokumentu arhīvs piedāvā aplūkot Ulda Pūcīša fotogrāfijas no arhīva krājuma. Galeriju papildina kadri no Rolanda Kalniņa filmas "Elpojiet dziļi!" (1967).

Uldis Pūcītis dzimis 1937. gada 15. aprīlī Rankas pagastā. Izglītību ieguvis Rankas septiņgadīgajā skolā un Rīgā pedagoģiskajā skolā, tad 1955./1956. mācību gadu pavadījis Aizputē, strādājot par mazāko klašu skolotāju.

Pēc tam pievērsies aktiera karjerai – pirmo lomu uz lielās skatuves nospēlējis vēl studiju laikā. 1960. gadā Pūcītis pabeidza Latvijas Valsts Konservatorijas Teātra fakultāti un profesionāla aktiera gaitas uzsāka Liepājas Drāmas teātrī, tad sekoja lomas Dailes teātrī un Jaunatnes teātrī.

Īpaši veiksmīga aktiera radošajā mūžā izvērtās sadarbība ar režisoru Pēteri Pētersonu Dailes teātrī, kas aktierim piedāvāja galvenās lomas tādās dzejas izrādes kā Imanta Ziedoņa "Motocikls" (1967) un Vladimira Majakovska "Mistērija par cilvēku" (1974), kā arī sadarbība ar Jaunatnes teātra režisoru Ādolfu Šapiro Antona Čehova izrādē "Ivanovs" (1975) un Henrika Ibsena lugā "Pērs Gints" (1979).

Lielāko popularitāti Pūcītis ieguva ar savām kinolomām – Edgaru filmā "Purva bridējs" (režisors Leonīds Leimanis, 1966. gads) un Cēzaru Kalniņu "Elpojiet dziļi" (režisors Rolands Kalniņš, 1967. gads).

Mūža nogalē Pūcītim izdevās realizēt sapni par kinorežisora darbu un 1997. gadā viņš uzņēma Raimonda Trasuna romāna "Izpostītā ligzda" televīzijas ekranizāciju.

Aktieris miris 2000. gada 14. decembrī. Apbedīts Meža kapos Rīgā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!