Foto: Pixabay

Šonedēļ valdība atbalstīja sarunu sākšanu ar "Gazprom" un citiem Latvijas gāzes īpašniekiem par Inčukalna krātuves akciju, kuru aptuvenā cena ir 200 miljoni eiro, atpirkšanu, vēstī TV3 raidījums "Nekā Personīga".

Tik varētu maksāt Inčukalna gāzes krātuve kopā ar maģistrālajiem pārvades tīkliem, kuros tagad saimnieko no Latvijas gāzes nodalītais uzņēmums "Conexus Baltic Grid". Latvijas valsts plāno jaunajā uzņēmumā iegūt vairākumu akciju, atpērkot tās no "Gazprom", "Itera" un Vācijas uzņēmuma "Uniper Ruhrgas".

Eiropas lielākajam dabazgāzes piegādātājam "Gazprom" pārstāvniecība atrodas gleznainā ēkā Mežaparkā, un tur saimnieko slavena Sanktpēterburgas čellista Sergeja Roldugina brālis Jevgeņijs. Viņš ir Gazprom pārstāvniecības vadītājs. Roldugins ir bijušais VDK darbinieks, mācījies kopā ar Krievijas prezidentu.

Šobrīd Roldugins ir viens no sarunu vedējiem ar Latvijas valsti par akciju pārdošanu uzņēmumā "Conexus Baltic Grid", kura bilancē ir Inčukalna dabasgāzes krātuve. No Latvijas sarunām valdība deleģējusi ekonomikas ministru Arvilu Ašeradenu (V). Lai neietekmētu akciju cenu, valdība atsakās informēt, vai ir nodoms pirkt tikai kontrolpaketi vai arī visus 68% no uzņēmuma, kas jāpārdod "Gazprom", "Itera" un "Ruhrgas".

Ašeradens raidījumam sacījis, ka akcionāri, izņemot Marguerites fondu, esot apliecinājuši gatavību pārdot savas akcijas un interesējušies par valdības pozīciju. "Šobrīd beidzot mēs esam vienojušies, kādā veidā mēs rīkosimies tālāk," sacījis ministrs.

Raidījums skaidro, ka kāds senāks Ekonomikas ministrijas (EM) slepens pētījums esot uzrādījis, ka gāzes krātuves un maģistrālo tīklu vērtība varot būt 200 miljoni eiro. Vai tā varētu būt aktuālā cena, ministrs neprecizēja, sakot, ka par cenu neesot runāts. Viņš gan skaidrojis, ka attiecībā uz 200 miljoniem eiro, EM iepriekšējā pētījumā saņēmusi potenciālo uzņēmuma novērtējumu, un tas esot tikai teorētisks, jo uzņēmums tikko sācis darbu un nav bijusi pieeja publiskajiem datiem.

"Rurgha" pārstāvis esot teicis, ka gatavs akcijas pārdot, bet "Itera" vadītājs Juris Savickis piekritis ar daudziem nosacījumiem. Savukārt "Gazprom" nācis klajā ar paziņojumu, ka Inčukalnu būtu gatavi pārdot un par iespējami augstu cenu, kā arī minēta iespēja pārdot arī "Latvijas gāzes" akcijas. Ašeradens gan uzsvēris, ka valdība skaidri pateikusi, ka nevēlas iegādāties "Latvijas gāzes" akcijas, tāpēc tālāk par to nav diskutēts.

Turpmākajās nedēļās ministrija un katrs no Inčukalna pašreizējiem īpašniekiem nāks klajā ar savu cenu.

Savickis skaidroja, ka iepriekš 66% Inčukalna gāzes krātuves akciju piederējušas privātam biznesmenim, bet 34% viņam. Pirms trim gadiem biznesmenis savas daļas pārdevis Krievijas naftas kompānijai "Rosņeft". Līdz ar to patlaban 66% pieder "Rosņeft" un 34% personīgi Savickim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!