Foto: Publicitātes foto (opera 'Manona')

Kostīmu māksliniece Kristīne Pasternaka, mākslinieks Reinis Suhanovs un režisors Andrejs Žagars izvirzīti prestižajai Krievijas Nacionālajai teātra prēmijai "Zelta maska" par Žila Masnē operas "Manona" iestudējumu Staņislavska un Nemiroviča-Dančenko muzikālajā teātrī, portālu "Delfi" informēja "Public ID Group" projektu direktore Tija Ezeriņa.

"Manona" iestudējums ieguvis sešas "Zelta maskas" nominācijas, tostarp kā labākā opera. Labākajai vīriešu lomai par kavaliera de Grijē lomu izvirzīts Liparīts Avertisjans un labākajai sieviešu lomai par Manonas Lesko atveidojumu – Jevgēņija Afanasjeva.

"Esmu patiesi pagodināts par "Manonas" augsto novērtējumu un iespēju sacensties ar tādiem spožiem meistariem kā Ričardu Džonsu, Robertu Vilsonu un Pīteru Steinu. Iestudējumos vienmēr cenšos panākt, lai skatītāji justu emocionālu sasaisti ar varoņiem, tajos varētu atpazīt paši sevi vai līdzcilvēkus. Oriģinālais stāsts par Manonu Lesko un kavalieri de Grijē risinās 18. gadsimtā. Pārcēlu darbību uz Franciju, 20. gadsimta sešdesmito gadu beigām, jauniešu dumpja laiku. Veidojot izrādi, iedvesmojos no tā laika kino estētikas. Lielpilsētas vienmēr reibina ar sapni par milzīgiem panākumiem, taču laimi un labklājību tās dāvā tikai dažiem," par prēmijai izvirzīto operu stāsta tās režisors Andrejs Žagars.

Lai piepildītu režisora ieceres, tērpu māksliniece Kristīne Pasternaka izrādei radīja 370 tā laika kostīmus, bet Reinis Suhanovs – monumentālu scenogrāfiju.

Pavisam prēmijai "Zelta maska" kategorijā "Opera" izvirzīti trīspadsmit izrādes, tostarp režisora Ričarda Džonsa darbs Maskavas Lielajā teātrī – Hendeļa "Rodelinda", nominēts arī "Rodelindas" mākslinieks Džeremijs Herberts; Roberta Vilsona Permas Operas un baleta teātrī iestudētā Verdi "Traviata", kurai viņš bijis arī gaismu mākslinieks, kā arī izrādes kostīmu māksliniece Yashi; tāpat žūrija atzinīgi novērtējusi Pītera Steina Maskavas Lielajā teātrī iestudēto Berlioza "Fausta pazudināšanu".

Foto: Publicitātes foto (opera 'Manona')

Nacionālā teātra prēmija "Zelta maska" ir prestižākais Krievijas apbalvojums teātra un skatuves mākslas jomā. 1993. gadā iedibināto apbalvojumu pasniedz visu teātra mākslas žanru izrādēm –labākajai drāmai, operai, baletam, modernās dejas izrādei, operetei un mūziklam, kā arī leļļu teātrim. Prēmijas nominantus izvirza žūrija, kurā darbojas atzīti aktieri, režisori, diriģenti, horeogrāfi un mākslinieki. Balvas pasniegšana notiek Krievijas teātra festivāla "Zelta maska" laikā, kad uz Maskavas skatuvēm redzamas nozīmīgākās Krievijas pilsētu teātru izrādes.

Prēmijas "Zelta maska" pasniegšanas ceremonija notiks 19. aprīlī Staņislavska un Ņemiroviča-Dančenko muzikālajā teātrī Maskavā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!