Solu, ka jau nākamajā reizē runāšu labāk latviski, bet tikai vienoti kā komanda varam gūt panākumus – tā pēc atgriešanās Latvijas futbola izlases galvenā trenera amatā sacīja Aleksandrs Starkovs.

Latvijas Futbola federācijas (LFF) valde trešdien par valstsvienības galveno treneri apstiprināja Starkovu, kurš trešo reizi vadīs izlasi. Starkovs pirms tam bija viens no Mariana Pahara asistentiem, tagad nomainot viņu galvenā trenera amatā.

"Pirmkārt, esmu pateicīgs par uzticību. Zinu, ka tā ir liela atbildība un smags darbs. Galvenais uzdevums – izveidot stipru komandu, tad būs progress un rezultāti, un uzvaras. Nākamais solis būs treneru korpusa komplektēšana," savā pirmajā preses konferencē teica Starkovs.

Preses konferenci Starkovs turpināja krievu valodā, valsts valodas līmeni solot uzlabot tuvākajā laikā un nākamajās tikšanās reizēs ar žurnālistiem runājot jau labākā latviešu valodā.

Starkovs uzsvēra, ka nav atnācis ieņemt "siltu, es pat teiktu karstu vietu", bet ar panākumiem uzlabot situāciju Latvijas futbolā. Atgādinām, ka pēc pēdējām neveiksmēm Pahara vadībā Latvijas izlase FIFA pasaules rangā ir nokritusi līdz visu laiku zemākajai, 124. vietai, bet valstsvienības nākamā spēle Rīgā ar Portugāli apdraudēta "Skonto" stadionā notiekošo domstarpību dēļ.

"Vajag panākumus, tikai ar panākumiem progresē futbolisti un aug viņu meistarība. Manas tuvākās darbības nevajag salīdzināt ar Paharu. Viņš visu darīja pareizi, labi strādāja. Mēs joprojām regulāri tiekamies un tiksimies," sacīja Starkovs, kurš gan neatbildēja uz jautājumu, vai arī viņam vajadzēja atkāpties kopā ar Paharu.

Starkovs pagaidām vēl nevēlējās konkretizēt, kas varētu būt topošajā treneru kolektīvā, kā arī nevēlējās runāt par iespējamām sastāva izmaiņām.

"Saprotams, ka mani sagaida liels darbs un liela atbildība. Dzīve mainīsies. 2007. gadā atgriezos, kad izlasei nebija tie labākie laiki. Trenera maiņa notiek smagā situācijā. Bet, kad visi ir vienoti, tad ar smagām situācijām var tikt galā. 2010. gadā mēs bijām trešajā vietā grupā un kandidējām uz vietu "play off"," kritiķus centās mierināt Starkovs, atgādinot, ka relatīvi īsā laika posmā situācija var mainīties.

Tikmēr LFF ģenerālsekretārs Jānis Mežeckis atklāja, ka uz Starkova vietu uzrunāti vēl vairāki speciālisti. Starp tiem bijuši Latvijā labi zināmais ukraiņu treneris Romāns Grigorčuks un Jurģis Pučinsks, kuri savulaik strādāja "Ventspilī". Runājot par Grigorčuku, Mežeckis sacīja, ka ukraiņu treneris šobrīd sevi vairāk redz strādājot klubā, un arī LFF nevarētu atļauties viņa atalgojumu. Starp kandidātiem esot bijis arī bijušais "Liepāja" galvenais treneris Viktors Dobrecovs, ar kuru Mežeckim bijusi interesanta saruna un kurš bijis gatavs uzņemties atbildību.

Lai gan Starkovs galvenā trenera amatā nav bijis kopš 2013. gada, ne LFF prezidents Guntis Indriksons, ne Mežeckis tajā nesaskata problēmu, jo Starkovs ir pietiekami augstas klases speciālists, kuram LFF pilnībā uzticas. Starkovs pēdējos gados vada LFF Talantu akadēmiju, un šajā projektā turpinās darboties, iedvesmojot un trenējot Latvijas talantīgākos jaunās paaudzes futbolistus.

"Visi gaidām no izlases labākus rezultātus, vairāk punktu, bet Latvijas futbolam svarīgāk, lai Starkovs ar savu pieredzi un komandu dod maksimālu labumu jaunajiem futbolistiem. Lai viņi karjerā var kāpt pa kāpnēm, lai kāptu savā līmenī ārzemju čempionātos. Esmu pārliecināts, ka izvēle šobrīd ir vienīgā pareizā. Neredzu, kā pat citi treneri ar skaļiem vārdiem varētu ko darīt labāku, nekā Starkovs," uzsvēra Indriksons.

Latvijas izlasei 2018. gada Pasaules kausa kvalifikācijā atlikušas piecas spēles, bet pirmajās piecās spēlēs gūti tikai trīs punkti, Eiropas zonas B grupā apsteidzot tikai Andoru. Latvijai priekšā ir ne tikai Eiropas čempione Portugāle, Šveice un Ungārija, bet arī Farēru salas.

"Atlikušās spēles nevajag laist gar ausīm. Jāizveido komanda. Spēcīga. Jo daudz nevaram ietekmēt turnīra tabulu. Darīsim visu, lai esam augstāk par Farēru salām, bet tas nav svarīgākais," piebilda Starkovs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!