Foto: LETA

Neapšaubāmā favorīte "TTT Rīga" trešdien pirmajā Latvijas Sieviešu basketbola līgas (LSBL) finālspēlē ļoti grūtā cīņā ar rezultātu 66:62 (13:21, 18:15, 16:11, 19:15) pieveica "Vega 1"/"Liepāja" komandu.

Kaut trīs no pieciem iepriekšējiem šīs sezonas dueļiem starp komandām bija noslēgušies ar vismaz 40 punktu pārsvaru, šoreiz "Vega 1"/"Liepāja" intrigu saglabāja līdz pat pēdējām sekundēm un arī nebija tālu no pagarinājuma.

Sērijā līdz trim uzvarām "TTT Rīga" komanda pārņēmusi vadību ar rezultātu 1-0. Otrais mačs sestdien risināsies Liepājā, bet pēc tam vienības atkal atgriezīsies Rīgā.

Pirmoreiz mačā "TTT Rīga" vadībā izvirzījās vien nepilnas trīs minūtes pirms pamatlaika beigām, kad Ievas Krastiņas tālmetiens panāca 13:12, tomēr tas sadusmoja liepājnieces un līdz ceturtdaļas beigām punktus vairs guva tikai viņas, Lauras Auderes tālmetienam panākot jau 21:13.

Otrajā ceturtdaļā "TTT Rīga" atkal ātri pietuvojās un četras minūtes pirms puslaika beigām atkal izvirzījās vadībā ar 28:27. "Vega 1"/"Liepāja" joprojām nepadevās un līdz ar puslaika beigu signālu Kristīne Silarāja trāpīja bumbu grozā gandrīz no centra, viešņām esot vadībā ar 36:31.

Arī šo pārsvaru liepājnieces ātri izlaida un trešās ceturtdaļas trešajā minūtē čempiones jau bija priekšā ar 37:36. Šoreiz "TTT Rīga" pat spēja panākt četru punktu pārsvaru (42:38), bet neko vairāk un pirms pēdējām desmit minūtēm rezultāts bija neizšķirts 47:47.

Izšķirošajā periodā jau gandrīz visu laiku vadībā bija "TTT Rīga" komanda un divas ar pusi minūtes pirms pamatlaika beigām Guntas Baško-Melnbārdes metiens ļāva izvirzīties vadībā ar 62:56, tomēr uz to uzreiz ar trejaci atbildēja Silarāja un atjaunoja intrigu. 45 sekundes pirms pamatlaika beigām ļoti grūts Silarājas tālmetiens jau rezultātu samazināja līdz 62:64, turklāt nākamais "TTT Rīga" uzbrukums tika apturēts un pēdējais uzbrukums palika viešņām. Tomēr Auderei pēc caurgājiena neizdevās realizēt metienu un čempiones tika pie ļoti grūtas uzvaras.

Uzvarētājām rezultatīvākā ar 21 punktu un deviņām bumbām zem groziem bija Aiša Sazerlenda, kamēr 11 punktus iemeta Krastiņa, bet Baško-Melnbārde izcēlās ar desmit punktiem un 13 atlēkušajām bumbām.

Savukārt "Vega 1"/"Liepāja" rindās neapšaubāma līdere ar 23 punktiem bija Silarāja, kura trāpīja četrus no sešiem tālmetieniem, bet 15 punktus pievienoja Zane Jākobsone-Pelse.

Abas komandas regulārajā sezonā šosezon jau savā starpā tikušās piecas reizes un visās uzvarēja rīdzinieces - vismazāk pārliecinošā uzvara bija ar rezultātu 76:57, bet trīs no dueļiem noslēgušies ar vairāk nekā 40 punktu pārsvaru.

Otrdien tika nosauktas Latvijas sieviešu basketbola izlases kandidātes pirms Eiropas čempionāta un arī šeit pārliecinošā vadībā ir Latvijas čempiones - sastāvā iekļautas septiņas "TTT Rīga" spēlētājas (Gunta Baško-Melnbārde, Baiba Eglīte, Ieva Krastiņa, Ieva Kūlīte, Liene Priede, Digna Strautmane, Rūta Veidere), bet no "Vega 1"/"Liepāja" vienīgi Ilze Jākobsone.

Pērn finālsērijā "TTT Rīga" uzvarēja "Vega 1"/"Liepāja" komandu ar rezultātu 3-0, valsts meistarsacīkstēs triumfējot trešo gadu pēc kārtas un 15. reizi kopš tiek izspēlētas Latvijas čempionāta medaļas. Pērn par izslēgšanas spēļu vērtīgāko spēlētāju tika atzīta "TTT Rīga" centra basketboliste Zenta Meļņika, kura šosezon sacenšas klubā Zviedrijā.

Aizpagājušajā nedēļā rīdzinieces ceturto gadu pēc kārtas uzvarēja arī Latvijas un Igaunijas apvienotajā čempionātā, bet vēl pirms tam neizdevās aizstāvēt Austrumeiropas Sieviešu basketbola līgas čempionu titulu.

Kā zināms, pusfinālos "Vega 1"/"Liepāja" divreiz uzvarēja RSU komandu, bet "TTT Rīga" droši tika galā ar "TTT-Rīga Juniores" spēlētājām. Bronzas sērijas pirmajā mačā otrdien komanda "TTT Rīga - Juniores" guva uzvaru ar rezultātu 68:64. Savukārt LSBL čempionāta pusfināla dalībnieces noteica pēc rezultātiem pamatturnīrā apvienotajā Latvijas un Igaunijas čempionātā.

Cīņa par Latvijas čempionāta medaļām šogad notiek 26.reizi, bet LSBL izslēgšanas spēles risinās 22.reizi. "TTT Rīga" rēķinā ir 15 čempionu tituli (1992, 1993, 1995, 2001-2005, 2007, 2008, 2010, 2011, 2014, 2015 un 2016), RTU komandas uz pjedestāla augstākā pakāpiena kāpušas piecas reizes, trīs tituli ir "Cēsīm" (2009, 2012, 2013), bet pa vienam - "TTT Rapa" (1999) un "Avantis"/"Turība" (2006).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!