Foto: Aivars Liepiņš (Sers Deivids Adžejs LLMM metu konkursa prezentācijā)

Žurnāls "Time" savā ikgadējā 100 pasaules ietekmīgāko cilvēku sarakstā iekļāvis Latvijas Laikmetīgās mākslas muzeja arhitektu seru Deividu Adžeju (David Adjaye), portālam "Delfi" pavēstīja "MRS grupa".

"Katru gadu "Time" ietekmīgāko saraksts ļauj mums atskatīties, lai apjaustu spēkus, kas mūs virza uz priekšu," sacījusi "Time" galvenā redaktore Nensija Gibsa (Nancy Gibbs). "Tādā vai citā veidā katrs no tiem iemieso izrāvienu – viņi ir mainījuši noteikumus, pārspējuši rekordus, pārtraukuši klusumu un nojaukuši robežas, lai parādītu, uz ko mēs katrs esam spējīgs."

Pirms nedēļas Adžeja arhitektu birojs "Adjaye Asssociates" prestižā starptautiskā arhitektūras un dizaina konkursā "Architizer A+Awards" uzvarējis kategorijā "Gada uzņēmums". "Architizer A+Awards" ir pasaulē lielākā un prestižākā arhitektūras balvu programma.

Deivida Adžeja ieguldījumu arhitektūrā augstu novērtējusi arī Lielbritānijas Karaliene, šogad ieceļot ievērojamo britu arhitektu bruņinieka kārtā.

2016. gada vidū "Adjaye Associates" un viņu Latvijas partneri AB3D uzvarēja starptautiskajā Latvijas Laikmetīgās mākslas muzeja metu konkursā. Muzejs sabiedrībai durvis vērs 2021. gada nogalē, noslēdzot Latvijas valsts simtgades programmu. Muzeja darbība pēc tā nodošanas ekspluatācijā tiks organizēta, ievērojot Latvijas Republikas Muzeju likumu, lai tiktu nodrošināta muzeja pieejamība sabiedrībai, un muzeja krājums būtu iekļauts Nacionālajā muzeju krājuma kopkatalogā.

Muzeja būvniecība tiek nodrošināta tikai par privātiem finanšu līdzekļiem.

Latvijas Laikmetīgās mākslas muzeju (LLMM) paredzēts veidot kā sabiedrības iemīļotu tikšanās vietu – iedvesmai un jaunām zināšanām, pašrefleksijai un pieredzes apmaiņai.

Tas būs uz apmeklētājiem orientēts jeb jaunā tipa muzejs, kas prezentē sevi ne tikai kā zināšanu krātuvi, bet arī kā zināšanu ģeneratoru, un kura apmeklētājs ir nevis pasīvs patērētājs, bet aktīvs līdzdalībnieks. Kā galvenie darbības virzieni noteikti izstāžu darbība, kolekcijas veidošana un eksponēšana, pētniecība, izglītības un citu sabiedrības iesaistes programmu īstenošana.

LLMM vīzija ir nākotnē kļūt par apmeklētāko mākslas muzeju Baltijas valstīs, kā arī starpreģionālas nozīmes kultūras un mākslas centru, kura veidotās izstādes tiktu regulāri iekļautas arī citu valstu muzeju programmās, pateicoties unikālajai kolekcijai par mākslas un vizuālās kultūras procesiem Latvijā un Baltijas jūras reģionā no pagājušā gadsimta 60. gadiem un spējot papildus piesaistīt krājumu aizdevumus no privātiem kolekcionāriem un citiem muzejiem.

Lai taptu Latvijas Laikmetīgās mākslas muzeja ēka, Borisa un Ināras Teterevu fonds un "ABLV Charitable Foundation" ir nodibinājuši Latvijas Laikmetīgās mākslas muzeja fondu, kas par privātiem līdzekļiem veic Latvijas Laikmetīgās mākslas muzeja būvniecību, un partnerībā ar Kultūras ministriju nodrošinās šī muzeja darbību un pārvaldību, tostarp arī muzeja laikmetīgas mākslas krājuma veidošanu, uzturēšanu un pētniecību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!