Foto: LETA

Latviešu diriģents Ainārs Rubiķis izraudzīts par nākamo Berlīnes Komiskās operas (Komische Oper Berlin) māksliniecisko vadītāju, pirmdien, 8. maijā, vēsta Vācijas laikraksts "Der Tagesspiegel".

Rubiķis stāsies operas mākslinieciskā vadītāja amatā, sākoties 2018./2019. gada sezonai. Kā paziņojis politiķis un Berlīnes Operas fonda priekšsēdētājs dr. Klauss Lederers un Komiskās operas direktors Barijs Koski, pirmdienas rītā ar Rubiķi parakstīts līgums, kas būšot spēkā trīs gadus ar iespēju to pagarināt līdz 2021./2022. gada sezonai.

Ārzemju prese ziņo, ka latviešu diriģents operā debitēs 2018. gada vasarā, pārņemot muzikālā vadītāja pienākumus Barija Koski režisētajā operā "The Nose".

Ainārs Rubiķis 2010. gadā uzvarēja 3. starptautiskajā Gustava Mālera diriģentu konkursa finālā, savukārt gadu vēlāk saņēma galveno balvu Zalcburgas festivāla jauno diriģentu konkursā, kas ir divi no nozīmīgākajiem jauno diriģentu apbalvojumiem.

No 2012. līdz 2014. gadam Rubiķis bija Novosibirskas Operas un baleta teātra muzikālais vadītājs un galvenais diriģents. Tāpat mākslinieks regulāri viesojas dzimtenē, uzstājoties Latvijas Nacionālajā operā.

"Kļūt par māksliniecisko vadītāju Berlīnes Komiskajā operā man nozīmē pārņemt vadību pār visu teātra kolektīvu un būt atbildīgam par vienotību – gan solistu, gan orķestra mūziķu, koristu, skatuves darbinieku, šuvēju, scenogrāfu, biļešu pārdevēju," sacījis Ainārs Rubiķis. "Tas nozīmē kopīgu darbu visiem, kuriem rūp teātris. Sadarbību kopīgam mērķim – brīnuma radīšanai. Arī skatītājiem. Bet ne tikai – visvairāk mani priecē, ka es satieku jaunu, radošu ģimeni, ar kuru mēs kopā stāvēsim un kritīsim, dziedināsim sirdssāpes un svinēsim panākumus. Īsumā – tas nozīmē būt kopā priekos un bēdās," viņš piebilda

"Ainārs Rubiķis ir viens no aizraujošakajiem jaunajiem operas talantiem Eiropā," teicis Komiskās operas direktors Barijs Koski. "Pagājušajā ziemā viņš Komiskajā operā diriģēja brīnišķīgu "Oņeginu", kā arī – satriecošu simfoniju koncertu februārī. Viņš ir gudrs, talantīgs skatuves cilvēks, turklāt – komandas spēlētājs. Gaidu mūsu sadarbību ar Aināru tuvāko gadu laikā," piebilda Koski.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!