Foto: Edijs Pālens
8. un 9. maijā dažādās valstīs atzīmē gan Eiropas dienu, kad spēra pirmos soļus Eiropas Savienības izveidē, gan arī sabiedroto uzvaru pār nacistiskās Vācijas karaspēku. "Delfi" sadarbībā ar Latvijas Universitātes (LU) pētniekiem vēlas noskaidrot, kā portāla "Delfi" lasītāji attiecas pret strīdīgajiem datumiem.

Latvijā pēdējos gados iedzīvina tradīciju 9. maijā svinēt Eiropas dienu, savukārt 8. maijs, tāpat kā citur Eiropā, ir Nacisma sagrāves diena.

Taču Uzvaras diena vairumam Latvijas sabiedrības atgādina par padomju varas okupāciju, radot sabiedrībā diskusijas un domstarpības par šīs dienas nozīmi un atzīmēšanas datumu.

Aicinām tevi paust savu vērtējumu par 9. maiju, kā arī mudinām sūtīt reportāžas, izmantojot rakstā zemāk skatāmo pievienošanas pogu vai arī sūtot uz aculiecinieks@delfi.lv.

LU Literatūras, folkloras un mākslas institūta Latviešu folkloras krātuves pētnieki turpina iepazīt mūsdienu kalendāros ieradumus Latvijā, par to vairāk lasi "LFK jautā". Pētījums noris ERAF finansētā projektā "Stiprinot zināšanu sabiedrību; starpdisciplināras pieejas digitālā kultūras mantojuma radīšanā" (Nr. 1.1.1.1/16/A/040).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!