Foto: Vida Press

Pēc starptautiskā dziesmu konkursa "Eirovīzija 2017" noslēguma par vienu no apspriestākajiem tematiem kļuva ukraiņu huligāns, kurš tiešraidē pamanījās nozibināt pliku pēcpusi, bet muzikālās sacensības 62 gadu ilgajā vēsturē nav trūkuši arī citi skandāli un kuriozi.

Gads, kad konkursā uzvarēja četras valstis

Foto: Vida Press
1969. gadā Madridē notikušais "Eirovīzijas" konkurss vēsturē iegājis ar to, ka šajā gadā par uzvarētājiem tika atzīti četru valstu pārstāvji.

Francijas, Nīderlandes, Spānijas un Lielbritānijas (attēlā britu dziedātāja Lulu) pārstāvji katrs saņēma pa 18 ballēm, bet vēlāk, kad "Eirovīzijas" punktu skaitīšanas sistēma tika uzlabota, tapa zināms, ka 1969. gadā uzvaru konkursā bija pelnījusi Francija.

Apbalvošanas ceremonijā, protams, izcēlās diezgan liels ļembasts, jo neviens nebija prognozējis šādu rezultātu, tāpēc balvas tika pasniegtas tikai dziesmu izpildītājiem, bet dziesmu autori un citi pie savām veltēm tika pēc konkursa noslēguma.

Nākamajā gadā Somijas, Norvēģijas, Šveices un Portugāles pārstāvji starptautisko dziesmu konkursu nolēma boikotēt, jo bija neapmierināti ar skandalozo balsojumu.

'Eirovīzijas' dziesma – signāls revolūcijai

Foto: Vida Press
Lai gan ir cilvēki, kuri uzskata, ka "Eirovīzijai" ar politiku nav nekāds sakars, konkursa vēsture liecina par ko citu – ap šo popmūzikas notikumu ne reizi vien virmojušas dažādas ar politiku saistītas kaislības.

1974. gadā Portugāle sava pārstāvja Paulo de Karvaljo (attēlā) dziesmu "E Depois do Adeus" izmantoja kā slepenu signālu, lai sāktu izšķirošo revolūcijas posmu, kas noveda pie valstī valdošā režīma sabrukuma.

Tajā pašā gadā Itālijas valsts televīzija atteicās translēt konkursa tiešraidi, jo valsts pārstāve šajā konkursā bija izvēlējusies izpildīt dziesmu "Si" jeb "Jā".

Televīzijas kanāla padome sabijās, ka šo kompozīciju varētu uztvert kā drīzumā paredzētā referenduma propagandu – tajā tautai bija jāizsaka savs viedoklis par laulību šķiršanas likuma saglabāšanu vai atcelšanu. Referendumā tauta lēma, ka laulību šķiršana Itālijā beidzot ir jālegalizē.

Svārki, kas mainīja 'Eirovīzijas' noteikumus

Foto: Vida Press
1985. gada Gēteborgā notikušais "Eirovīzijas" fināls vēsturē iegājis ar pikantu atgadījumu – tiešraides vadītāja Lilla Lidforsa (attēlā) uz skatuves pazaudēja svārkus.

Vēlāk intervijās gan sieviete taisnojās, ka tas esot bijis iestudēts jociņš, kas mēģinājumos netika parādīts.

Tiesa, pārliecināt "Eirovīzijas" rīkotāju padomi zviedriem neizdevās – kopš šī gada "Eirovīzijas" noteikumos iekļauts punkts, kas vadītājiem un dalībniekiem aizliedz uz skatuves censties skatītājus pārsteigt ar iepriekš nesaskaņotām rīcībām.

Dzēlīgais britu 'Eirovīzijas' komentētājs

Foto: Vida Press
Kamēr daži šī gada "Eirovīzijas" skatītāji kritizēja Latvijas Televīzijas fināla tiešraides komentētāju Toma Grēviņa un Valtera Frīdenberga humora izjūtu un apšaubāmos jociņus par atsevišķu valstu pārstāvjiem, konkursa vēsturē izskanējuši komentāri, kuri pasaulē guvuši daudz lielāku rezonansi.

2001. gadā asu nosodījumu izpelnījās BBC žurnālists sers Terijs Vogans, kurš tiešraides laikā izsmēja Dānijā notiekošā konkursa vadītājus, veltot viņiem tādus epitetus kā "Dakteris Nāve" un "Zobu feja". Protams, ka uz to nekavējoties reaģēju dāņu laikraksti, un telekompānija BBC saņēma tūkstošiem satrauktu dāņu vēstuļu.

Telekompānija Dānijai atvainojās, bet pats žurnālists, kurš britu radio un televīzijā "Eirovīziju" komentēja jau no 1971. gada, sodīts netika un turpināja pildīt savus pienākumus līdz pat 2008. gadam. Pērnā gada janvārī Vogans zaudēja cīņu ar vēzi.

Vladimira Putina iesūtītie aģenti – somu 'Lordi'

Foto: Vida Press
Kad 2006. gadā Somijas nacionālajā "Eirovīzijas" atlasē triumfēja šokroka grupa "Lordi", valstī sākās pamatīgs juceklis, jo daudzi somi nevēlējās, lai viņu valsti pārstāv par monstriem pārģērbušies rokeri.

Dažādu reliģiozu kopienu vadītāji brīdināja, ka "Lordi" uzstāšanās šāda mēroga pasākumā varētu veicināt sātanisma izplatīšanos, un, lai nepieļautu grupas došanos uz Atēnām, kur togad notika konkurss, tika pat nosūtīta vēstule Somijas valdībai ar lūgumu aizliegt viņu dalību "Eirovīzijā".

Somu tabloīdos izplatījās pat pavisam fantastiskas versijas – tika pieļauts, ka "Lordi" ir Valsts drošības komitejas (VDK) aģenti, kurus uz Somiju atsūtījis Vladimirs Putins, lai destabilizētu situāciju valstī. Neraugoties uz tautas iebildumiem, "Lordi" devās uz Atēnām un atnesa savai valstij pirmo (un pagaidām vienīgo) uzvaru, kopš Somija piedalījusies "Eirovīzijā".

Mazās Lenas seksa skandāls

Foto: Vida Press
2010. gadā Norvēģijas galvaspilsētā Oslo notikušajā "Eirovīzijas" konkursā uzvaru guva 19 gadus vecā vāciete Lena Meijere-Landrūta, kura skatītāju simpātijas iekaroja ar savu vienkāršību.

Pēc Lenas uzvaras konkursā drīz vien sabiedrības priekšstati par naivo vācu meitenīti tika krietni vien sašķobīti – tapa zināms, ka meitene piedalījusies erotiskā filmiņā, un tas noticis vēl pirms pilngadības sasniegšanas.

Šo pikanto videomateriālu manīgie vācu žurnālisti bija uzgājuši pirms meitenes došanās uz "Eirovīziju", un tikai pēc karstām debatēm vācieši savai pārstāvei ļāva piedalīties konkursā.

Tiesa, risks attaisnojās, jo Lena savai valstij atnesa uzvaru.

Vienīgais transseksuālis 'Eirovīzijā' – Dana International

Foto: Reuters/Scanpix
Lai gan pieņemts uzskatīt, ka "Eirovīzijas" konkurss īpaši populārs ir tieši seksuālo minoritāšu aprindās, vienīgā transseksuālā persona, kas izmēģinājusi spēkus šajā muzikālajā sacensībā, ir Dana International.

Dana International agrāk bija vīrietis – viņa ar vārdu Jarons Koens ir dzimusi 1972. gadā Jemenas ebreju ģimenē, bet jau 13 gadu vecumā apjauta, ka nevēlas būt vīrietis.

"Eirovīzijā" viņa piedalījusies divas reizes – 1998. gadā Dana International konkursa finālā Anglijā uzvarēja ar dziesmu "Diva", kas vēl joprojām tiek uzskatīta par vienu no atpazīstamākajām dziesmām "Eirovīzijas" vēsturē, bet 2011. gadā Diseldorfā Dana ar dziesmu "Ding Dong" pusfinālā ieņēma 15. vietu, finālam nekvalificējoties.

Starp citu, kad 1998. gadā Izraēlā tika pieņemts lēmums uz "Eirovīziju" sūtīt Danu International, tas izraisīja plašus protestus – ortodoksālie ebreji paziņoja, ka viņa ir "šausmīgāka par Sodomu", un pat draudēja ar valsts apvērsumu.

Bārdainā desiņa – Končita Vursta

Foto: AP/Scanpix

Dana International slavu 2014. gadā aizēnoja Austrijas pārstāve Končita Vursta – dziedātāja, kura pasaulē nākusi kā puisis vārdā Toms Noirvits, uz skatuves kāpa kleitā, bet pilnīgu sajukumu ar dzimumiem radīja, rotājot savu seju ar kuplu bārdu.

Diskusijas par "bārdaino desiņu", kā viņu dēvē mediji, sākās jau tad, kad tapa zināms par Končita dalību konkursā, bet tad, kad Končitai izdevās triumfēt, daļa sabiedrības mocījās šokā un neizpratnē, kas nav rimusi vēl tagad.

Īpaši skaļi protesti bija Krievijā, kur "desiņa" bija satraukusi daudzus – par Končitu sašutuši bija gan politiķi, gan pareizticīgo baznīca, kas tieši viņu vainoja Balkānu plūdos.

Atraktīvais strīkeris uz Oslo skatuves

Foto: Reuters/Scanpix
2010. gadā, kad "Eirovīzija" notika Oslo, daudzus skatītājus samulsināja tas, ka pēc visu 25 valstu priekšnesuma atkārtoti uzstājās Spānijas pārstāvis Daniels Digess (attēlā centrā).

Viņam dziesmu divas reizes izpildīt nācās, jo pirmās uzstāšanās laikā uz skatuves izskrēja kāds vīrietis, kurš sparīgi dejoja un dziedāja līdzi Digesa izpildītajai dziesmai, bet – atšķirībā no Kijevā notikušās "Eirovīzijas" plikdibena – nevienu apģērba gabalu nenovilka.

Atraktīvais strīkeris, kā vēlāk tika noskaidrots, bija kāds Džimijs Džamps no Katalonijas, kurš jau kļuvis slavens kā sporta huligāns. Par savu nodomu "Eirovīzijas" laikā izdarīt kādu nebēdnību viņš lielījies jau pāris nedēļas pirms konkursa, taču vīrieša teikto toreiz organizatori nav uztvēruši nopietni.

Slavenākās bikšeles 'Eirovīzijā'

Foto: Reuters/Scanpix
Lai gan 1985. gadā tika mainīti "Eirovīzijas" noteikumi un dalībniekiem aizliedza pārsteigt publiku ar iepriekš nesaskaņotiem izlēcieniem, 2011. gadā jau pēc uzvaras konkursā pikantu pārsteigumu sarūpēja Azerbaidžānas pārstāve.

Brīdī, kad pēc rezultātu paziņošanas Azerbaidžānas pārstāvji iznāca uz skatuves, Nikija jeb Nigjara Džamala tik ļoti bija sajūsminājusies par uzvaru, ka, aizrautīgi lēkājot un vicinot karodziņu, gaisā pacēlās viņas kleita un visas Eiropas skatam atsedzās miesaskrāsas biksītes.

Šo amizanto skatu atzinīgi novērtēja tūkstošiem skatītāju visās Eiropas valstīs, kurus aizkustinājis jaunās sievietes neviltotais prieks par uzvaru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!