Foto: Publicitātes foto
Ceturtdien, 18. maijā, Siguldā, Vidzemes šosejas (A2) un Zinātnes ielas krustojumā tika demontēts vecākais luksofors, kas bija darbojies Latvijas valsts autoceļu tīklā.

Demontējot luksoforu, tika noskaidrots, ka tas savulaik ir salikts no dažādā laikā ražotām detaļām, vecākā detaļa bija izgatavota 1972. gadā. Luksofors ir darbojies kopš pagājušā gadsimta 70. gadiem.

"Šis luksofors tiešām ir nokalpojis savu. Izdegušās spuldzes tam vairs nevarēja nomainīt un, katru reizi to regulējot, nācās būt īpaši piesardzīgam un cerēt, ka nenotiks kāds starpgadījums ar elektrību. Arī no autovadītājiem regulāri saņēmām sūdzības par luksofora darbību, un, protams, arī bojājās tas ļoti regulāri," stāsta VAS Latvijas Valsts ceļi (LVC) Satiksmes uzraudzības daļas projektu vadītājs Armands Grīns.

Luksofora nomaiņa notiek visa krustojuma rekonstrukcijas gaitā. Pēc būvdarbu pabeigšanas šeit tiks uzstādīts jauns LED gaismu luksofors ar automātisko vadību no LVC Satiksmes informācijas centra, tā gaismu spilgtums pielāgosies atkarībā no diennakts laika un gaismas intensitātes.

Vecais, vēsturiskais luksofors turpmāk atradīsies Latvijas ceļu muzejā Šlokenbekā.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!