Visos Gulbenes novada pagastos un arī pilsētā ir parādnieki, kuri nav nomaksājuši zemes nodokli.Pagastu pārvalžu vadītāji nodokļu iekasēšanu nākamgad prognozē vēl drūmāku. Vēl, protams, ir laiks, lai to izdarītu, tāpēc summas, kuras sauc pagastu vadītāji, līdz gada beigām varētu kļūt arī mazākas.

Beļavas pagasta pārvaldes vadītājs Aivars Rakstiņš norāda, ka situācija tieši ar zemes nodokļa iekasēšanu pagastā ir pat mazliet uzlabojusies, bet gludi tāpat neiet. "Parāds, protams, ir, bet nekad nebūs tā, ka viss būs samaksāts, ar to ir jārēķinās," spriež Rakstiņš.

Pagasta nodokļu administratore Anita Rakstiņa skaidro, ka kopējais parāds par zemes nodokli ir apmēram 14 500 latu (jāpiebilst, ka Beļavas pagasts ir viens no lielākajiem), bet līdz gada beigām vēl ir laiks, lai daļu no šīs summas segtu. Ar iedzīvotājiem ir slēgtas vienošanās par parāda nomaksu, ja ar to nekas nesanāks, tad parādnieki tiks nodoti tiesu izpildītājiem par zemes nodokļa piedziņu.

Rakstiņa aicina "Spārītes" dārziņu īpašniekus nākt cītīgāk un līdz gada beigām nomaksāt zemes nodokli.

Jaungulbenes pagasta pārvaldes vadītājs Aleksandrs Vasiļjevs stāsta, ka iedzīvotāji ir parādā par zemes nodokli apmēram 12 700 latu.

"Līdz gada beigām vēl jau ir laiks nomaksāt, bet ap 9000 latu tāpat parasti paliek pāri," saka pagasta vadītājs. Viņš stāsta, ka pagasts nopietni cīnās ar parādniekiem.

"Savā laikā mums pat bija nolīgta piedzinēja firma. Tā gan īstus rezultātus nedeva. Firma biežāk cilvēkiem sūtīja brīdinājumus, sastādīja grafikus, bet tas šo problēmu īsti neatrisināja. Mums ir bijuši tiesas procesi, tiesa gan ne par zemi, vairāk par īres līgumiem un komunālajiem maksājumiem," stāsta Vasiļjevs.

Savukārt lejasciemieši parādā par zemes nodokli ir apmēram 17 000 latu. Pagasta pārvaldes vadītājs Māris Milns norāda, ka summa ir lielāka nekā citiem tāpēc, ka pagasts arī teritorijas ziņā ir viens no lielākajiem. Parādniekiem ne tikai tiek sūtīti brīdinājumi, lielākie parādnieki, kuri nav maksājuši zemes nodokli ilgāku laiku, ir nodoti novada domes juristiem, kuri šo lietu kārtos tālāk.

Gulbenes novada domes Attīstības un īpašumu nodaļas vadītāja Saulcerīte Indričeva "Dzirkstelei" skaidro, ja pagasta pārvaldēm ir iespēja nodod savus parādniekus novada domei, tad novada dome no sākuma viņiem sūta brīdinājumus, ja uz tiem parādnieki nereaģē, tad tos nodot tiesu izpildītājiem.

Indričeva norāda, ka arī pilsētā ir parādi par zemes nodokli, bet tas neesot sevišķi liels. "Pilsētā situācija ir mazliet labāka nekā pagastos," teic Indričeva.

Līgo pagasta pārvaldes vadītājs Uldis Doņuks saka, ka ar zemes nodokļa iekasēšanu neveicas tik labi, kā pagājušajā un aizpagājušajā gadā. Parāds ir apmēram 10 000 latu. Arī Rankas pagasta pārvaldes vadītājs Māris Jansons norāda, ka parāds ir vairāk nekā 10 000 latu.

"Šajos laiks iedzīvotājiem viennozīmīgi prioritāte ir iztikšana, nevis nodokļa maksāšana," domā Jansons.

Apmēram tikpat lielu summu, proti, 10 000 latu parādā par zemes nodokli ir arī Litenes pagastā. Pagasta pārvaldes vadītājs Vilnis Lapiņš zina, ka nodokli parasti nenomaksā vieni un tie paši cilvēki. Mazliet lielāka parāda summa - apmēram 11 000 latu par zemes nodokli ir Stradu pagastā. Pagasta pārvaldes vadītājs Juris Duļbinskis saka, ka, iespējams, ar parādniekiem tiks uzsākti tiesas procesi.

Parādnieki ir arī Stāmerienas pagastā. Pagasta pārvaldes vadītājs Ainārs Brezinskis norāda, ka ir cilvēki, kuri ir apzinīgi un nodokli samaksā, bet ir tādi, kuri vai nu ir aizmirsuši vai neliekas par to ne zinis.

Galgauskā iedzīvotāji ir parādā par zemes nodokli apmēram 5700 latu.

"Pagaidām ar parādniekiem esam diezgan koleģiāli. Apzvanām viņus, parunājam par problēmām, rakstiski brīdinām. Tiesu izpildītājiem šobrīd vēl neviens nav iedots. Bet ja saruna ar parādnieku ir bijusi un viņš nepildīs to, ko mēs esam norunājuši, tad varētu dot arī tālāk tiesu izpildītājiem," stāsta pagasta pārvaldes vadītājs Jānis Biezais.

Tirzas pagasta pārvaldes vadītājs Česlovs Barkovskis izveidojušos situāciju ar parādniekiem pagastā nevērtē kā kritisku. Parādniekiem pagasts sūta paziņojumus, uz doto brīdi tiesu izpildītāji vēl nav ķērušies pie darba, bet iespējams, ja iedzīvotāji nereaģēs uz paziņojumiem, to nāksies darīt. Viņš norāda, ka par pagājušajiem gadiem parāds vēl ir apmēram 5000 latu.

"Šogad esam iekasējuši 84 procenti no ieplānotā. Vēl līdz gada beigām jāiekasē 2 600 latu par zemes nodokli. Ceru, ka šī summa līdz gada beigām arī ienāks," saka Barkovskis.

Arī Daukstu pagasta pārvaldes vadītājs Aivars Brūniņš saka, ka viņu pagastā iedzīvotāji parādā par zemes nodokli ir apmēram 7000 latu. Parādniekiem tiek sūtītās brīdinājuma vēstules. Šogad neviens parādnieks nav nodots parādu piedziņai, bet iepriekš tas tika praktizēts.


Lizuma pagasta parāds par zemes nodokli ir neliels. Tie ir apmēram 3000 latu.

"Nevar jau zināt, kāpēc cilvēki nemaksā. Varbūt ir ārzemēs, un tāpēc kavējas maksājumi," saka pagasta pārvaldes vadītājs Uģis Aigars.

Arī Druvienas pagasta pārvaldes vadītājs Juris Graumanis stāsta, ka pagastam ar zemes nodokli neesot lielas problēmas.

"No gada plāna ir palicis pāri nedaudz pāri tūkstotim, kas vēl ir jāiekasē. Dotajā brīdi vēl nevaru teikt, ka tas ir parāds, jo maksāšanas termiņš ir 16.novembris. Arī no iepriekšējiem gadiem ir palicis neliels parāds, bet ilglaicīgu parādnieku mums nav," skaidro Graumanis.

Vaicājot pagastu vadītājiem, kādu nodokļu iekasēšanas ziņā viņi redz nākamo gadu, visi viennozīmīgi norāda, ka būs tikai grūtāk. Jaungulbenes pagasta vadītājs domā, ka viss atkarīgs no situācijas. Kāda tā ir valstī, tāda būs arī pie mums.

"Arī mūsu cilvēkiem naudas nerodas vairāk. Vilksies vecie parādi, un pieļauju domu, ka visdrīzāk radīsies vēl jauni parādnieki, kuri maksāja līdz šim, bet vairs nespēs maksāt," saka Vasiļjevs.

M.Jansons spriež, ka nākamgad, kad klāt vēl nāks nodoklis par mājokli, visi nesamaksās un nodokļu parādnieki būs arī turpmāk.

Savukārt Barkovskis domā, ja cilvēku iespējas, kuri maksā nodokļus, nepasliktināsies, tad viņi arī turpinās maksāt, bet tiem, kam bija problēmas, tās noteikti būs vēl lielākas.

Любуйтесь латвийской природой и следите за культурными событиями в нашем Instagram YouTube !