Foto: Didzis Grodzs

Mežotnes pils Bauskas novadā kopš 2021. gada, kad Covid-19 ietekmē darbu pārtrauca iepriekšējais nomnieks, stāv tukša. Lai meklētu risinājumus, pilī pulcējās iniciatīvas grupa, ko veido vietējie iedzīvotāji un Latvijā pazīstami kultūras cilvēki. Viena no iespējām, kurām piekrīt visas iesaistītās puses, ir pili izveidot par Rundāles pils muzeja filiāli. Lai tas īstenotos, ik gadu no valsts papildus būtu nepieciešami 300 000 eiro.

VAS "Valsts nekustamie īpašumi" valdes loceklis Andris Vārna saka: "Tā bija izšķiršanās mums kā sabiedrībai, ko mēs darām. Vai nu pārdodam, vai nu meklējam risinājumu, kā šo objektu izmantot nākotnē.

Kā stāsta Vārna, šobrīd pils VNĪ izmaksā aptuveni 80 000 eiro gadā: "Tās ir samazinātas, esam apzināti samazinājuši izmaksas, kas mums ir bijušas lielākas."

Šoreiz pils durvis atkal ir atvērtas. Šeit pulcējas iniciatīvas grupa, kas ir pārliecināta, ka itāļu arhitekta Džakomo Kvarengi projektētajai pilij, kas uzskatāma par pagrieziena punktu 19. gadsimtā piļu būvniecībā Zemgalē, ir jāpaliek valsts īpašumā un jākļūst par muzeju. Kā norāda mākslas vēsturnieks Imants Lancmanis, arī mūsdienās pils ir svarīga Latvijas arhitektūras un kultūras vērtība. Tās saglabāšana ir valsts kultūratbildība. Uzņemties rūpes par vēsturisko vērtību saglabāšanu, ekspozīcijas izveidi ir gatava Rundāles pils. "Es kā Rundāles pils muzeja pārstāve vienkārši nedrīkstu stāvēt malā, zinot to, kāds process ir bijis, lai Rundāles pili atjaunotu un padarītu par tūrisma pērli. Saprotot, ka Mežotnes pils ir tāda pati pērle. Tikai citā laikmetā – nedaudz vēlāk klasicismā un ampīrā," saka Rundāles pils muzeja direktore Laura Lūse.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!