Foto: LETA

Mēneša laikā – no šā gada 15. maija līdz 15. jūnijam – nodokļu parādnieku kopējais skaits Latvijā ir samazinājies par diviem tūkstošiem, liecina Valsts ieņēmumu dienesta (VID) mājaslapā publicētais nodokļu parādnieku saraksts.

Jūnijā publicētājā nodokļu parādnieku sarakstā iekļauti 50 823 parādnieki, kuru parāds sasniedz 1,202 miljardus eiro. VID veikto piedziņas darbību rezultātā šā piecos mēnešos valsts budžetā iekasēti 188,84 miljoni eiro, klāsta dienestā.

Parādnieku saraksta līderis, tāpat kā iepriekš, ir mobilo telefonu vairumtirdzniecības uzņēmums SIA "Tendem Neman", kura parāds veido 59,37 miljoniem eiro šogad maijā.

"Tendem Neman" vienīgais īpašnieks ir Lietuvas pilsonis Nikolajs Siņagins. Atbilstoši VID lēmumam kompānijas saimnieciskā darbība pērn februārī apturēta, bet 2017. gada 4. aprīlī pieņemts lēmums par saimnieciskās darbības izbeigšanu.

Otrajā vietā sarakstā iekļauts Latvijā nereģistrēts uzņēmums "Polietica Plastic SETR" ar 28,134 miljonu eiro parādu, bet trešajā vietā ir kokmateriālu un būvmateriālu vairumtirdzniecības starpnieks SIA "Ormus" ar 20,998 miljonus eiro lielu nodokļu parādu. Uzņēmums jau 2015. gada 15. augustā izslēgts no pievienotās vērtības nodokļa maksātāju reģistra.

VID norāda, ka, salīdzinot ar iepriekš publicētajā sarakstā iekļautajiem nodokļu maksātājiem, šajā sarakstā vairs nav atrodami 7000 nodokļu maksātāji, savukārt "jaunpienācēji", kas nebija iekļauti parādnieku sarakstā 15. maijā, ir 5000.

"Liela daļa to uzņēmumu, kas vairs nav atrodami šajā sarakstā, ir savus nodokļu parādus ir nomaksājuši. Pārējiem nodokļu parādi ir dzēsti; vairumā gadījumu saistībā ar to, ka nodokļu maksātāji ir likvidēti," klāsta VID.

Savukārt no jauna sarakstā iekļauto 5000 nodokļu parādnieku saistības vairumā gadījumu radušās uzņēmumu ienākuma nodokļa un iedzīvotāju ienākuma nodokļa gada deklarāciju iesniegšanas dēļ. Proti, tam normatīvajos aktos noteikts samaksas termiņš – 15. datums, ko nodokļu maksātāji, iespējams, nav precīzi ievērojuši. "Taču tas ļauj prognozēt, ka lielākā daļa no šiem nodokļu maksātājiem tuvākajā laikā izpildīs savas nodokļu saistības un nākamajā nodokļu parādnieku sarakstā vairs netiks iekļauti," min dienestā.

VID Nodokļu parādu piedziņas pārvaldes direktore Santa Garanča aicina uzņēmējdarbības veicējus nekavēt noteiktos maksājumu samaksas termiņus un cer, ka arī turpmāk arvien vairāk uzņēmēju arī tajos gadījumos, kad nodokļu parāds tomēr ir izveidojies, savlaicīgi vērsīsies VID, lai izmantot likumos noteiktās iespējas labprātīgi samaksāt nokavētos nodokļus.

Jau vēstīts, ka maijā publicētājā nodokļu parādnieku sarakstā bija iekļauti 52 909 parādnieki, kuru parāds sasniedz 1,202 miljardus eiro.

Aktuālais nodokļu parādnieku saraksts pieejams VID tīmekļa vietnē un tajā var atrast ikvienu saimnieciskās darbības veicēju, kā arī juridisku personu, kurai ir izveidojies nodokļu parāds, kas lielāks par 150 eiro.

Saraksts tiek aktualizēts reizi mēnesī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!