Foto: F64

Latvijas sieviešu basketbola izlase šodien Čehijas galvaspilsētā Prāgā Eiropas čempionāta finālturnīra apakšgrupas noslēdzošajā spēlē tiekas ar Beļģiju, cenšoties triumfēt apakšgrupā un automātiski sasniegt sacensību ceturtdaļfinālu.

Cīņa Prāgas "Kralovka" arēnā sāksies plkst.13.30 pēc Latvijas laika. To tiešraidē pārraidīs televīzijas kanāls TV6.

Pēc divām kārtām D apakšgrupā Beļģijai ir divas uzvaras, Krievija un Latvija guvušas pa vienam panākumam, bet Melnkalne ir tukšā. Latvija un Beļģija jau ir garantējušas dalību izslēgšanas turnīrā, turklāt latvietes to paveikušas pēc divu turnīru pārtraukuma.

Ja Latvijas izlase sagraus Beļģiju ar vismaz 24 punktu pārsvaru, tā garantēs uzvaru apakšgrupā, bet, ja tiks gūta mazāk pārliecinoša uzvara, vajadzēs cerēt, ka spēlē, kas sāksies plkst.19, Melnkalne pārspēs Krieviju un tiks pie goda uzvaras. Citu rezultātu gadījumā Latvijas izlase gūs otro vai trešo vietu grupā un sacentīsies astotdaļfinālā.

Kā vēstīts, Mārtiņa Zībarta trenētā Latvijas izlase finālturnīra ievadā piektdien ar 59:71 zaudēja Krievijai, bet dienu vēlāk ar 76:55 uzvarēja Melnkalnes valstsvienību, kaut pirmajā puslaikā bija arī 15 punktu deficīts.

Tikmēr Beļģija saspringtā duelī ar 66:64 uzveica Melnkalni, kā arī pārsteidzoši ar 76:75 bija labāka pār Krieviju.

Pirmās vietas ieguvēja uzreiz sasniegs ceturtdaļfinālu, kamēr otro un trešo pozīciju īpašnieces spēkosies astotdaļfinālā. Tur D grupas komandām pretī stāsies izlases no C apakšgrupas, kurā divas uzvaras ir Francijai, pa reizei uzvarējušas Grieķija un Slovēnija, bet divus zaudējumus cietusi pašreizējā Eiropas čempione Serbija, kurai jau pirmdien var noslēgties turnīrs.

Pirmajos divos mačos Beļģijas izlases rindās vidēji 20,5 punktus iemetusi Emma Mēsemana. Tāpat rezultatīvi spēlē kādreizējā Anetes Šteinbergas komandas biedrene Kima Mestdaga un veiksmīgi darbojas arī pieredzējusī Anna Voutersa.

Beļģijas izlase Eiropas čempionāta finālturnīrā spēlē pirmoreiz kopš 2007.gada. Tāpat tā spēlēja 2003.gada finālturnīrā, bet pirms tam to nebija darījusi kopš 1985.gada.

Tikmēr Latvijas izlasē pirmos mačus lieliski aizvadījušas Elīna Babkina un Šteinberga. Īpaši lielisku sniegumu rāda Babkina, kura pēc pirmajām divām kārtām ir rezultatīvākā spēlētāja, trešā labākā tālmetienu izpildītāja un arī trešā sekmīgākā piespēlētāja.

Latvijas basketbolistes piedalās savā septītajā Eiropas čempionāta finālturnīrā pēc kārtas, turklāt no pašreizējā sastāvā visos iepriekšējos bijusi tikai komandas kapteine Gunta Baško-Melnbārde. Līdz šim augstākā vieta kontinenta meistarsacīkstēs Latvijai bijusi ceturtā, ko izdevās izcīnīt 2007.gadā. Tiesa, iepriekšējie divi Eiropas čempionāti bija neveiksmīgi, jo komanda neizkļuva no apakšgrupas.

Savukārt no 2008.gada Pekinas olimpiskā turnīra šogad izlases sastāvā iekļautas četras spēlētājas - bez Baško-Melnbārdes tās ir arī Aija Brumermane, Aija Putniņa un Elīna Babkina. Savukārt četras basketbolistes - Babkina, Anete Šteinberga, Ieva Krastiņa un Kristīne Vītola - savulaik izcīnījušas bronzas medaļas Eiropas U-20 čempionātā, turklāt pēdējās trīs no viņām to to paveikušas pašreizējā pieaugušo valstsvienības galvenā trenera Mārtiņa Zībarta vadībā.

Šī gada Eiropas meistarsacīkšu modelī Latvijas izlases rindās iekļautas četras debitantes - Paula Strautmane, Anna Dreimane, Ilze Jākobsone un Kate Krēsliņa.

Piektais Eiropas čempionāts ir Brumermanei, bet ceturtais - Putniņai. Trešo reizi šajā turnīrā spēlē Babkina, Šteinberga un Kitija Laksa, bet Ieva Krastiņa un Vītola meistarsacīkstēs sacenšas otro reizi.

Tikmēr Zībarts ir sestais speciālists, kurš Eiropas čempionāta finālturnīrā vada Latvijas sieviešu izlasi.

Gatavojoties Eiropas čempionāta finālturnīram, Latvijas komanda aizvadīja deviņas pārbaudes spēles, kurās izcīnīja sešas uzvaras, tomēr pēdējos divos mačos, nespēlējot Šteinbergai, Brumermanei un Babkinai, divreiz zaudēja Turcijai.

Visu sagatavošanās ciklu vienība cīnījās ar traumu epidēmiju, tāpēc starp basketbolistēm nebija nopietnas konkurences par vietu sastāvā. Starp izlases kandidātēm sākotnēji tika iekļautas 18 basketbolistes, tomēr jau trešajā treniņu nedēļā uz vietu sastāvā palika vien 13 kandidātes.

Ceļgala krustenisko saišu plīsuma dēļ finālturnīrs secen gāja Ditai Rozenbergai, kamēr ar pleca traumu uz Čehiju devās viena no valstsvienības līderēm Anete Šteinberga. Mikrotraumas esot vēl vairākām spēlētājām.

Šī gada Eiropas čempionāts ir zīmīgs arī ar to, ka tajā tiks dalītas ceļazīmes uz nākamā gada Pasaules kausa finālturnīru - prestižajam turnīram kvalificēsies piecas spēcīgākās izlases. Tomēr, ja pirmajā pieciniekā iekļūs arī rīkotājvalsts Spānija, pie ceļazīmes tiks arī sestā spēcīgākā kontinenta valstsvienība.

Savukārt 24.jūnijā Starptautiskās Basketbola federācijas (FIBA) Eiropas zonas valde lems, kam piešķirt tiesības rīkot 2019.gada Eiropas čempionātu. Starp kandidatūrām ir Latvija, Izraēla, Krievija un Serbija. Abas pirmās valstis pretendē rīkot divu grupu turnīrus un divas astotdaļfināla spēles, abas pārējās - divu grupu turnīrus un izslēgšanas spēles.

Latvijas basketbola izlases sastāvs 2017.gada Eiropas čempionāta finālturnīrā:

Elīna Babkina (Madrides C.R.E.F. HOLA, Spānija), Ilze Jākobsone ("Vega 1"/"Liepāja"), Ieva Krastiņa, Gunta Baško-Melnbārde (abas - "TTT Rīga"), Kate Krēsliņa (Fordhemas Universitāte, NCAA), Kitija Laksa (Dienvidfloridas Universitāte, NCAA), Paula Strautmane (Kvinipiakas Universitāte, NCAA), Anete Šteinberga (Brenas "Mithra Castors", Beļģija), Aija Putniņa ("Stambulas Universitāte"), Kristīne Vītola (Stambulas "Galatasaray), Aija Brumermane ("Dunkerque Malo", Francija), Anna Dreimane (Kolorādo Štata universitāte, NCAA).


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!