Foto: Edijs Pālens

Jāņi, vasaras saulgrieži, Līgo nakts — šie svētki, šķiet, īpašus komentārus neprasa un līdztekus Ziemassvētkiem vai Jaunajam gadam ir mūsdienu kalendārā visvairāk atzīmētās dienas. "Delfi Aculiecinieks" un Latviešu folkloras krātuves pētnieki aicina tevi pastāstīt par savām Jāņu svinēšanas ieražām.

"Ko darīsi pa Jāņiem?", "Kā nolīgoji?", — šādi jautājumi bieži izskan pirmssvētku un pēcsvētku sarunās. Jautājumi provocē stāstīt gan spilgtus piedzīvojumu stāstus, gan raisa minstināšanos atzīties, ka valsts kalendāra piešķirtās brīvās dienas pavadītas ikdienišķi. Cik lielā mērā Jāņu atzīmēšana sakņota nepieciešamībā vēlāk būt spējīgam dalīties ar savu svinēšanas stāstu? Vai tā ir mūsu iekšēja nepieciešamība ar dziļāku simbolisku un rituālu jēgu? Vai varbūt vienkārši vēlme patīkami pavadīt laiku draugu lokā pie dabas krūts Kāda ir Jāņu svinēšanas "recepte" mūsdienu Latvijā?

"Delfi Aculiecinieks" un Latviešu folkloras krātuves pētnieki aicina tevi atbildēt uz zemāk aplūkojamajiem jautājumiem, kā arī sūtīt savas reportāžas par gatavošanos Jāņiem - mīļākā siera siešanas recepte, padoms, kā nopīt krāšņu Jāņu vainagu, kādas Jāņu zāles izvēlēties vainagam, kā uzbrūvēt Jāņu alu, kā pušķot pagalmu bērzu meijām, kā sagatavot istabu svētkiem ar kalmēm. Savas reportāžas vari sūtīt, izmantojot rakstā skatāmo pievienošanas pogu vai arī uz e-pastu aculiecinieks@delfi.lv. Dalieties ar pārdomām un pieredzes stāstiem par Jāņu svinēšanu arī LFK mājaslapā: http://lfk.lv/jauta.

LFK turpina pētījumu par mūsdienu kalendārajām praksēm ERAF finansētā projektā "Stiprinot zināšanu sabiedrību; starpdisciplināras pieejas digitālā kultūras mantojuma radīšanā" (Nr. 1.1.1.1/16/A/040).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!