Foto: Publicitātes foto
Četros jūlija ceturtdienu vakaros Rīgas Doma dārzā šovasar jau tradicionāli notiks bezmaksas brīvdabas kinoseansi. Šogad tie veltīti Latvijas kino klasiķim, režisoram Rolandam Kalniņam viņa 95 gadu jubilejā.

Programma "Četri balti vakari", kuras veidošanā sadarbojas biedrība "Ascendum", Nacionālais Kino centrs un Francijas Kultūras institūts, apliecina Rolanda Kalniņa likumīgo vietu pasaules kino vēsturē – viņš ir viens no retajiem Latvijas kino klasiķiem, kura radošā darbība ļauj runāt par tiešu, kaut varbūt neapzinātu saistību ar pasaules kino vēsturi un tās spožākajām virsotnēm.

Tā ir īsta talanta pazīme – pat cauri "dzelzs priekškaram" sajust pasaulē valdošās brīvības vēsmas un tendences –, katrā ziņā tieši Rolanda Kalniņa 60. gadu filmas gluži uzskatāmi runā vienā valodā ar tābrīža pasaules kino "jaunajiem viļņiem".

Tāpēc, pateicoties Francijas Kultūras institūtam, kas šogad svin 20 gadu darbības jubileju Latvijā, programmu iesāk trīs franču kino klasiķu darbi – režisori Žans Liks Godārs ("Trakais Pjero" / "Pierrot le fou", 1965), Žans Rušs kopā ar Edgaru Morēnu ("Vienas vasaras hronika" / "Chronique d'un été", 1961) un Žaks Demī (Lola, 1961) katrs savā veidā apspēlē brīvību itin visā – attiecībās, tikumos, atmiņās, politiskajos uzskatos, radošajās izpausmēs un vasaras iedvesmotās kaislībās. Un Rolanda Kalniņa varonis Cēzars Kalniņš (lieliskais Uldis Pūcītis) kopā ar savu Bellu (Līga Liepiņa) iederas šajā kompānijā kopā ar jauno un neprātīgo Žanu Polu Belmondo, Godāra mūzu Annu Karinu, 60. gadu eksotisko skaistuli Anuku Emē un 1960. gada vasaras parīziešiem.

Sekojot tradīcijai, katru no filmu seansiem iesāks kinospeciālista ievadvārdi – 6. jūlijā kinokritiķe un Nacionālā Kino centra vadītāja Dita Rietuma iepazīstinās ar Žana Lika Godāra "Trako Pjero",
13. jūlijā LKA Rīgas Kino muzeja vadītāja Zane Balčus stāstīs par vienu no cinéma vérité būtiskākajām filmām Vienas vasaras hronika, bet 20. jūlijā kinokritiķe Daira Āboliņa runās par Žaku Demī un viņa "Lolu".

Programmas noslēgumā, 27. jūlijā, varēsim gluži no jauna ieraudzīt vienu no Rolanda Kalniņa populārākajām filmām "Četri balti krekli" (1967, padomju laikā pazīstama ar cenzūras piešķirto nosaukumu Elpojiet dziļi...) – pirmkārt, saskatot tur tiešas un netiešas paralēles ar iepriekš redzēto franču kino, bet otrkārt un pavisam burtiskā nozīmē – novērtējot studijas Lokomotīve ieguldīto darbu filmas atjaunošanā. Ievadvārdus teiks kinovēsturniece Kristīne Matīsa.

Visos seansos ieeja bez maksas, seansu sākums 22:30. Filmas tiek demonstrētas oriģinālvalodā ar angļu subtitriem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!