Foto: LETA

Laiski gozējoties labu reitingu, vispāratzītas kvalitātes un augsta sabiedrības uzticības līmeņa saulītē, dažreiz var iesnausties un nepamanīt, ka pulkstenis nepielūdzami tikšķ. Nepamanīt, ka esam atpalikuši gan no laika, gan modernās pasaules. Diemžēl Latvijas Radio (LR) valdes locekles Sigitas Roķes pasūtītā un Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) prezentētā funkciju audita rezultāti zvana ļoti skaļus trauksmes zvanus, skaidri pasakot, ka tas, kas bija labs vakar un, iespējams, ir arī šodien, tāds var nebūt rīt. Citiem vārdiem, ne vienmēr uz izlaidumu pirktais uzvalks būs stilīgs arī pēc gadiem desmit.

"Deloitte Latvia" veiktais LR funkciju audits ir atklājis daudzas nepatīkamas, satraucošas un, patiesību sakot, skarbas lietas. Būtībā ir konstatēts, ka LR ir kā smagnējs kuģis, kurš jau gadiem dreifē pēc nejauši uzņemta kursa, bet tā administratīvais aparāts ir uzblīdis tiktāl, ka struktūrvienību funkcijas ir sajukušas vienā putrā, kamēr vienota satura veidošana ir atstāta otrajā plānā. Satura, kurš ir LR stūrakmens, kurš bieži ir izcils un kuru veido vieni no labākajiem žurnālistiem Latvijā, neefektīvas, smagnējas, sadrumstalotas un decentralizētas organizatoriskās struktūras dēļ strādājot garākas darba stundas un saņemot nepelnīti mazāku atalgojumu, nekā vajadzētu. Uz to neskaitāmas reizes ir norādījusi arī LR darbinieku arodbiedrība. Tieši par šiem cilvēkiem – LR darbiniekiem ¬– ir jādomā, un tieši viņu, nevis administrācijas intereses jāliek pirmajā vietā.

NEPLP mērķis ir mūsdienīgs sabiedriskais medijs, un Roķei 6. jūlija padomes sēdē tika doti vairāki konkrēti uzdevumi, starp kuriem ir arī izstrādāt un ieviest jaunu LR struktūru, ņemot vērā funkciju auditā izdarītos secinājumus un izteiktos ieteikumus. Bumba ir LR valdes laukuma pusē, situācija LR ir ļoti satraucoša, un NEPLP prasīs taustāmus rezultātus. LR valdes loceklei Roķei ir jārīkojas nekavējoties, jo ir skaidrs – ja pārmaiņas nenotiks tagad, tad vēlāk, iespējams, būs jau par vēlu. Turklāt šis process jāskata arī LR darbinieku algu jautājuma kontekstā, jo, pirmkārt, ir acīmredzams, ka rezerves iespējams atrast arī uzņēmuma iekšienē. Otrkārt, NEPLP kā pirmo nākamā gada budžeta prioritāro pasākumu vidējam termiņam, kas vērsts uz elektronisko plašsaziņas līdzekļu nozares attīstību, izvirzījusi tieši LR darbinieku atalgojuma palielināšanu, šim mērķim no Finanšu ministrijas prasot 914 000 eiro. Taču vienlaikus ir ļoti svarīgi izveidot loģisku un taisnīgu atalgojuma sistēmu LR.

"Deloitte Latvia" auditori konstatējuši, ka LR pašreizējais organizatoriskais modelis apgrūtina uzņēmuma attīstību gan radošajā, gan tehnoloģiju jomā. Turklāt organizācijas struktūra ir izteikti plakana un horizontāli veidota, kas būtiski apgrūtina LR vadības kontroles funkciju un rada problēmas ar varas sadalījumu un darbinieku motivāciju. Rezultātā atbildības vietā sāk valdīt vispārēja bezatbildība, kad visi it kā atbild par visu, bet patiesībā neviens ne par ko.
LR jau gadiem netiek nodrošināta personālvadības funkcija, jo, kā atzīst Roķe, uzņēmumā personāla daļas gluži vienkārši nav. Turklāt, lai spētu pilnvērtīgi funkcionēt, jāpārskata arī LR kanālu amatu struktūras uzbūves principi, jo šobrīd LR organizatoriskā struktūra ir nevienlīdzīga.

Neefektīva ir arī pašreizējā finanšu plānošanas kārtība un uzraudzība, kas ir viena no lielākajām problēmām un kur nepieciešama tūlītēja rīcība. Katra kanāla direktoram ir apvienota atbildība gan par saturu, gan par savā pārraudzībā esošā LR kanāla budžeta izpildi, tādējādi radot situāciju, kurā vieni un tie paši cilvēki vienlaikus atbild par darbu pasūtīšanu, realizāciju un rezultātu vērtēšanu, turot savās rokās arī naudas maku. Turklāt arī budžeta plānošanas un vadības atskaišu veidi ir pārāk dažādi, tiek izmantotas dažādas atskaišu sistēmas. Savukārt darbinieku atalgojuma sistēma, kas veido lielāko budžeta daļu, nav motivējoša, tādējādi apgrūtinot medija izaugsmi. Tāpat, lai arī LR rīcībā ir pamatīgi cilvēkresursi, tostarp ziņu redakcijā vien strādā vairāk nekā 40 cilvēku, satura veidošana ir apgrūtināta organizatorisku iemeslu dēļ – sadarbība starp struktūrvienībām ir vāja, pastāv izteikta decentralizācija un katra kanāla direktors atbild tikai par savu kanālu, faktiski radot situāciju, ka LR iekšienē darbojas vairāki savstarpēji maz saistīti un pat autonomi uzņēmumi. Tieši tāpat nepastāv vienota projektu koordinācija. Tā rezultātā cieš darbinieki, no kuriem daudzi spiesti strādāt garākas stundas un saņemt zemāku atalgojumu.

No funkciju audita izriet, ka LR organizatoriskā struktūra ir nepārskatāma, horizontāla, haotiska un decentralizēta. Uzņēmuma turpmākai attīstībai nepieciešams to pārveidot, izmantojot labāko Eiropas sabiedrisko mediju pieredzi. NEPLP Roķei ir devusi šādu uzdevumu, un, tikai ejot šo ceļu, varam izveidot LR, kurš ilgtermiņā būs mūsdienīgs, efektīvs un moderns, un īstenot arī lielo virsmērķi – izveidot vienotu, spēcīgu, finansiāli un redakcionāli neatkarīgu sabiedrisko mediju, kurš vairs nav spiests darboties reklāmas tirgū.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!