Foto: Vida Press

Pirmdien, 17. jūlijā, sākas seriāla "Game of Thrones" ("Troņu spēle") pēdējā sezona, kas būs īsāka, nekā iepriekš to esam piedzīvojuši – vien septiņas sērijas. Par godu tam, ka seriāls tuvojas savam noslēgumam, piedāvāju atskatīties uz pāris svarīgiem personāžiem, kuriem nobeigumā ir vislielākās izredzes nokļūt Dzelzs tronī.

Ārja Stārka

Foto: Vida Press
Seriālā ir redzētas dažādas neiedomājamas lietas, tomēr neviena no tām nestāvētu klāt Stārku dzimtas dumpinieciskākajai atvasei sēžam Dzelzs tronī. Tādas Vesterosas meiteņu fantāzijas kā prinči baltā zirgā Ārjai izraisa patiesu riebumu. Prinča vietā meitene labprātāk iztēlotos spēcīgu bruņinieku, un vispār ideāli, ja bruņinieka vietā būtu viņa pati.

Tiesa, ņemot vērā pēdējo sezonu notikumus, topošās bruņinieces karjeru sāk nomainīt kaut kas savā ziņā pat stilīgāks (cilvēku slepkavošana gan nav nekas stilīgs, saprotiet). Stārku ğimenes šokējošo trağēdiju rezultātā radušās spēcīgās psiholoğiska rakstura traumas, kā arī spilgti neliešu tēli Ārju ir ietekmējuši tiktāl, ka rokās jāņem duncis. Jo kurš gan cits, ja ne pati, sodīs visu pasauli par tās nežēlību pret Stārku ğimeni?

Iespējamība: Pavisam niecīga, jo, kaut arī tas būtu pret Ārjas uzskatiem, seriālā ne vienu vien reizi esam piedzīvojuši ironijas visdažādākās izpausmes.

Sērsija Lanistere

Foto: Vida Press
Dažkārt sacensībās ir droši likt likmes uz tiem, kuri uzvarējuši iepriekš. Šajā gadījumā nonākam pie Sērsijas, kura, lai arī jau patreiz ieņem Dzelzs troni, diezin vai būtu saucama par uzvarētāju. Nesaņēmusi pietiekamu audzināšanas un mīlestības devu no vecākiem, Sērsija tā arī nekad nav iemācījusies nedomāt tikai par sevi un sev apkārtējo noniecināšanu.

Šāda tuvredzība viņai bieži vien ir nesusi īslaicīgas uzvaras, kuras tikpat bieži ir pārvērtušās par zaudējumiem. Piemēru tam ir daudz, kaut vai tā pati Augstā Zvirbuļa (High Sparrow) iznīcība, kas drīz vien nesa Sērsijas pēdējā dēla Tomena nāvi. Tas viss beigu beigās noved pie pareğojuma, kuru redzējām 4. sezonas sākumā. Tajā Sērsija, vēl būdama pusaudze, uzzināja, ka savā nākotnē apprecēs karali, zaudēs visus trīs no saviem bērniem un beigās pati kļūs par karalieni.

Iespējamība: Jautājums "Vai?" pārtop par "Cik ilgi?". Palikusi ir vēl tikai pēdējā daļa no pareğojuma, kas sola daudz jaunāku un skaistāku karalieni, kura Sērsiju gāzīs no troņa. Visticamāk, paši arī ļoti labi nojaušam, kura tā ir.

Dinerīsa Targārjena

Foto: Vida Press
Jau kopš 2. sezonas ar nepacietību esam gaidījuši to brīdi, kad Dinerīsa ar saviem pūķiem beidzot dosies pāri jūrai, lai ieņemtu pelnīto troni. Šo brīdi sagaidījām tikai pašās 6. sezonas beigās, kas nozīmē visai spraigu un aizraujošu jaunās sezonas sākumu. Daudzie seriāla notikumi jau vairākkārt ir pierādījuši, cik lieliska valdniece karaļvalstij būtu Dinerīsa.

Cietsirdīga un tomēr taisnīga savos lēmumos, Targārjenu pēdējā pilnasinīgā atvase ir izrādījusi nepieredzētu atjautību lēmumu pieņemšanā. Pat visbezcerīgākās situācijas vienmēr ir beigušās ar ienaidnieku sakāvi, kā arī jaunu sabiedroto pieplūdumu. Par Dinerīsas vietu Dzelzs tronī šaubu nav nevienam.

Iespējamība: Ļoti augsta, tomēr jāatceras, ka šajā stāstā ne viss vienmēr notiek kā gribētos un pat visiemīļotākie personāži mēdz piemeklēt galu visneiedomājamākajos veidos. Tāpat māc bažas par Targārjenu dzimtai piemītošo trakumu, kas savus upurus piemeklē tikai cienījamā vecumā. Dinerīsa, kā zināms, vēl ir gados jauna.

Džons Snovs

Foto: AP/Scanpix
Diezin vai būtu droši apgalvot, ka Stārku ārlaulības bērns ir sācis pilnībā no nulles, kā nekā, ne kuram katram palaimējas izaugt kādā no valdnieku ğimenēm. Pat ja tā, Snovs vienmēr ir zinājis savu vietu, lai arī cik zemu stāvoša tā nebūtu. Tieši šī pieticība, kā arī varonība īstajās vietās un pareizajos laikos šo tēlu padara tik ļoti tīkamu.

Diemžēl katram personāžam ir arī savi mīnusi. Snovam tas ir naivums pret apkārtējo pasauli, kas viņam pat burtiski maksāja dzīvību. Vismaz iepriekš noteikti, jo spēja mācīties no kļūdām nu jau jaunajam Ziemeļu valdniekam atņēma visas cerības par cilvēku labajām īpašībām, nemaz nerunājot par nākotni, kura diez ko gaiša vairs neizskatās.

Iespējamība: Pusi uz pusi. Var jau būt, ka palikt par Ziemeļu valdnieku arī nav nemaz tik slikti. Tomēr spriežot pēc diezgan pārsteidzošā atklājuma par Snova īstajiem vecākiem (Stārku un Targārjenu asinis!), ir skaidrs, ka liktenis šim puisim ir lēmis lielas lietas, vienalga vai viņš pats to vēlas vai nē.

Sansa Stārka

Foto: Vida Press
Ja Ārja nekad mūžā nevēlētos kļūt par lēdiju, Sansai tas bija viņas mūža lielākais sapnis. Ar uzsvaru uz pagātnes formu, jo, kaut arī abas māsas ir pilnīgi pretstati viena otrai, traumētas viņas tika diezgan līdzīgi. Ja Ārja ir sākusi iet tumšā virzienā, no kura atpakaļceļa nebūs, Sansa sāk kļūt aukstasinīga, kaut arī ne bez tālredzīgas domāšanas. Kā jau īstai lēdijai "Troņu spēļu" nežēlīgajā pasaulē tas pieklājas.

Ja tā padomā, nav nekāds brīnums, ka augstās pozīcijās seriālā atrodas tikai garā spēcīgi un norūdīti kā sieviešu, tā arī vīriešu personāži. Stārku dzimtas bērnu izaugsme to ir atspoguļojusi ļoti spilgtos veidos.

Iespējamība: Pavisam neliela, jo pēc visa tā, ko Sansa ir piedzīvojusi kopā ar Lanisteriem, neviens nejustos pārsteigts ja Karaļa ostā (King's Landing) viņa vairs nevēlētos spert kāju. Protams, arī valdīšana pār Ziemeļiem nebūtu nemaz tas sliktākais scenārijs.

Tirions Lanisters

Foto: Vida Press
Ja sarindojam Vesterosas lielākos dūžus pēc viņu intelekta, Tirions atrastos vismaz pirmajā pieciniekā. Ja reiz nav paveicies ar fiziskajiem dotumiem, nemaz nerunājot par aizspriedumaino nicinājumu no apkārtējo puses, vajag izmantot to, kas paliek pāri. Aptuveni šāds ir Tiriona moto, un tas Lanisteru pundurim ir palīdzējis ne tikai nokļūt visai augstās pozīcijās, bet arī izkļūt no ļoti neapskaužamām situācijām.

Tāpat seriālā vairākkārt ir pierādījusies Tiriona līdzjūtība pret personāžiem, kuri tiek nepamatoti aizskarti, jo īpaši tad ja tie nav spējīgi pretoties. Un tas viss, nemaz nepieminot paciešamākā Lanistera žūpošanu un dzīves baudīšanu, ar kādu nelaiķa karalis Roberts Barateons varētu tikai lepoties.

Iespējamība: Pārsteidzoši maza, jo kaut gan labāku karali iedomāties nav iespējams, Tirionu visvieglāk iztēloties būtu padomnieka lomā, kas patiesībā izklausās gandrīz tikpat labi.

Džeimijs Lanisters

Foto: Vida Press
Turpinot par bēdīgi slavenajiem Lanisteriem, arī Džeimijs nešķiet nemaz tik slikts kandidāts Vesterosas karaļa lomai. Var jau būt, ka tik cinisku un nežēlīgu personību Dzelzs tronim nav vēlmes pat tuvumā redzēt, tomēr, iepazīstot viņa tēlu tuvāk, kļūst skaidrs, ka nemaz tik slikts Džeimijs vis nav. Zaudējis savu lielāko lepnumu jeb labāko zobenkaujas prasmi visā karaļvalstī, Karaļkāvis (Kingslayer) kļuvis pieticīgāks, beidzot atklājot savu gaišāko pusi.

Būdams vislabāk audzinātais no Lanisteriem, Džeimijs ļoti apzinās lojalitātes, kā arī goda un cieņas nozīmi. Tiesa gan neiztiekot bez savu uzskatu izpaušanas brīžos, kad viņaprāt tas ir visvairāk nepieciešams. Par to visspilgtāk liecina iemesls, kādēļ Džeimijs vispār savulaik pieņēma izšķirošo lēmumu noslaktēt Trako karali (Mad King). Diemžēl, par personāža godprātīgo sirdi tas pārliecināja tikai skatītājus, jo šo faktu seriālā zina tikai neliela daļa varoņu.

Iespējamība: Ne pārāk liela, jo Džeimija plānos iecere doties valdnieka pēdās nekad pa īstam tā arī nav bijusi. Pagaidām lielāku intrigu rada Džeimija vēl nezināmais viedoklis par Sērsijas patreizējo pozīciju, tādēļ paralēles ar Trakā karaļa likteni varam vilkt jau tagad.

Īkstītis (Littlefinger)

Foto: Vida Press
Ir grūti ignorēt arī tos personāžus, kuri, lai arī nav dzimuši kādā no karaliskajām dzimtām, no pirmā acu uzmetiena varētu iestāstīt pretējo. Viens no tiem ir Pītairs Beilišs jeb Īkstītis. Par viņa patiesajiem nodomiem un sev nostādītajiem gala mērķiem mums vēl šobrīd nekas nav zināms, bet fakts, ka tādi eksistē, un pie tam vēl ļoti ambiciozos augstumos – par to nav ne mazāko šaubu.

Ar Beiliša prasmi izmantot apkārt esošos apstākļus un personāžus sava labuma iegūšanai, neatkarīgi no viņu vēlmēm, varētu sacensties tikai zirneklis Variss. Atliek tikai paskatīties uz Īkstīša ceļu no Mantziņa (Master of Coin) līdz Veilas valdniekam, lai kļūtu skaidrs par viņa spēju meistarīgi aptīt ap pirkstu sev apkārtējos.

Iespējamība: Nav zināms, jo Beiliša plāni attiecībā uz Dinerīsas gaidāmo ierašanos Vesterosā ir tikpat neskaidri, kādi tie ir pret Stārkiem. Katrā ziņā var droši apgalvot, ka seriāla beigās Beilišs noteikti atradīsies kādā no augstākajām pozīcijām.

Nakts Karalis (The Night King)

Viss šis ļembasts par un ap to, kurš no personāžiem tad beigu beigās sildīs Dzelzs troni, liek aizmirst par lielāko problēmu,jeb ziemu. Šons Bīns to mums visiem jau no seriāla pirmsākumiem ir skandinājis – ziema beidzot ir pienākusi. Un līdzi tā sev ir atnesusi negaidītus ciemiņus. Viens no tiem ir Nakts karalis jeb otrpus Mūra mītošo ledus zombiju valdnieks.

Neko daudz no šī ļaundara līdz šim redzējuši neesam, tomēr iespaids jau ir atstāts visai pamatīgs. Pārdabiskas īpašības, kas iekļauj pārcilvēcisku spēku, kā arī spēju jebkurā brīdī papildināt armiju ar saviem, kā arī ienaidnieku kritušajiem, Nakts karalim nodrošina gandrīz pārliecinošu triumfu.

Iespējamība: Liela, jo šobrīd Vesterosas politikā notiekošais liek šaubīties par to, vai Džons Snovs vispār spēs laicīgi apvienot tās sadrumstalotos spēkus, jo diez vai Nakts karaļa plānos ir piebremzēt, kur nu vēl kaut kur lieki apstāties.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!