Foto: F64

Jauniešu biznesa projektu konkursa "Radām novadam" komanda "SkateForest" Jelgavas novadā plāno izveidot brīvdabas parku, kuru novērtēs gan slidot gribētāji, gan kultūrvēstures cienītāji.

"SkateForest" komanda iecerējusi dabas trasi izveidot kā Latvijas kontūru, sadalot to četros kultūrvēsturiskajos novados. Dodoties trasē, apmeklētāji visā tās garumā varēs aplūkot Latvijas populārāko apskates objektu miniatūras, piemēram, Sv. Pētera baznīcu, Turaidas pili, no māla vai koka veidotu Kuldīgas ķieģeļu tiltu. Neizpaliks arī Latvijā visbiežāk sastopamo savvaļas dzīvnieku un putnu koka figūras. Savukārt ar redzēto sīkāk varēs iepazīties, izlasot komandas veidotos objektu aprakstus populārākajās valodās.

"Īpašu burvību šis parks iegūs ziemas sezonā, kad tas kļūs par ziemas pasaku mežu. Ziemas priekus parkā varēs baudīt trijos veidos – slidojot, slēpojot un dodoties pastaigās. Ne tikai trases forma un apskates objekti, bet arī slidošanas trase mežā padaru šo parku unikālu un īpašu. Slidošana caur mežu ļaus apmeklētājiem vēl nebijušā veidā izbaudīt dabas burvību, turklāt dienas tumšajā laikā trase tiks izgaismota ar krāsainiem gaismas efektiem," skaidro "SkateForest" pārstāve Alīna Tropina.

"SkateForest" dalībniece Tropina neslēpj, ka projekta ideja radusies, strauji tuvojoties Latvijas simtgadei. Šis apstāklis mudinājis trasē izcelt dzimtenes motīvus. Savukārt sportiskos elementus trasē iekļaut dīdījis pašu komandas dalībnieču aktīvais dzīvesveids. "Vēlamies radīt vietu, kur apvienot patīkamo ar veselīgo. Un kāpēc gan to nedarīt slidojot?" vaicā Tropina.

Komandas iecerētajai brīvdabas slidotavai Tropina līdzīgas Latvijā nezina, jo, lai gan vairākos parkos ziemā darbojas distanču slēpošanas trases, slidotāji nereti ir spiesti pulcēties vien ledus hallēs. "Ar šāda veida atpūtas parku mēs vēl vairāk izcelsim Jelgavas novada pozīciju kā Latvijas sirdi, piesaistot gan vietējos, gan ārzemju apmeklētājus," pauž "SkateForest" pārstāve Tropina.

Komanda sagaida, ka interesi par brīvdabas slidotavu izrādīs gan Latvijas ģimenes, gan aktīvās atpūtas piekritēji, kas sportošanu vēlas savienot ar skaistāko valsts vietu iepazīšanu. Trasi novērtēs arī ārzemju tūristi, kuriem nav gana daudz iespēju apceļot visu Latviju. "SkateForest" darbosies arī skolēnu grupu un uzņēmu piesaistei, piedāvājot pasākumus dalībnieku saliedēšanai.

Komanda šobrīd meklē parkam piemērotāko vietu. Tāpat noris biznesa plāna izstrāde, rēķinoties, ka Latvijas ziemās trasei jāstrādā arī tad, ja termometra stabiņš nav noslīdējis zem nulles. "SkateForest" izskata arī potenciālo sadarbību ar citiem uzņēmumiem, kā arī lūko rast iespējas piesaistīt finansējumu.

"Lai arī mūsu projektam būs nepieciešamas apjomīgas investīcijas, šis projekts būtu lieliska dāvana Latvijai un tās iedzīvotājiem valsts simtgadē. Tāpēc mēs piedāvāsim mūs atbalstīt pašvaldībām, kas ir spēcīgas, kā arī spēs palīdzēt sasniegt mērķi," pauž Tropina.

"SkateForest" komandu veido piecas Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) studentes no dažādām Latvijas pilsētām. "Lai arī no Jelgavas novada neesam neviena, tas tikai stimulē mūs iepazīt pavisam citu Latvijas novadu – tā tradīcijas, īpatnības un attīstības potenciālu," teic Tropina.

Konkursa "Radām novadam" mērķis ir dot iespēju apliecināt sevi talantīgiem un uzņēmīgiem Latvijas jauniešiem, izstrādājot un īstenojot dažādus biznesa projektus Latvijas novados.

Konkursu organizē biedrība "Radām novadam" sadarbībā ar portālu "Delfi". Konkurss īstenots "Erasmus+: Jaunatne darbībā" un Izglītības un zinātnes ministrijas Jaunatnes politikas valsts programmas 2017. gadam valsts budžeta finansējuma ietvaros.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!