Foto: Edgars Groševs

Sestdien, 5. augustā, Cēsu pils parka estrādē bija baudāms šīsvasaras Cēsu Mākslas festivāla vērienīgākais notikums – argentīniešu komponista Osvaldo Golihova operas "Ainadamar" pirmuzvedums Latvijā. Gādājot par to, lai to redzētu pēc iespējas plašāks skatītāju loks operas ierakstu vēl gadu būs iespēja noskatīties mobilajā lietotnē "LMT Straume", kā arī LMT Mājas viedtelevīzijā, portālu "Delfi" informē festivāla rīkotāji.

Uzvedumā piedalījās izcili solisti, kas guvuši atzinību šī opusa atskaņošanā citviet pasaulē, pašmāju operas solisti, Latvijas Radio kora dziedātājas un Liepājas Simfoniskais orķestris Andra Pogas vadībā. Operas pirmuzveduma režisors – Viesturs Kairišs.

Argentīniešu komponista Osvaldo Golihova opera ir viens no 21. gadsimta spilgtākajiem pienesumiem operžanrā, un tā guvusi grandiozus panākumus lielākajos ASV opernamos, kā arī Austrālijā, Spānijā un daudzās citās vietās pasaulē.

Opera "Ainadamar" (no arābu valodas – "asaru avots") ir kaislīgs un dramatisks stāsts par rakstnieku Federiko Garsiju Lorku un aktrisi Margaritu Širgu. Operas pamatā ir trimdā Urugvajā dzīvojošās Margaritas atmiņas par vairākus gadu desmitus seniem notikumiem Spānijā – Lorkas lugas "Mariana Pineda" uzvedumu Širgas teātrī un 1936. gadu, kad Lorka atsakās braukt kopā ar Širgu uz Latīņameriku, bet par spīti draugu brīdinājumiem dodas uz dzimto Granādu, kur viņu nenoskaidrotos apstākļos noslepkavo.

Operas "Ainadamar" Cēsu koncertuzvedumā Federiko Garsijas Lorkas lomā iejutās Marina Pardo, kas Lorkas lomu dziedājusi Spānijas pirmuzvedumā un pēc tam ar lieliem panākumiem piedalījusies Filadelfijas operas iestudējumā. Margaritas Širgu lomā redzējām Mariju Inohosu-Montenegro, kas šo lomu dziedājusi vairākos iestudējumos, tostarp Filadelfijas operā, kur guvusi preses atsauksmi – "vokāli un skatuviski viņa ir kā sapnis". Trešais viessolists Cēsu iestudējumā bija Alfrēdo Tehada – pieredzējis flamenko dziedātājs ar enerģētiski spēcīgu skatuvisku pievilcību un lielu pieredzi daudzos Spānijas mūzikas namos.

Uzvedumā piedalījās arī Latvijas solisti: Sonora Vaice, Mihails Čuļpajevs, Rihards Millers un Rihards Mačanovskis, Latvijas Radio kora dziedātājas Inita Vindava, Inga Martinsone, Gundega Krūmiņa, Kristīne Barkovska, Santa Kokina, Ilze Bērziņa, Iveta Romancāne, Dace Strautmane, un Liepājas Simfoniskais orķestris Andra Pogas vadībā.

Jau ziņots, ka Cēsu mākslas festivāls šogad notiek no 15. jūlija līdz 19. augustam. Plašāk par programmu – festivāla mājaslapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!