"Piedzīvo 10 dienas, 152 kilometrus, 200,000 soļus - Siguldas katoļu draudzes svētceļojums 3 minūtēs," ar šādiem vārdiem draudzes "Facebook" kontā pieteikts ceturtdien, 17. augustā, publicētais vidusskolnieces Līvas Pūkas veidotais videoklips ar atskatu uz spilgtākajiem mirkļiem, draudzei šogad ejot svētceļojumā uz Aglonu.

Svētceļojumam uz Vissvētākās Jaunavas Marijas debesīs uzņemšanas svētkiem Aglonā veltīto video, kura fonā skan savulaik populārās grupas "Kelly Family" solista Patrika Maikla Kellija dziesma "Shake away" (tulkojumā "Nomest"), īsā laikā apskatījuši daudzi interesenti.

Siguldas katoļu draudzes prāvests Rihards Rasnacs portālam "Delfi" teic, ka video tapis un "Facebook" nopublicēts, lai informētu un stāstītu par draudzes locekļu gaitām. "Draudze ir līdzīga ģimenei. Lai piederīgie zinātu, ko pārējie dara un kā viņiem iet, "Facebook" kontā ievietojam fotogrāfijas un video. Daudzi nevarēja paši doties līdzi svētceļojumā, bet varēja tajā būt klāt caur fotogrāfijām, tagad arī caur video," video tapšanas un publiskošanas iemeslus min prāvests.

Savukārt video autore Līva Pūka portālam "Delfi" atklāj – sākotnēji neesot bijusi doma veidot video, bet gan iecerēts svētceļojumu atspoguļot fotogrāfijās. Tomēr drīz vien viņa nolēmusi citādi.

"Gribēju arī nofilmēt mirkļus, kas raksturo svētceļojumu. Lai varētu atskatīties tie, kas gāja, un dotu priekšstatu tiem, kas vēl nav gājuši," par video tapšanu klāsta Līva. Safilmētā materiāla samontēšana trīs minūtes garajā klipā meitenei esot prasījusi "pāris stundas". Mūzika piemeklēta, atsaucot atmiņā Jauniešu dienās Aizkrauklē dzirdēto Patriku Kelliju un tur atskaņoto mūziku. "Shake away" šķitusi vispiemērotākā dziesma.

Noieto soļu daudzumu Līva izrēķinājusi, izmantojot "google" piedāvātās iespējas. Līva stāsta, ka sapņo kļūt par žurnālisti, bet kopš bērnības aizraujas ar fotogrāfiju un filmēšanu. Skolā, kur viņa šogad uzsāks mācības 12. klasē, vina ir fotoreportiere. Viņa gada beigās par aizvadītajiem mācību mēnešiem parasti gatavo videoklipus.

"Pirmo reizi mans klips ir nonācis pie plašākas publikas. Līdz šim tādas iespējas man nebija," gandarījumu par izveidoto video neslēpj siguldiete.

Siguldas katoļu draudzē ir pietiekams skaits aktīvu jauniešu, teic Rasnacis, piebilstot, ka, "protams, vienmēr gribas, lai ir vairāk". Līdz šim draudzē organizēti fotografēšanas kursi, šajā sezonā būšot video apmācība, bet nākotnē jaunieši varēs apgūt iemaņas skaņu režijā.

"Man pašam personīgi arī šīs lietas interesē, gribējās, lai arī draudzes jaunieši apgūst. Baznīcā ir apskaņošanas tehnika, arī svētceļojumā vajadzīgs mikrofons, skaņošana. Lai mācās īkoties," savas ieceres raksturoja prāvests.

Vissvētākās Jaunavas Marijas debesīs uzņemšanas svētki, kas tiek svinēti 15. augustā, ir vieni no gada lielākajiem Marijai veltītajiem svētkiem. Tradicionāli Latvijā šie reliģiskie svētki visplašāk tiek svinēti Aglonas bazilikā, kurp katru gadu kājām dodas svētceļnieku grupas no Latvijas un citām valstīm.

Dievmātes debesīs uzņemšanas svētki ir vissenākie Jaunavai Marijai veltītie svētki. Austrumu baznīcā šos svētkus svinēja jau ap 450. gadu, bet Francijā tie tika svinēti jau 6.gadsimtā. Latvijas teritorijā šo tradīciju aizsāka dominikāņu mūku ordenis, kas 1700. gadā uzbūvēja tagadējās Aglonas bazilikas priekšteci – koka dievnamu – un sāka īpašā veidā godināt dievmāti.

Šie svētki katru gadu pulcē tūkstošiem katoļu un citu konfesiju ticīgo. Vissvētākās Jaunavas Marijas debesīs uzņemšanas svētki atzīti par valsts nozīmes pasākumu, kam tiek piešķirti līdzekļi arī no valsts budžeta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!