Foto: Publicitātes foto

Latvijas Nacionālajā operā 23. oktobrī uzstāsies pazīstamais grieķu izcelsmes krievu diriģents Teodors Kurtenzis (Teodor Currentzis), kurš ar koncertu Rīgā uzsāks savu Eiropas turneju, portālu "Delfi" informē koncerta rīkotāji no festivāla "Baltijas muzikālās sezonas".

Kā uzsver koncerta rīkotāji, Teodors Kurentzis vairāk līdzinās rokzvaigznei nekā klasiskās mūzikas diriģentam. Grieķijas Nacionālās konservatorijas un Sanktpēterburgas Konservatorijas absolventam ir izdevies kļūt par vēl nebijušu parādību uz pasaules skatuves. Viņš šogad atklāja prestižo Zalcburgas festivālu. Kurentza vadībā orķestris un koris "MusicAeterna" izpildīja Mocarta "Rekviēmu" un operu "Tita žēlsirdība", izpelnoties vētrainu skatītāju sajūsmu.

Teodors Kurentzis un viņa vadītie orķestri vairākkārt tikuši nominēti "Grammy" balvai, bet 2017. gadā diriģents un "MusicAeterna" kļuva par BBC "Music Magazine Opera Award" prēmijas laureātiem, pateicoties Mocarta operas "Dons Žuans" ierakstam. 2016. gadā Kurentzis ieguva savu trešo "ECHO Klassik" balvu.

2017. gada pavasarī Kurentzis parakstīja līgumu ar slaveno vācu orķestri "SWR Orchestra", tādējādi kļūstot par tā galveno diriģentu 2018./2019. gada sezonā. Viņš vairākkārt aicināts ieņemt pasaules labāko orķestru viesdiriģenta lomu, bet 2008. gadā kļuva par Džuzepes Verdi operas "Dons Karloss" iestudējuma režisoru Parīzes Operā. Šis iestudējums ieguva jūsmīgas kritiķu atsauksmes. Kurentza un Parīzes Operas sadarbība vainagojās ar kopprojektu ar Novosibirskas Operas un baleta teātri – Verdi operas "Makbets" iestudējumu.

Par izrāvienu diriģenta karjerā kļuva projekts "Mocarta triloģija – "Da Ponte Permā", kas Teodora Kurentza vadībā tika īstenots vairāku gadu garumā, piedaloties dažādiem režisoriem un māksliniekiem: "Cosi fan tutte" / "Tā dara visas" (2011., režisors Matiass Remuss), "Le nozze di Figaro"/"Figaro kāzas" (2012., režisors Filips Himmelmans) un "Don Giovanni" / "Dons Žuans" (2014., režisore Valentīna Karrasko).

Diriģenta kopdarbs ar pasaulslaveno avangarda režisoru Robertu Vilsonu – iestudējums "Traviata" (2016., sadarbībā ar Permas operu, "Unlimited Performing Arts", Dānija, "Landestheater Linz", Austrija, un "Les Théâtres de la Ville de Luxembourg", Luksemburga) – kļuva par īpaši oriģinālu šīs Verdi operas interpretāciju, un, pateicoties tai, diriģents ieguva savu septīto "Zelta maskas" balvu.

Teodors Kurentzis ir arī Starptautiskā Djagiļeva festivāla un projekta "Teritorija" mākslinieciskais vadītājs.

23. oktobrī Latvijas Nacionālās operas telpās skanēs Sergeja Prokofjeva Pirmā simfonija, Dmitrija Šostakoviča Devītā simfonija un viņa Otrais klavierkoncerts (solists – pianists Aleksandrs Meļņikovs). Teodors Kurentzis diriģēs savu orķestri "MusicAeterna".

Biļetes uz koncertu pieejamas "Biļešu paradīzes" kasēs un internetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!