Foto: F64
Latvijas futbola izlase svētdien "Skonto" stadionā 2018.gada Pasaules kausa kvalifikācijas turnīra spēlē pret B apakšgrupas līderi Šveici cieta zaudējumu ar rezultātu 0:3 (0:1), turpinot sev rekordgaro neveiksmju sēriju.

Šveices izlasē vārtus guva Hariss Seferovičs, Blerims Džemaili, kurš nerealizēja arī 11 metru soda sitienu, kā arī Rikardo Rodrigess, kurš savukārt iesita "pendeli".

Latvijas izlase cieta devīto zaudējumu pēc kārtas, turpinot "uzlabot" savu antirekordu. Jau vēstīts, ka ceturtdien Aleksandra Starkova trenētā komanda viesos ar 1:3 atzina Ungārijas pārākumu. Pirms desmit gadiem Latvijas izlasei bija septiņu zaudējumu sērija, savukārt pēdējo reizi komanda uzvarēja pērn septembrī, kad 2018.gada Pasaules kausa kvalifikācijas spēlē viesos ar 1:0 uzvarēja Andoru, taču pēc tam sekojušas deviņas neveiksmes pēc kārtas.

Tikmēr Šveices izlase kvalifikācijas turnīrā vēl nav zaudējusi, izcīnot astoņus panākumus, piedevām pēdējās sešās spēlēs tā nav ielaidusi vārtus.

Viesi rezultātu atklāja jau devītajā minūtē, kad vārtus Šveices izlasei guva Hariss Seferovičs, šajā epizodē neveikmīgi nospēlējot Latvijas izlases vārtsargam Andrim Vaņinam.

Pēc centrējuma Seferovičs no tuvas distances ar pēdas malu pasita bumbu uz vārtiem, bumbai izspurdzot starp Vaņina rokām, trāpot pa stabu un šķērsojot vārtu līniju.

Šveicei piederēja pārsvars, taču arī Latvijas centās izveidot kādu pretuzbrukumu, pēc viena no tādiem 25.minūtē bīstami sitot Oļegam Laizānam, taču pretinieku vārtsargs Jans Zommers bumbu atvairīja, Latvijai tiekot pie stūra sitiena.

Tikmēr 31.minūtē Šveice ieguva lielisku iespēju pārsvaru dubultot, jo ieguva tiesības izpildīt 11 metru soda sitienu, kad pretinieku soda laukumā nogāza Latvijas izlases kapteinis Kaspars Gorkšs. "Pendeli" izpildīja Blerims Džemaili, taču bumbu rādīja krietni virs Vaņina sargāto vārtu pārliktņa.

Arī atlikušajā laikā bīstamāki bija šveicieši, tomēr rezultāts vairs nemainījās.

Savukārt otrā puslaika sākumā šveiciešiem bija vēl lielāks pārsvars. Vispirms labu iespēju neizmantoja Džemaili, taču tieši viņš 55.minūtē reabilitējās, pēc ļoti skaistas saspēles panākot 2:0. Džemaili saņēma teicamu piespēli no Seferoviča, ātrā tempā apspēlēja Vaņinu un no asa leņķa ieraidīja bumbu tukšos mājinieku vārtos.

Tikmēr vēl pēc trim minūtēm viesi otro reizi ieguva tiesības izpildīt 11 metru soda sitienu, šoreiz savā soda laukumā noteikumus pārkāpjot Aleksandram Solovjovam, kurš pretinieku saķēra aiz krekla un norāva Šveices futbolistu zemē.

Otro "pendeli" izpildīja Rikardo Rodrigess, kurš bija nekļūdīgs.

Turpinājumā Starkovs veica trīs maiņas, laukumā sūtot Gļebu Kļuškinu, Dāvi Ikaunieku un Jevgēņiju Kazačoku, taču tas neko daudz nemainīja, jo Šveicei joprojām bija liels pārsvars. Pretinieki izveidoja vēl vairākas labas iespējas, bet rezultāts vairs nemainījās.

Kā ierasts, Latvijas izlases vārtus sargāja Vaņins, bet pārējie laukuma spēlētāji bija izvietoti pēc shēmas 5-3-2. Aizsardzības līniju veidoja Vitālijs Maksimenko, Ņikita Koļesovs, Kaspars Gorkšs, Kaspars Dubra un Aleksandrs Solovjovs, laukuma vidusdaļā darbojās Oļegs Laizāns, Edgars Vardanjans un Dāvis Indrāns, bet uzbrukuma smailā spēlēja Deniss Rakels un Valērijs Šabala.

Dubra izlases rindās atgriezās vairāk kā pēc gada pārtraukuma, jo ilgstoši ārstēja traumu, taču tagad ir atsācis spēlēt "SynotTip" Latvijas virslīgas klubā RFS. Viņš izlasē aizvadījis 15 mačus, kuros guvis vienus vārtus, bet iepriekšējo reizi valstsvienībā viņš spēlēja pērnā gada jūnijā Baltijas kausa izcīņā.

Salīdzinājumā ar maču pret Ungāriju, nespēlēja aizsargs Gints Freimanis, kurš Budapeštā guva savus pirmos vārtus valstsvienībā, taču arī nopelnīja brīdinājumu, kas viņam šajā ciklā bija otrais, tāpēc spēli ar Šveici jāizlaiž. Tāpat sākumsastāvā nebija Jevgēņija Kazačoka, kura vietu ieņēma Oļegs Laizāns, bet uzbrukumā Rakels aizstāja Dāvi Ikaunieku.

Šveicieši jau vairāk kā gadu ir uz viļņa, jo izcīnījuši deviņas uzvaras pēc kārtas - astoņi panākumi ir Pasaules kausa kvalifikācijas ietvaros, bet viena uzvara gūta arī pārbaudes spēlē.

Iepriekšējā spēlē šveicieši ar 3:0 pārspēja Andoru.

Pēc vairāk nekā gada pārtraukuma izlases rindās atgriezās aizsargs Kaspars Dubra, bet pirmo izsaukumu uz pieaugušo izlasi saņēma Eduards Tīdenbergs, kurš gan debiju nepiedzīvoja.

Tāpat bez Dubras izlases kandidātu sarakstā atgriezās pussargi Roberts Savaļnieks un Igors Tarasovs, kuri arī netika laukumā. Savukārt kā pēdējais uzaicinājumu uz izlasi saņēma "SynotTip" futbola virslīgas čempionātā rezultatīvi spēlējošais RFS pussargs Daniils Ulimbaševs.

Tiesa, arī šoreiz izlasei nepalīdzēja potenciālais uzbrukuma līderis Artjoms Rudņevs no Vācijas bundeslīgas komandas "Koln", kā arī izsaukumu nesaņēma "Liepāja"/"Mogo" rindās rezultatīvi spēlējošais uzbrucējs Artūrs Karašausks.

Salīdzinot ar iepriekšējo izsaukumu, izlases kandidātu sarakstā nebija aizsargu Vitālija Jagodinska, kuram šobrīd nav spēļu prakses, un Mārča Oša. Tāpat kandidātos nebija pussarga Jāņa Ikaunieka, kurš dziedē traumu, un Krievijas pēc spēka otrajā līgā rezultatīvi spēlējošā pussarga Vladimira Kameša, kā arī izsaukumu nesaņēma talantīgais uzbrucējs Roberts Uldriķis, kurš palīdz U-21 izlasei.

Iepriekšējā abu komandu savstarpējā spēlē Latvija izrādīja sīvu pretestību, taču cieta zaudējumu ar 0:1. Pēc tam pārbaudes spēlē ar 0:5 tika kapitulēts Gruzijai, bet dažas dienas vēlāk no galvenā trenera amata atkāpās Marians Pahars, kura vietā stājās Aleksandrs Starkovs.

Ženēvā notikušajā mačā vārtus guva Josips Drmičs, kurš gan traumas dēļ šoreiz nebija Šveices izlases kandidātu sarakstā. Tāpat vēl joprojām laukumā nevar doties talantīgais uzbrucējs Briels Embolo.

Šveices izlases kandidātu sarakstā bija iekļauts tādi zināmi spēlētāji kā pussargi Granits Džaka un Džerdans Šaķiri no Anglijas premjerlīgas klubiem Londonas "Arsenal" un Stokas "City", kā arī uzbrucējs Admirs Mehmedi, kurš pārstāv Vācijas bundeslīgas klubu Leverkūzenes "Bayer".

Salīdzinot ar iepriekšējo savstarpējo maču, Šveices izlases sastāvā atgriezies arī viens aizsardzības balstiem Rikardo Rodrigess, kurš šovasar pievienojās transfēru tirgū aktīvajam Itālijas A sērijas klubam "AC Milan". Tāpat Šveices izlasē pārstāvēta arī titulētā Itālijas komanda Turīnas "Juventus", kuras rindas spēlē šveiciešu aizsargs Štefans Lihtšteiners, kurš ar 90 spēlēm izlasē ir šī sasaukuma pieredzējušākais futbolists.

Latvija ar Šveices izlasi spēkojusies piecas reizes un šajā laikā tikusi pie viena neizšķirta, pārējos četros dueļos zaudējot. Abas komandas tikās arī 2010.gada Pasaules kausa kvalifikācijas apakšgrupā, vispirms Latvijai zaudējot ar 1:2, bet pēc tam nospēlējot neizšķirti 2:2. No šo spēļu dalībniekiem Latvijas izlases kandidātu sarakstā, bija Andris Vaņins, Kaspars Gorkšs un Aleksejs Višņakovs.

Kā vēstīts, Šveices Futbola asociācija nesen pagarināja līgumu ar izlases galveno treneri Vladimiru Petkoviču.

Petkovičs trenē Šveices izlasi kopš 2014.gada un aizveda to līdz 2016.gada Eiropas čempionāta finālturnīram, kur tika sasniegts astotdaļfināls.

Vēl svētdien B apakšgrupā Fēru salas mājās ar 1:0 (1:0) uzvarēja Andoru, bet Portugāle viesos ar 1:0 (0:0) pieveica Ungāriju.

B apakšgrupā līdere ar 24 punktiem astoņos mačos ir Šveice, kurai ar 21 punktu seko Eiropas čempione Portugāle. Attiecīgi desmit un astoņi punkti ir Ungārijai un Fēru salām, kamēr Andorai četri punkti, bet turnīra tabulu ar trim punktiem noslēdz Latvija.

2018.gada Pasaules kausa finālturnīrs norisināsies Krievijā. No Eiropas zonas deviņu apakšgrupu uzvarētāji uzreiz tiks pie ceļazīmēm uz finālturnīru, bet astoņas labākās otro vietu ieguvējas izslēgšanas spēlēs noskaidros vēl četras finālturnīra dalībnieces.

Kvalifikācijas turnīrs Eiropas zonā noslēgsies 10.oktobrī.

Latvijas futbola izlases sastāvs spēlē pret Šveici:

Andris Vaņins, Vitālijs Maksimenko, Ņikita Koļesovs, Kaspars Gorkšs, Kaspars Dubra, Aleksandrs Solovjovs, Oļegs Laizāns, Edgars Vardanjans (Jevgēņijs Kazačoks, 79.), Dāvis Indrāns (Gļebs Kļuškins, 61.), Deniss Rakels (Dāvis Ikaunieks, 68.), Valērijs Šabala.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!