Foto: Aleksandrs Tolopilo
10. septembra vakarā Lūznavas muižā pirmizrādi piedzīvos mūzikas, gaismu un dzīvo bilžu uzvedums "Nomoda sapnis Lūznavā", kas top kā veltījums Lūznavas muižas vēsturei Eiropas kultūras mantojuma dienu laikā. Savukārt pirms uzveduma muižā tiks atklāta franču keramiķes izstāde, būs iespēja piedalīties radošajās darbnīcās un skatīties kino, portālu "Delfi" informē pasākuma rīkotāji.

Jau tradicionāli septembra sākums Latvijā ir Eiropas kultūras mantojuma dienu laiks, kurā tiek pievērsta uzmanība pieminekļu aizsardzībai – aizsargājamo pieminekļu dažādībai, vērtību apzināšanai, saglabāšanai, kā arī kultūras mantojumam kā resursam ilgtspējīgai attīstībai. Tā kā šī gada Eiropas kultūras mantojuma dienu programma aicina atklāt vietas, kas vēsta par dažādu laiku notikumiem Latvijas teritorijā, Lūznavas muižā iecerētajā uzvedumā varēs izzināt muižas vēsturi dažādos laikos – no Kerbedzu dzimtas stāstam 19. un 20. gadsimtu mijā līdz mūsdienām.

Foto: Publicitātes foto

Mūzikas, gaismu un dzīvo bilžu uzveduma "Nomoda sapnis Lūznavā" izrāde būs kā noslēdzošais dienas pasākums. Uzvedumā piedalīsies aktieris Edgars Lipors, Rēzeknes novada vokālā studija "Skonai", Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijas jauktais koris "Sonitum" un jauniešu deju kopa "Dziga". "Nomoda sapnis Lūznavā" idejas autore ir Lūznavas muižas kultūras projektu vadītāja Inga Drele, bet režisore Laila Kirmuška, kustību konsultante Lilija Lipora un gaismu režisors Egils Kupčs. Pērn speciāli kultūras mantojuma dienām tapa gaismu, mūzikas un deju uzvedums "Lūznavas atspulgā", kas vēlreiz bija noskatāms augusta sākumā notikušajā festivālā "Vides deja". Šī gada uzveduma pamatā ir stāsts par mākslinieku, kurš mainās savos radošajos meklējumos, dzīvojot līdzi dažādiem muižas vēsturiskajiem notikumiem.

Lūznavas muižā Eiropas kultūras mantojumu dienu 2017 pasākumi, kurus 10. septembrī caurvīs muižas vēsturiskais stāsts, sāksies jau pulksten 15.00 ar izglītojošu ekskursiju par muižu un tās parku, bet pulksten 16.00 turpināsies ar franču keramiķes Annī Bušī (Anny Bouchut) izstādes atklāšanu. Pulksten 17.00 ikviens interesents aicināts iesaistīties radošajās darbnīcās, gleznojot portretus, veidojot mūsdienu aksesuārus ar jūgendstila vēsmām un rosoties sietspiedes darbnīcā, savukārt pulksten 18.00 būs iespēja noskatīties filmu par Kerbedzu dzimtai pietuvināto lietuviešu komponistu un mākslinieku Mikaloju Konstantinu Čurļoni "Vēstules Sofijai", bet pulksten 20.00 notiks uzveduma "Nomoda sapnis Lūznavā" pirmizrāde.

Foto: Aleksandrs Tolopilo

Ieeja gan uz vakara uzvedumu, gan pārējiem Eiropas kultūras mantojuma dienas pasākumiem Lūznavas muižā ir bez maksas. Uzveduma "Nomoda sapnis Lūznavā" norisi atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds mērķrprogrammā "Latvijai 100".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!