Foto: DELFI Aculiecinieks

Nepagāja pat gads kopš vērienīgā remonta, kad Gaismas pils fasādes flīzes atkal ir sabojājušās un no to šuvēm izplūst dzelteni pleķi, ziņo kāds "Delfi" lasītājs.

Kā portālam "Delfi" skaidroja Latvijas Nacionālā bibliotēkas (LNB) pārstāvis Augusts Zilberts, attēlos redzamas kalcija hidroksīda nogulsnes, kas vietām izdalās šuvju vietās.

LNB Saimniecības departamenta darbinieki par šo parādību ir informēti, atzīmē Zilberts.

Viņš atgādina, ka vēl 2014. gadā, dažas dienas pirms LNB ēkas nodošanas ekspluatācijā, sertificēts būveksperts un Rīgas Tehniskās universitātes profesors to atzinis kā normālu būvprocesa pazīmi. Šādi netiek traucēta vai apdraudēta ēkas un tās apkārtnes izmantošana, kā arī – flīzes nav tehniski bojātas, līdz ar to nav nepieciešams tās mainīt, skaidro Zilberts.

LNB pārstāvis arī atzīst, ka pašlaik aktuāls ir vizuālais moments. Tieši šī iemesla dēļ šobrīd tiek veikti aprēķini un plānota iespēja nākamā gada LNB saimniecības budžetā iekļaut līdzekļus šo kaļķu izdalījuma ķīmiskai un ķīmiski mehāniskai tīrīšanai.

"Konkrētas summas gan šobrīd man vēl nav pieejamas. Pieļauju, ka tuvākā mēneša laikā izmaksas varētu būt zināmas," apgalvoja LNB pārstāvis.

Portāls "Delfi" jau vairākkārt vēstījis par dažādām ķibelēm, kas atgadījušās Gaismas pilī, piemēram, pērn rudenī neilgi pēc garantijas termiņa beigām no bibliotēkas ēkas apšuvuma vietām atdalījās flīzes, bet spēcīgās lietavas radīja ūdens uzkrāšanos arī LNB ēkas piegādes zonā mīnus pirmajā stāvā.

Savukārt šī gada februārī lasītājs ziņoja, ka jau kādu laiku nestrādā vairāki pirmā stāva tualetē esošo izlietņu krāni, kā arī vairāki garderobes skapīši mēnešiem ilgi ir salauzti.

Sūtiet savas reportāžas un par labāko reportāžu saņemiet balvu - dāvanu karti "Galactico" 30 eiro vērtībā. Foto un video gaidām epastā aculiecinieks@delfi.lv, vai arī izmantojiet nereģistrētajiem autoriem reportāžu iesniegšanai paredzēto formu!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!