Foto: LETA
Par desmit Latvijas cilvēku paverdzināšanu Lielbritānijas pilsētā Dārbi otrdien aizturētie arī bijuši Latvijas valstspiederīgie, kuri jau kādu laiku dzīvojuši britu salās, portālam "Delfi" pastāstīja Valsts policijas (VP) Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Organizētās noziedzības pārvaldes 3. nodaļas priekšnieks Armands Lubarts (attēlā).

Sākotnēji VP bija ieguvusi informāciju, ka Lielbritānijā, iespējams, tiek ekspluatēti vairāki cilvēki no Latvijas un ka arī viņu ekspluatētāji, iespējams, ir Latvijas valstspiederīgie.

Latvijas likumsargi informāciju nodevuši saviem Lielbritānijas kolēģiem un, turpinot informācijas apmaiņu, Lielbritānijas kolēģi veikuši speciālās izmeklēšanas darbības un atraduši desmit Latvijas valstspiederīgos – deviņus vīriešus un vienu sievieti –, kuri atradušies "mūsdienu verdzībā". Visas ekspluatētās personas bijušas pilngadīgas.

Policija arī aizturējusi sešus paverdzinātājus. Arī šīs personas izrādījušās Latvijas valstspiederīgie.

Vaicāts, vai aizturētie "vergturi" varētu būt vainojami vēl kādos līdzīgos gadījumos, Lubarts sacīja, ka patlaban notiek izmeklēšana Lielbritānijā, tāpēc VP izmeklēšanas gaitu komentēt nedrīkst. Viņš gan pieļāva, ka varētu tikt atrasti arī citi cilvēki, kuri cietuši no aizturēto personu darbībām.

Runājot par Latvijas un Lielbritānijas policistu sadarbību, Lubarts sacīja, ka tā bijusi aktīva jau kopš gada sākuma, izmantojot Eiropola kanālus. Patlaban abu valstu sadarbība nonākusi aktīvajā fāzē un Lielbritānijā atrodas arī divi policijas virsnieki no Latvijas, kas pilda atbalsta funkcijas.

Uz jautājumu, vai aizturētos Latvijas valstspiederīgos lūgs izdot Latvijai, Lubarts sacīja, ka patlaban tādu nepieciešamību nesaskata. "Dubultās sodīšanas nebūs. Britiem ir kriminālprocess, viņi veic izmeklēšanu par noziegumiem, kad pastrādāti Lielbritānijā, un esmu pārliecināts, ka viņi šo izmeklēšanu novedīs līdz tiesiskam rezultātam," sacīja VP pārstāvis, piemetinot, ka Latvijas policija turpinās palīdzēt ar informāciju un tiesiskās palīdzības lūgumu izpildi.

Vaicāts, vai "Brexit" dēļ latvieši, kas devušies peļņā uz Lielbritāniju, kļūs mazāk aizsargāti un ir iespējama šādu gadījumu atkārtošanās, Luberts pauda, ka šāda cilvēku ekspluatācija būs iespējama tik ilgi, kamēr Latvijā nebūs sakārtota sociālā vide.

"Ja mēs skatāmies tīri statistiski, tad cilvēktirdzniecības, fiktīvo laulību, vervēšanas seksulālai ekspluatācijai – šādu noziegumu upuri no Latvijas ir tie, kas saskaras ar sociālo atstumtību," skaidroja policijas pārstāvis.

Arī konkrētajā gadījumā cietušie bijuši sociāli viegli iespaidojamas personas, proti, viņiem bijušas atkarības, parādi un sociāli nelabvēlīgi apstākļi Latvijā.

Savukārt tie, kas jau kādu laiku dzīvo ārvalstīs un spēj sevi sociāli nodrošināt, kā arī ir paaugstinājuši savu labklājības līmeni, šādos noziegumos cieš reti.

"Tādus cietušos var uz rokas pirkstiem saskaitīt," piebilst Lubarts.

Britu raidsabiedrība BBC otrdien vēstīja, ka policija īpašā operācijā Dārbi pilsētā Lielbritānijā par cilvēktirdzniecību aizturējusi sešas personas un atradusi desmit potenciālos "mūsdienu vergus" no Latvijas.

Policija aizdomās par cilvēktirdzniecību aizturējusi 32, 41 un 53 gadus vecus vīriešus, kā arī 31, 35 un 54 gadus vecas sievietes. Savukārt potenciālajiem upuriem, desmit vīriešiem no Latvijas, sniegta palīdzība. Policija ziņo, ka vīrieši Lielbritānijā nokļuvuši cilvēktirdzniecības ceļā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!