Foto: Shutterstock

Finanšu ministrijas (FM) izstrādātais Kopfinansējuma pakalpojumu likumprojekts veicinās jaunu un inovatīvu finanšu tehnoloģiju uzņēmumu veidošanos Latvijā un potenciāli varētu piesaistīt arī citās valstīs strādājošās savstarpējo aizdevumu jeb kopfinansējuma platformas, uzskata Latvijas Alternatīvo finanšu pakalpojumu asociācija (LAFPA).

Kā portālu "Delfi" informēja LAFPA, asociācija atzinīgi vērtē FM darbu, virzot regulējumu finanšu tehnoloģiju jomā, kas ir izveidojusies tikai pirms diviem gadiem.

"Asociācijas biedri ir gandarīti, ka izstrādātais likumprojekts aptvers visus tirgus dalībniekus, radot normatīvo regulējumu arī kredītprasību izvietošanai un administrēšanai kopfinansējuma platformās," uzsvēris asociācijas vadītājs Gints Āboltiņš. "Pieņemot likumu, kas viena normatīvā akta ietvaros skaidri definē prasības dažāda veida platformām, Latvija var kļūt par labas prakses piemēru Eiropā, kur joprojām ļoti daudzās valstīs darbs pie normatīvā regulējuma izstrādes šajā jomā nav uzsākts."

Kopfinansējuma pakalpojumu likumprojekts izsludināts valsts sekretāru sanāksmē 7. septembrī. Tā mērķis ir attīstīt kopfinansējuma pakalpojumus finanšu un kapitāla tirgū.

Kā skaidro LAFPA, FM izstrādātais likumprojekts definē pakalpojuma sniedzēja darbības reģistrāciju, prasības amatpersonām un akcionāriem, minimālā pamatkapitāla apjomu, pakalpojuma sniedzēja un izmantotāja naudas nošķirtību, informācijas atklāšanas un datu aizsardzības prasības, reorganizācijas un likvidācijas kārtību, kā arī citus jautājumus.

LAFPA biedru vidū ir piecas kopfinansējuma platformas: "Mintos", "Twino", "Viventor", "Bulkestate", kā arī "Robocash". Šā gada pirmajā pusgadā caur tām veiktas investīcijas vairāk nekā 205 miljonu eiro apmēra.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!