Foto: F64
Ciklons "Tomass", kas pirmdien šķērsoja Latviju un patlaban ir nonācis Krievijas ziemeļos, visstiprākos nokrišņus atnesa teritorijā uz rietumiem no Rīgas, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra apkopotā informācija.

Tostarp Kalnciemā nokrišņu daudzums pusotrā diennaktī sasniedza 69,6 milimetrus jeb 105% no mēneša normas. Gandrīz tikpat liels nokrišņu daudzums fiksēts privātajās meteoroloģiskajās stacijās Tukuma pusē.

Galvaspilsētas centrā lietus summa sasniedza 55,8 milimetrus, un tik stiprs lietus Rīgas galvenajā novērojumu stacijā reģistrēts pirmo reizi kopš 2010.gada jūlija.

Aptuveni tikpat stipri lija Alūksnē, kur bija 55,7 milimetri nokrišņu jeb 55,7 litri ūdens uz katru kvadrātmetru. Vairāk nekā 40 milimetru nokrišņu bija arī Rēzeknē, Siguldā, Skrīveros, Zosēnos, kā arī Jelgavas un Dobeles pusē.

Valsts lielākajā daļā nokrišņu daudzums šonedēļ līdz otrdienas rītam pārsniedzis 30 milimetru, mazāk lijis tikai daļā Kurzemes un Vidzemes ziemeļrietumos. Vismazāk lijis Pāvilostas, Ventspils un Kolkas apkaimē, kur nokrišņu daudzums pēdējās 36 stundās nav pārsniedzis piecus milimetrus.

Kopš mēneša sākuma lielākais nokrišņu daudzums Latvijā reģistrēts Liepājā - 180 milimetru jeb 247% no septembra normas. Valsts lielākajā daļā mēneša kopējais nokrišņu daudzums pārsniedzis 100 milimetru.

Līdz ar to jau tagad - nepilnās 19 dienās - šī gada septembris kļuvis par piekto mitrāko novērojumu vēsturē. Saskaņā ar "Global Forecast System" prognozi vēl 21. un 22.septembrī Latvijā iespējams lietus, valsts austrumos arī stipri nokrišņi, bet turpmāk līdz mēneša beigām gaidāms pārsvarā sauss laiks.

Lai gan pirmdien visvairāk lija Rīgas, Jūrmalas, Jelgavas, Dobeles un Tukuma pusē, šajā reģionā vasarā bija visai sauss laiks, tāpēc zeme spēj uzsūkt lielāku ūdens daudzumu nekā vairākkārtēju lietavu izmērcētajos Latvijas austrumu novados.

Ūdens līmenis otrdien turpina paaugstināties teju visās Latvijas upēs. Pēdējā diennaktī tas vietām kāpis par 120-170 centimetriem. Saistībā ar iespējamu upju pārplūšanu visā valstī, izņemot Kurzemes ziemeļrietumu daļu un Rīgu, joprojām ir spēkā oranžais brīdinājums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!