Foto: Publicitātes foto
Režisores Astras Zoldneres dokumentālā īsfilma "Melleņu gari" ("Blueberry Spirits") ir iekļauta jau 25 starptautisku kino festivālu repertuāros. Filma ir izrādīta 17 festivālos visā pasaulē, bet septembra beigās un oktobrī tiem pievienosies vēl astoņi, ieskaitot Upsalas īsfilmu festivālu, kura laureāti tiek izvirzīti prestižajai Eiropas Kinoakadēmijas balvai (EFA Awards), kā arī Amerikas kinoakadēmijas balvai "Oskars", portālu "Delfi" informē filmas pārstāvji.

Paralēli panākumiem kino festivālos īsfilma "Melleņu gari" ir iekļauta arī prestižajā "East Silver" filmu tirgū un nominēta "Silver Eye" balvai. Filmu tirgu, kurš norisināsies no 24. līdz 29. oktobrim Čehijas pilsētā Jihlavā, apmeklēs filmas producents Kaspars Braķis. "Visas "Silver Eye" nominētās filmas balvā iegūst festivālu pakalpojumus gada garumā, proti, "East Silver" prezentēs mūsu filmu vairāk nekā 130 starptautisku festivālu pārstāvjiem, kā arī dažādām televīzijām. Šī unikālā iespēja varētu veicināt ne tikai "Melleņu garu", bet visas Latvijas kino industrijas ietekmi un popularitāti starptautiskā līmenī," stāsta K. Braķis.

Filma "Melleņu gari" savu pasaules pirmizrādi piedzīvoja pagājušā gada novembrī izpārdotā seansā Leipcigas dokumentālo un animācijas filmu festivālā, kur saņēma pozitīvu vērtējumu gan no kino profesionāļiem, gan apmeklētājiem. Panākumiem Vācijā sekoja arī filmas ieļaušana Ziemeļamerikas nozīmīgākā dokumentālo filmu festivāla "Hot Docs" konkursa programmā. Filma ir arī saņēmusi skatītāju balvu Vācijas festivālā "Monstronale" un atzinību Maskavas starptautiskajā dokumentālo filmu festivālā "Doker". Šī gada 27. jūlijā filma piedzīvoja savu pirmizrādi Latvijā, atklājot Rojas starptautisko mākslas un mūzikas festivālu "RojaL".

"Melleņu gari" ir poētiska dokumentālā īsfilma par romu ģimeni, kura vasaras pavada Kurzemes mežos, lasot un pārdodot ogas. Ievācot meža ražu, romi dalās ar spoku stāstiem, kurus paši mežā piedzīvojuši. Mistiskajos un noslēpumainajos stāstos pamazām atklājas romu cīņa par identitāti, mēģinot sabalansēt pagātni un tagadni, kā arī tradicionālo un moderno dzīvesveidu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!