Foto: Publicitātes foto
Klāt jau sēņu laiks, taču, pirms gādāt grozu un iecienīto sēņu nazīti, katra sēņotāja darāmo darbu saraksta pirmajā vietā jābūt vizītei vakcinācijas centrā. Meža brikšņos salasīt var ne tikai rudens gardumus, bet arī ko krietni nepatīkamāku: bīstamā encefalīta pārnēsātājas – ērces. Lai gan vasara jau tuvojas izskaņai, vakcinācijā nekas nav nokavēts: izvēloties paātrināto vai ātro vakcinācijas shēmu imunitāti var iegūt 21 dienas vai mēneša laikā.

Ērču aktivitātes periods Latvijā kļuvis neprognozējams. Ērces pēc saviem upuriem lūkojas, kad gaisa temperatūra pārsniedz +5 līdz +6 grādus. Rudens lietus, drēgnais laiks un arī mūsu siltās ziemas tām nav bieds. Ārstniecības iestādēs piesūkušās ērces nācies noņemt pat janvārī. Iespējams, šī iemesla dēļ pēdējos gados Latvijā cilvēki pret ērču encefalītu aktīvi vakcinējas rudenī.

Svarīgi atcerēties, ka ar mūsdienu vakcīnām pret ērču encefalītu potēties ir iespējams visa gada garumā. Mīts par to, ka vakcinācija iespējama tikai gada aukstajos mēnešos, saglabājies no padomju laikiem. Toreiz pieejamo vakcīnu sastāvā bija dzīvas vīrusa daļiņas, un ērces piesūkšanās vakcinācijas starplaikos varēja izraisīt saslimšanu. Mūsdienu vakcīnas satur sintētiski radītas vīrusa daļiņas, kas cilvēka organismā nespēj izraisīt saslimšanu, bet gan veido antivielas pret infekcijas ierosinātāju. Tādējādi ērces piesūkšanās vakcinācijas starplaikā nerada papildu risku infekcijai.

Ērces laboratoriska pārbaude sirdsmieru nenesīs

Atšķirībā no ērču pārnēsātās Laimas slimības, ko iespējams sekmīgi ārstēt ar antibiotikām, pret ērču encefalītu zāļu nav. Vakcinācija ir vienīgais veids, kā nodrošināt sirdsmieru gan par savu, gan savas ģimenes veselību. Daudzi par ērču encefalīta bīstamību aizdomājas tikai tad, kad mazais kukainis jau piesūcies. Cilvēki, kuri nav vakcinējušies, ērces šādās reizēs mēdz nest pārbaudei. Diemžēl, atklājot, ka ērce ir inficēta, nekādu zāļu, kas palīdzētu izvairīties no saslimšanas, nav.

Ērču encefalīts ir nopietna neiroloģiska slimība, kas var radīt smagas veselības problēmas un atstāt paliekošas sekas uz visu mūžu - kustību, runas traucējumus, galvassāpes, nespēju koncentrēties, nogurumu.

Ārsti ērču encefalīta sekas paredzēt nevar

To, vai cilvēks pēc ērces piesūkšanās ir saslimis, parasti var uzzināt vienas līdz triju nedēļu laikā. Ja saslimšana ir viegla, slimības simptomi līdzinās gripai: paaugstinās temperatūra, parādās galvassāpes un sāpes citviet ķermenī, iespējama vemšana un reiboņi. Pēc tam seko izveseļošanās, vai arī vīruss tālāk izplatās smadzenēs un smadzeņu apvalkos. Smagos gadījumos rodas nervu darbības traucējumi, var iestāties paralīze un pat nāve. To, vai ērču encefalīts tiks pārslimots vieglā vai smagā formā, ārsti nevar paredzēt.

Lai saņemtu personiska rakstura medicīniskus ieteikumus, lūdzu, konsultējieties ar veselības aprūpes speciālistu.

Informācija sagatavota GSK projekta Atpazīsti ērču encefalītu ietvaros.
"GlaxoSmithKline Latvia" SIA, Duntes iela 3, Rīga, LV-1013, Latvija
LV/VGU/0001/17h; Sagatavots 08/2017



Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!