Foto: Renārs Derrings
Mecenātu Zuzānu kolekcijas izstādi "TOP no top" Latvijas Nacionālā mākslas muzeja Lielajā zālē no 29. jūlija līdz 17. septembrim apskatījuši 20 183 apmeklētāji no Latvijas un ārvalstīm, portālu "Delfi" informē Mūkusalas Mākslas salona pārstāve Agnese Kleina.

Izstāde "TOP no top", kuru vidēji dienā apmeklēja 448 cilvēki, aicināja mākslu paņemt arī līdzi, nosūtot sev vai draugiem bezmaksas pastkarti ar mākslas darbu reprodukcijām. Kopumā nosūtīti pieci tūkstoši pastkaršu. Pastkartītes ar skatiem no gleznotāju Jaņa Rozentāla, Konrāda Ubāna un Karla Gotharda Grasa ceļojumiem devās pie adresātiem Rīgā un Latvijā, kā arī uz ārvalstīm – Vāciju, Lielbritāniju, Skandināvijas valstīm, Nīderlandi, ASV, Kanādu, Austrāliju, Ķīnu, Japānu, Pakistānu u.c.

Tikpat aizrautīgi izstādes apmeklētāji izmantoja iespēju paņemt mākslu līdzi arī digitālā formā, ar īpaši radītas aplikācijas starpniecību nosūtot sev personīgo TOP 10 jeb desmit mīļākos izstādes darbus. Apkopojot visbiežāk nosūtīto virtuālo gleznu statistiku, nepārspēts skatītāju favorīts bija Jānis Avotiņš ar darbu "Nekas no nekā" (2008), aiz sevis atstājot Nikolaja Rēriha darbu "Kalni" (ap 1930./1940. g.) un Jaņa Rozentāla "Peldētājas Kapri salā" (1913). Jāņa Avotiņa lielizmēra (326 x 580 cm) glezna ir arī skatītāju "visinstagramētākais" darbs – tas visbiežāk dokumentēts sociālajā tīklā "Instagram".

“TOP no top” bija līdz šim vērienīgākā Zuzānu kolekcijas izstāde Latvijā, kurā bija apskatāmi kopumā teju 200 mākslas darbu, kas darināti laika posmā no 19. gadsimta līdz pat 2017. gadam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!