Foto: Publicitātes foto

Sestdien, 14. oktobrī norisināsies velobrauciens, ko papildinās gidu stāstījums un noslēgsies ar kopīgu kino skatīšanos bijušajā kinoteātrī "Renesanse", portālu "Delfi" informē "Kino Bize" direktors Māris Prombergs.

Programmā būs divas filmas, kas atspoguļo Pārdaugavas nozīmi Rīgas kontekstā. Kino seanss sāksies ar Ģirta Laubes īsfilmu "Mārdomas" un turpināsies ar Leonīda Leimaņa filmu "Pie bagātās kundzes".

Interaktīvā velo tūre tiek veidota sadarbībā ar Pārdaugavas radošo centru, iesaistot Pārdaugavas iedzīvotājus un interesentus. Pasākuma laikā būs iespēja atklāt Āgenskalna mazās ieliņas, dārzus, dzirdēt vietējo iedzīvotāju stāstus, ļauties pēkšņām radošām performancēm, kā arī iekļūt aiz citkārt slēgtām durvīm. Vakarā bijušais kinoteātris "Renesanse" (vēlāk "Sarkanā ausma") uz pāris stundām atkal atdzīvosies, demonstrējot filmas, kurās redzamas Āgenskalna un Rīgas ielas un aprises.

Foto: Publicitātes foto

Vispirms tiks demonstrēta Ģirta Laubes un Riharda Gremzes 2016. gada filma "Mārdomas" par Rīgas apvidu Pārdaugavā – Māras ezeru, kā arī tā atzariem: Arkādijas parku, Āgenskalnu un Torņakalnu. Pārdomās par šīs vides radošo potenciālu un nākotnes perspektīvu dalās ar apkārtni saistītie kultūras cilvēki – teologs, Torņakalna baznīcas mācītājs Juris Rubenis, filozofs Rihards Kūlis, dramaturgs Viktors Jansons, "Skaņu mežs" idejas autors, organizators un žurnālists Viestarts Gailītis, mākslinieks Mārcis Ziemiņš, mūziķi Raitis un Lauris Ābeles, kā arī skeitborda kustības celmlauzis Mārcis Ruiķis.

Pēc tam sekos viens no izcilākajiem Latvijas kino vēstures darbiem, kurā redzami 20. gadsimta 30. gadi Rīgā – Leonīda Leimaņa 1969. gada filma "Pie bagātās kundzes". Filma stāsta par inteliģento bezdarbnieku Oļģertu Kurmi, kas piepelnās kā ratiņstūmējs un kopā ar savu draugu, klaidoni Frīdi, atrod dažādus nelielus darbus pie Kalnkājas kunga. Kurmis jūtas atbildīgs arī par jauno meiteni Emmu Kārkls, kura nesen sēdējusi cietumā par sīkām zādzībām. Emma sāk strādāt par kalponi Kalnkāju namā, līdz atkal nokļūst nepatikšanās.

Pasākuma programma:

  • Pulksten 15.00 – interaktīva velo tūre. Tikšanās vieta pretī Āgenskalna tirgum Bāriņa ielā 10;
  • Pulksten 18.00 – filmu seansi agrākajā kinoteātrī Nometņu ielā 44.

Dalība pasākumā ir bez maksas. Pieteikties velo tūrei un/vai kino apmeklējumam var līdz 12. oktobrim, rakstot uz kino@kinobize.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!