Foto: DELFI

Latvijas lielākā uzņēmēju biedrība Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK) pauž pilnīgu atbalstu Valsts Vides dienesta (VVD) uzsāktajām aktivitātēm, kas vērstas uz atkritumu apsaimniekošanas jomas sakārtošanu, tādējādi veicinot godīgu konkurenci nozarē un izskaužot ļaunprātīgu krāpšanos ar dokumentāciju, portālu "Delfi" informēja LTRK pārstāve Rūta Grikmane.

Pēc tikšanās ar VVD ģenerāldirektori Ingu Koļegovu un uzklausot iemeslus, kādēļ pēdējā laikā aktualizējušies jautājumi par atkritumu pārstrādi un apsaimniekošanu, LTRK prezidija locekļi pauda atbalstu turpmākajai nozares sakārtošanai.

Kā informēja iestādes vadītāja, tad pēdējā gada laikā notikušas vērienīgas izmaiņas, apvienojot VVD pieejamo datu bāzi ar citām, tādējādi informācijas apjoms ievērojami pieaudzis, padarot to visaptverošāku, kas būtiski atvieglojis ikdienas darbu.

Pēc papildu informācijas iegūšanas, analītiskais darbs, izsekojot uzņēmumu shēmas, kā arī savākto un pārstrādāto atkritumu apjomu, sekmējies daudz labāk, tādējādi arī pieņemts lēmums lauzt līgumus ar tiem komersantiem, kuri neievēroja līguma nosacījumus: nepārstrādāja un nereģenerēja paredzēto atkritumu apjomu.

Par nepārstrādāto apjomu komersantiem noteiktas soda sankcijas – aprēķināts Dabas resursu nodoklis desmitkāršā apmērā.

Koļegova LTRK prezidija locekļiem arī skaidroja, kā VVD vērtē, kas ir uzskatāmi par pārstrādātiem atkritumiem, kā arī citu būtisku informāciju, norādot, ka soda apjoms, ko saņēmuši vairāki uzņēmumi pēdējā laikā, ir noteikts ar likumu un nekādas citas papildu darbības pret kompānijām netiek vērstas.

"LTRK mērķis ir sasniegt situāciju, kad ēnu ekonomika samazinās ne tikai tādās jomās kā ēdināšana vai būvniecība, bet arī atkritumu apsaimniekošana. Reāli piemēri pierāda, ka gadiem ilgi šajā jomā valdījusi nesakārtotība, kas traucējis attīstīties tiem, kuri strādā baltajā zonā, bet pārējie dempingojuši cenas un kropļojuši konkurenci. Lai visi varētu dzīvot pēc vieniem noteikumiem, atbalstām VVD centienus izskaust no tirgus negodprātīgu komercpraksi," norāda LTRK valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš.

VVD arī aicināja uzņēmējus būt aktīviem un konsultēties ar iestādes speciālistiem, lai ievērotu normatīvo aktu prasības un izvairītos no pārpratumiem, kā arī sodiem, tādējādi sakārtojot nozari kopumā un ieviešot tajā godīgu konkurenci.

Jau ziņots, ka VVD līdz ar 31. decembri lauzīs atkritumu apsaimniekošanas līgumus ar "Nordic Recycling" un "Latvijas Zaļais elektrons".

VVD iepriekš jau pārtrauca līgumu arī ar SIA "Riepu bloki" par videi kaitīgu preču atkritumu apsaimniekošanas sistēmas piemērošanu un aprēķināja tam sodu 12,9 miljonu eiro apmērā. Uzņēmums Starta ielā, Rīgā, bija uzkrājis tonnām riepu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!