Foto: Ģirts Freijs
Ar Latvijas licenci startējošais somu autosportists Kalle Rovanpere piektdien bija ātrākais rallija "Liepāja", kas vienlaikus ir arī noslēdzošais Eiropas autorallija čempionāta (ERČ) etaps, kvalifikācijas ātrumposmā.

Rovanpere, kurš pērn 16 gadu vecumā kļuva par Latvijas čempionu, 3,02 kilometrus garo distanci veica minūtē un 32 sekundēs.

Soms šonedēļ piedzīvo savu debiju oficiālā starptautiskā čempionātā. Viņš šajās sacensībās sev ierasto "Škoda Fabia R5" automašīnu nomainījis pret spēcīgās "M-Sport" komandas "Ford Fiesta R5" braucamo, un sacensību laikā centīsies apgūt auto nianses, lai sagatavotos debijai pasaules rallija čempionāta (WRC) etapos Lielbritānijā un Austrālijā.

Tikmēr otrais palika "Sports Racing Technologies" (SRT) komandas krievu autosportists Nikolajs Grjazins ("Škoda Fabia R5"), kurš arī brauc ar Latvijas licenci, Rovanperem zaudējot 1,2 sekundes, bet vēl astoņas desmitdaļas lēnāks bija cits Krievijas pārstāvis Aleksejs Lukjaņuks ("Ford Fiesta R5").

Savukārt ceturtais palika ERČ kopvērtējuma līderis Kajetans Kajetanovičs ("Ford Fiesta R5") no Polijas.

Tikmēr no mājiniekiem labākais bija Jānis Berķis no "Neiksans Rally Sport" komandas, kuram šī ir debija Eiropas čempionātā. Vēl 11.vietu ieņēma pieredzējušais Jānis Vorobjovs, bet divas pozīcijas zemāk ierindojās rallijkrosa braucējs Reinis Nitišs.

Kvalifikācijas posmā uzvarējusī ekipāža iegūst tiesības pirmā izvēlēties starta pozīciju sestdien gaidāmajos ātrumposmos.

Piektdien pie koncertzāles "Lielais Dzintars" vēl notiks svinīgais rallija atklāšanas pasākums, savukārt sestdien un svētdien paredzēti rallija ātrumposmi Liepājas puses grants ceļos. Sestdien dalībnieki veiks septiņus, bet svētdien vēl sešus "dopus".

Kā pavēstījuši rīkotāji, sacensību dalībniekiem šajā rallijā būs vairāki jauni ātrumposmi.

Pērn rallijā "Liepāja", kas bija 2016.gada ERČ čempionāta pirmspēdējais posms, uzvarēja Latvijas sportisti Ralfs Sirmacis un Artūrs Šimins. Viņi arī šogad grasījās startēt Liepājā, tomēr pēdējā brīdī dalību atsauca, šādu lēmumu pieņemot nākotnes plānu vārdā.

Kopvērtējumā pirms noslēdzošā posma līderis ir Kajetanovičs, kurš ir tuvu savam trešajam ERČ čempiona titulam pēc kārtas. Polis šosezon ticis pie punktiem katrā etapā, četras reizes kāpjot uz goda pjedestāla un pašlaik viņam ir 24 punktu pārsvars pār portugāli Brunu Magelānu. Kopā Latvijā vienam braucējam maksimāli būs iespējams tikt pie 39 punktiem - 25 par uzvaru summā un septiņiem par uzvaru katrā no rallija dienām.

Iepriekšējie trīs ERČ posmi Polijā, Čehijā un Itālijā notika uz asfalta seguma, bet tagad dalībnieki startēs grants ceļos, kuri ņemot vērā laika apstākļus, autosportistiem var sagādāt pārsteigumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!