Foto: LETA

Šodien, 11. oktobrī, Mūkusalas Mākslas salonā, kur līdz 21. oktobrim darbosies topošā mākslas centra "Zuzeum" atvērtais birojs, mākslas kolekcionārs un "Zuzeum" dibinātājs Jānis Zuzāns, arhitekti Zaiga Gaile un Dāvis Gasuls, kā arī grafikas dizainere Madara Krieviņa iepazīstināja ar mākslas centra veidošanas procesu un plāniem.

No sākotnējās idejas par Zuzānu kolekcijas apkopošanu vienās telpās Mūkusalas Mākslas salons ir izaudzis par privātu mākslas institūciju, kas pēc pāris gadiem pārcelsies uz jaunām telpām – bijušo korķa fabriku Lāčplēša ielā 101, kas pazīstama kā "Sapņu frabrika" – un pārtaps par mākslas centru "Zuzeum", kura nosaukums radies, apvienojot mākslas kolekcionāru Zuzānu uzvārdu ar vārdu "muzejs".

Mākslas centra, nevis tradicionāla mākslas muzeja koncepts balstās idejā, ka tās ir cilvēkiem brīvi pieejamas mākslas un kultūras telpas, kurās ne tikai apskatīt mākslas darbu ekspozīcijas, bet arī "justies brīvi" – izglītoties, strādāt, eksperimentēt.

Kā atklāj arhitekte Zaiga Gaile, topošā "Zuzeum" projekts sastāv no trim daļām: vecās fabrikas ēkas renovācijas, muzeja dārza un jaunās mākslas krātuves izveides.

Foto: LETA

Vietā, kur šobrīd bijušās fabrikas ēkas priekšā atrodas autostāvvieta, paredzēts izveidot muzeja dārzu. Lai arī pasaulē autostāvvietu izveide pie muzejiem nav ierasta prakse, "Zuzeum" gadījumā vieta, kur novietot automašīnu tiks saglabāta, jo apkārtnē šādu vietu nav. Tiesa, autostāvvietu paredzēts "nolaist zemāk", muzeja dārzu veidojot uz tās jumta.

Mākslas centra pirmais stāvs paredzēts kā "open space" tipa telpa, proti, atvērta telpa ar vestibilu, bāru, atpūtas zonu, grāmatu veikalu, bibliotēku, bērnu istabu un garderobi.

Mākslas centra otrais līmenis ir esošā rūpnieciskā ēka. Lai arī industriālu būvju pielāgošana mākslas centru vajadzībām nav nekas jauns, taču, kā uzskata Zaiga Gaile, tad bijusī korķa fabrikas ēka ar 5-8 metrus augstajiem griestiem tam ir īpaši piemērota. To pierādot arī pirmā izstāde, kas tika atklāta pagājušajā nedēļā – Izraēlas laikmetīgās mākslas izstāde "Sapņi un drāmas".

Šajā kompleksā atradīsies arī Mūkusalas galerija un universālā zāle ar 400 vietām kino, koncertiem, teātrim, lekcijām, semināriem un citiem pasākumiem. Savukārt uz jumta terases paredzēta restorāna izveide.

Dāvis Gasuls atklāj, ka skulpturālo celtnes apjomu greznos speciāli šim projektam izgatavotas cēlmetāla plāksnes, tādējādi simbolizējot ēkas vērtīgo saturu.

Foto: LETA

Fabrikas piebūvē atradīsies katram mākslas centram funkcionāli nepieciešama vienība – mākslas darbu krātuve ar 5000 mākslas objektu vienībām. Bez krātuves piebūvē atradīsies arī Zuzānu ģimenes mākslas darbu kolekcija un muzeja birojs, kopā veidojot simbolisko ideju par Latvijas mākslas dārgumu lādi.

"Arterritory.com" organizētā Izraēlas laikmetīgās mākslas izstāde "Sapņi un drāmas" topošajā mākslas centrā "Zuzeum" bez maksas apskatāma līdz 5. novembrim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!