Foto: Publicitātes foto
Godinot vienu no izcilākajiem latviešu dramaturgiem – Hariju Gulbi – viņa 90 gadu jubilejā, kas bija 2016. gadā, apgāds "Mansards" izdod viņa rakstu 1. sējumu: septiņas lugas, kas aizsāk abus dramaturga pārstāvētos žanrus — drāmu un komēdiju.

Rakstu sastādītāja ir Latvijas Universitātes profesore, Dr. philol. Ieva Kalniņa. Grāmatas atvēršana notiks sestdien, 2017. gada 21. oktobrī pulksten 14.00 Latvijas Nacionālā teātra Baltajā zālē. Pasākumā piedalīsies Latvijas Nacionālā teātra aktieri, atsaucot atmiņā vienpadsmit Harija Gulbja lugas, kas iestudētas Latvijas Nacionālajā teātrī.

H. Gulbis līdzās Gunāram Priedem un Paulam Putniņam ir viens no latviešu drāmas spilgtākajiem pārstāvjiem 20. gadsimta 60.–80. gados. H. Gulbja rokrakstu iezīmē īpaši veidota ainu kompozīcija un kamerspēles principi. Ievērojamākās viņa drāmas ir lugas "Viena ugunīga kļava" (1967), "Cīrulīši" (1975), "Kamīnā klusu dzied vējš" (1977), savukārt otru viņa dramaturģijas daļu veido sociālās komēdijas, kā "Aijā žūžū, bērns kā lācis" (1968) un "Silta, jauka ausainīte" (1973). H. Gulbis darbojies arī pēc neatkarības atgūšanas, kad Nacionālais teātris, kuram ilgus gadus bijusi uzticīga sadarbība ar dramaturgu, iestudē lugas "Uz Liepsalām ejot" (1996) un "Vēverīši" (1999). H. Gulbis ir arī četru romānu autors.

Rakstu pirmajā sējumā iekļautas lugas "Vecīši" (1958), "Viena ugunīga kļava" (1966), "Aijā žūžū, bērns kā lācis" (1966), "Medību pils" (1967), "Mans mīļais, mans dārgais" (1968), "Silta, jauka ausainīte" (1972), savukārt luga "Mans cilvēks" (1960), kuras iestudējumu aizliedza drīz pēc pirmizrādes, piedzīvo pirmpublicējumu tieši rakstu pirmajā sējumā. Grāmatā lasāmi līdz šim nepublicēti Harija Gulbja dzejoļi un pārdomas par cenzūru, kā arī Arņa Šablovska veidotā saruna ar dramaturgu "par Tumi, teātri un Latviju šodien". Rakstu sastādītāja Ieva Kalniņa raksturo Harija Gulbja lugas, norādot to saikni ar šodienu, sējuma komentāros izsvērti jautājumi, kuri bija svarīgi rakstnieka laikabiedriem lugu iestudēšanas laikā.

Dramaturga lugas joprojām ir aktuālas arī mūsdienās. Pagājušajā sezonā Latvijas Nacionālais teātris, kas Hariju Gulbi sauc par savu dramaturgu, jau otro reizi iestudēja lugu "Olivers" (1985) Edmunda Freiberga režijā. Šo teātra sveicienu dramaturga 90. gadu jubilejā būs iespēja noskatīties arī 21. oktobra vakarā Latvijas Nacionālais teātra Aktieru zālē pulksten 18.30.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!