Foto: AP/Scanpix/LETA
Nekad pasaule nav bijusi tik tuvu trīsdesmito gadu tumšajām dienām kā šobrīd, nedēļas nogalē Frankfurtes grāmatu gadatirgū paziņoja kanādiešu rakstniece Mārgareta Atvuda, kura saņēma Vācijas literatūras balvu.

Atvudas distopiskais romāns "Kalpones stāsts", kas pirmo reizi tika publicēts 1985. gadā, atkal nokļuvis pārdošanas sarakstu augšgalos pēc tam, kad tas tika iemūžināts televīzijas seriālā formātā, kas šogad saņēma "Emmy" balvu kā labākais dramatiskais seriāls, kā arī vēl četrus apbalvojumus. Tajā attēlota totalitāra nākotnes sabiedrība ASV, kur sievietes ir pakļautas seksuālai kalpībai.

Donalda Trampa ievēlēšanas kontekstā dažiem kritiķiem šāda vīzija nešķiet nemaz tik neticama, jo viņš ar sociālo tīklu palīdzību iebaida vai apklusina savus oponentus, savukārt vairāku štatu likumdevēji meklē iespēju ierobežot sieviešu reproduktīvās tiesības, raksta "Reuters".

"Ir sajūta, ka nekad neesam atradušies tik tuvu trīsdesmitajiem kā šobrīd," preses konferencē paziņoja 77 gadus vecā Atvuda, velkot paralēles ar fašistiskajiem un komunistiskajiem režīmiem, kas tolaik bija pārņēmuši Eiropu.

Atvuda piedalījās ikgadējā Frankfurtes grāmatu gadatirgū, kur saņēma Miera balvu, jo ar savas daiļrades palīdzību rosina "politisko izpratni un modrību attiecībā uz notikumiem, kas norisinās "zem virsmas"".

Atvuda, kura ir vairāk nekā 40 daiļliteratūras, dzejas un kritisku eseju grāmatu autore, atklāja, ka ir pārsteigta, cik daudz totalitārisma pazīmju ir novērojams mūsdienu ASV.

Ja Aukstā kara laikā cilvēki Eiropā uz ASV raudzījās kā uz "demokrātijas, brīvības un atvērtības" oāzi, tad nu laiki ir mainījušies, atzīst rakstniece. "Diemžēl kļūst arvien neiespējamāk domāt šādās kategorijās."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!