Foto: Kadrs no video
Slavenā grupas "Līvi" dziesma "Vairogi" piedzīvojusi savu atdzimšanu jaunā, mūsdienīgā skanējumā mūziķes Waterflower skaņdarbā ar tādu pašu nosaukumu "Vairogi". Dziesma ir iekļauta Rakstniecības un mūzikas muzeja oriģinālmūzikas izlasē "Mūsu dziesmas 2.0" līdzās tādiem māksliniekiem kā Shipsea, Gas of Latvia, Edgars Šubrovskis un Dana Indāne, portālu "Delfi" informē izlases veidotāji.

"Vitauta Ļūdēna dzeja ir radusi jaunu skanējumu un iemiesojusies dziesmā kā interpretācija tik zināmajiem patriotiskajiem vārdiem. Spēcīgs teksts, izpildīti ēteriskā dziedājumā, plūstošā un mainīgā formā, mijiedarbojas ar akmens un smilts skaņu strukturālo ritmiskumu. Dabas trokšņi dziesmā ienāk kā muzikāli elementi. Kolažējot eksperimentālas kompozīcijas, dziesma paceļas laikā un telpā, kur vārdu un skaņas sadursme vienojas kopīgā simbiozē," raksta dziesmas autore Waterflower.

Dziesmu papildina mūzikas video, kas līdzīgi kā dziesma vizualizē dabas trokšņus līdz fizisku sajūtu līmenim. Ievas Norveles veidotais darbs ir kinematogrāfiska pieredze, kas, izmantojot sirreālus attēlus, abstrakti stāsta par metamorfozi. Video veidots, paļaujoties uz dziesmas dotajiem impulsiem, ļaujot dziesmai pamodināt attēlu, kurš dziesmas skaņu un vārdus pārnes plašākā nozīmē un interpretācijā.

Dream pop / ambient mūzikas projektu Waterflower 2006. gadā izveidoja starpdisciplinārā māksliniece Sabīne Moore. Kā Waterflower viņa ir publicējusi sešus digitālos albumus, no kuriem pēdējie trīs ir izdoti audiokasetēs. Jau kopš 2015. gada projektā Waterflower māksliniece spēlē dzīvus augus, tos pārvēršot par skārienjūtīgiem sintezatoriem. Nereti dziesmas tiek veidotas no dabas trokšņiem, sadzīves priekšmetu, elektronisko instrumentu, vijoles un klavieru skaņām. Koncertus pavada mākslinieces veidotās reāllaika videoanimācijas, kuru grafiskais raksturs un vijīgās kustības sasaucas ar jūgendstila iedvesmoto skatuves tēlu. Šobrīd Waterflower gatavo studijas albumu, kurš iznāks 2018. gadā, kā arī gatavojas izdot jaunu kaseti kopā ar "Spice Mouse" (EE).

Albuma "Mūsu dziesmas 2.0" ideja tapusi, veidojot Rakstniecības un mūzikas muzeja topošo pastāvīgo ekspozīciju "Dziesma", kas būs veltīta dažādu laikmetu dziesmām par latvieša dzīves gājumā būtiskām tēmām – bērnību, skolu, mīlestību, karu, atmodu un svētkiem.

Gatavojoties Latvijas simtgades svinībām, RMM piedāvā kanonisku dziesmu laikmetīgas versijas mūzikas izlasē "Mūsu dziesmas 2.0". Jaunā gaismā pārradītas dziesmas "Saule, pērkons, Daugava", "Gaismas pils", "Aijā, žūžū, lāča bērni", "Lauztās priedes", "Tik un tā", "Mēness starus stīgo", "Atzīšanās", "Vairogi", "Uz skolu", "Latviešu strēlnieki", "Mūžu mūžos būs dziesma" un "Viņi dejoja vienu vasaru". Albuma prezentācijas koncerts notiks Kaņepes Kultūras centrā 3. novembrī pulksten 19.00. Savu muzikālo ietvaru šiem skaņdarbiem veidojuši mūziķi Tālis un Andris Indāni, Edgars Šubrovskis un grupa "Jūk", Jēkabs Nīmanis, Kristaps Pētersons, Platons Buravickis, Shipsea, Dj Monsta, muzikālas apvienības "BalssBalss", "Biezoknis", "Waterflower", "Zāle" un "Tesa".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!