Foto: DELFI Aculiecinieks
Portāls "Delfi" saņēmis lasītāja Gunāra fotoattēlus, kuros iemūžinātas Latvijas Bruņoto spēku virspavēlnieka Jāņa Baloža mājas "Vēžnieki" Trikātas pagastā. Fotoattēli liecina, ka ēkas gadiem nav uzturētas, piemiņas akmens un pagalms aizaudzis ar nepļautu zāli.

"Lai arī kas nebūtu īpašnieks – valsts vai privāta persona – viņš ir noziedznieks. To pašu vēlos teikt par daudzām kultūrvēsturiskām celtnēm Latvijā. Par kādu patriotismu šeit vispār var būt runa!" sašutumu pauž Gunārs.

Beverīnas novada sabiedrisko attiecību speciāliste Marija Melngārša portālu "Delfi" informēja, ka ģenerāļa Jāņa Baloža dzimtās mājas un to teritorija ir privātīpašums. Vaicāta, vai pašvaldība grasās mājas uzkopt vai arī aicinās to darīt īpašnieku, Melngārša atbildēt atteicās.

Kā vēsta laikraksts "Ziemeļlatvija", jautājums par ģenerāļa Baloža māju stāvokli bijis aktuāls jau 2011. gada sākumā. Tolaik Beverīnas novads gatavojās svinēt Baloža 130. gadu jubileju.

Beverīnas novada domes priekšsēdētājs Māris Zvirbulis toreiz atzina, ka nauda 2011. gada budžetā māju sakārtošanai nav paredzēta. Turklāt ēkas piederot Kanādā dzīvojošajam ģenerāļa radiniekam Mārcim Balodim. Zvirbulis arī tika solījis, ka sazināsies ar māju īpašnieku, lai runātu par "Vēžnieku" tālāko likteni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!